Reteta de paste cu sos de rosii de mai jos este reteta italiana originala de paste cu sos de rosii. Aceasta reteta de paste cu sos de rosii are la baza reteta clasica italiana de sos de rosii (salsa di pomodoro alla napoletana). Aceasta reteta de paste cu sos de rosii are cateva secrete pe care vi le voi dezvalui in continuare. Desi este preparat indeosebi pentru reteta de paste cu sos de rosii, acest sos se poate consuma si cu carne, filet de peste sau fructe de mare, poate fi folosit la pizza si poate fi adaugat intr-un pilaf simplu cu cateva minute inainte ca acesta sa fie gata.

 

Ingrediente pentru reteta de paste cu sos de rosii:

 

  • 500 gr paste (spaghete, linguini, etc.)
  • 120 ml ulei de masline
  • 250 parmezan ras
  • 2 kg rosii bine coapte
  • 40-50 gr frunze de busuioc proaspat
  • 2-3 catei de usturoi tocati marunt
  • sare
  • piper proaspat macinat
  • apa
  • cuburi de gheata

 

Reteta de paste cu sos de rosii – mod de preparare:

 

  1. Pentru a prepara un sos de rosii fin si gustos trebuie sa decojim rosiile si sa inlatutam semintele. Punem pe foc o cratita incapatoare in care am pus 3-4 l apa. Umplem un bol mare cu apa rece si cuburi de gheata. Scoatem cotoarele de la rosii si la capatul opus le crestam in cruce.
  1. Cand apa incepe sa clocoteasca punem rosiile, cate 2-3 deodata. Apa trebuie sa le acopere. Le lasam 15-20 secunde, in functie de cat de tare este coaja lor. Nu le lasam mai mult, deoarece se fierb si se inmoaie.
  1. Scoatem rosiile cu spumiera si le punem in bolul cu apa rece. Le lasam aproximativ 5 minute, pana se racesc. Daca se incalzeste apa din bol mai completam cu gheata sau cu apa rece.
  1. Decojim rosiile, tragand usor coaja din locul unde am facut taietura in cruce spre cotor. Taiem rosiile in mjloc, pe orizontala si le stangem putin in palma ca sa iasa zeama si semintele (ne putem ajuta si de o lingurita).

Tip: Daca nu avem timp sa oparim si sa decojim rosiile, putem sa le taiem pe mijloc fara sa le decojim. Le scoatem semintele cu ajutorul unei lingurite si le radem prin razatoarea cu gauri mari. Coaja va ramane pe razatoare.

  1. Tocam rosiile in bucati cu un cutit mare si bine ascutit. Marimea bucatilor de rosii nu are mare importanta deoarece in timpul fierberii rosiile se inmoaie si se topesc.
  1. Incalzim la foc mare o cratita suficient de mare incat sa incapa pastele pe care le vom adaugam dupa ce pregatim sosul. O incalzim fara ulei 1-2 minute, apoi punem 40 ml de ulei si usturoiul. Uleiul trebuie sa fie cald, dar nu fierbinte. Altfel sosul isi va pierde gustul delicat. Calim usturoiul o jumatate de minut, ca sa isi lase aroma. Nu il calim mai mult, deoarece se innegreste si devine amar.
  1. Adaugam imediat rosiile tocate, o jumatate de lingurita de sare, piperul si o jumatate de lingurita de zahar si fierbem sosul la foc mediu, amestecand din cand in cand. Nu adaugam apa in sos sub nici un motiv. Fierbem sosul de rosii pana se evapora zeama lasata si sosul se ingroasa, aproximativ 12-15 minute. Nu fierbem mai mult acest sos de rosii, deoarece isi pierde prospetimea.
  1. In timpul in care fierbe sosul de rosii punem sa fiarba intr-o cratita mare 4-5 l de apa cu o lingura de sare, ca sa fierbem pastele. Cand apa incepe sa clocoteasca adaugam pastele si le fierbem cu 2 minute mai putin decat prevad instructiunile inscrise pe pachet. Apoi fara sa le strecuram le mutam in cratita cu sos cu ajutorul unei furculite pentru paste. Amestecam aproximativ 1-2 minute pana ce pastele sunt fierte conform timpului inscris pe pachet si sosul se lipeste de paste. Daca sosul este prea gros mai adaugam putin din apa in care au fiert pastele.
  1. Adaugam frunzele de busuioc, amestecam si punem si restul de ulei de masline (80 ml). Uleiul crud da un plus de stralucire, gust si culoare sosului de rosii. Adaugam si 3-4 linguri de parmezan ras si amestecam bine. Servim aceste paste cu sos de rosii in farfurii sau boluri mari. Presaram deasupra parmezan ras si servim imediat.

Am pregatit cea mai buna reteta de paste cu sos de rosii!

Pofta buna!

Adauga un comentariu

Comentarii

Detalii reteta
recipe image
Reteta
Paste cu Sos de Rosii - Reteta Italiana Clasica
Data publicarii
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
Media voturilor
2.51star1star1stargraygray Based on 2 Review(s)