Reteta de paste cu sos bolognese este de origine italiana si a luat numele de la orasul Bologna. Italienii denumesc sosul bolognese “ragu alla bolognese”, dar in restul lumii este cunoscut cu jumatate din nume: bolognese. In reteta originala de paste cu sos bolognese se foloseste carne tocata manual.

Pentru cine prefera o mancare mai dietetica, reteta de paste cu sos bolognese poate fi pregatita cu carne tocata de curcan sau de pui.

 

Ingrediente pentru reteta originala de paste cu sos bolognese (pentru 4-6 portii):

 

  • 500 gr paste italiene (spaghete, linguini, tagliatelle, fettuccine, rigatoni sau penne)
  • 500 gr carne tocata de vitel
  • 2 cepe de marime medie tocate marunt
  • 1 morcov mare tocat marunt
  • 2 tulpini de telina tocate marunt
  • 400 gr rosii tocate din conserva
  • 1 lingura de pasta de rosii diluata in 400 ml de apa calda
  • 2 foi de dafin
  • 2-3 boabe ienibahar
  • 70 ml ulei de masline
  • 50 ml coniac sau 80 ml vin alb sec
  • 1 legatura patrunjel tocat
  • sare
  • piper proaspat macinat

 

Reteta de paste cu sos bolognese – reteta originala – mod de preparare:

 

  1. Punem o cratita incapatoare la foc puternic, sa se incinga pentru 1 minut. Punem carnea tocata in cratita incinsa si incepem sa o maruntim cu o lingura de lemn, fara sa micsoram focul si fara sa adaugam ulei.
  1. Maruntim carnea cu miscari rapide, fara sa ne oprim, 4-5 minute pana isi schimba culoarea intr-un bej-deschis. Adaugam foile de dafin, ienibaharul si o lingurita rasa de sare. Este important sa adaugam acum condimentele ca sa se incalzeasca si sa-si lase aroma.
  1. Continuam sa calim carnea tocata inca 3-4 minute sau pana se rumeneste si incepe sa se lipeasca de cratita. In acest mod, carnea este mai gustoasa si nu are gust de carne fiarta cand este gata sosul.
  1. Stingem cu coniac sau cu vin si amestecam repede pentru 1-2 minute, ca sa se dezlipeasca de cratita carnea care s-a lipit. Calim carnea pana se evapora alcoolul si apoi oprim focul.
  1. Separat, intr-o cratita de marime mijlocie, incalzim uleiul la foc mediu spre mare. La inceput, calim ceapa pentru 1 minut. Adaugam morcovul, telina si putina sare. Reducem putin focul si calim inca 5-6 minute amestecand incontinuu, pana legumele se inmoaie. Calind legumele separat, in alta cratita, reusim sa dam un gust mult mai bun carnii atunci cand o amestecam cu legumele calite.
  1. Pornim din nou focul la cratita cu carne tocata, adaugam legumele calite impreuna cu tot uleiul din cratita peste carnea calita si amestecam bine sa se omogenizeze amestecul de carne si legume. Adaugam rosiile tocate si apa in care am diluat pasta de rosii. Amestecam foarte bine pentru a se dezlipi in apa pe care am pus-o acum eventualele ramasite de carne care nu s-au dezlipit cand am pus alcoolul.
  1. Cand sosul incepe sa clocoteasca, micsoram focul ca sa fiarba incet si acoperim cratita cu capacul. Amestecam din cand in cand si fierbem aproximativ 25-30 minute, pana se inmoaie legumele si carnea, scade apa si sosul se ingroasa. In timpul fierberii verificam daca mai este nevoie sa adaugam apa. In cazul in care mai adaugam apa, aceasta trebuie sa fie fierbinte.
  1. Gustam carnea sa vedem daca este gata; carnea trebuie sa fie moale. Cu putin inainte de a opri focul, punem patrunjel, sare si piper (daca mai este nevoie) si amestecam.
  1. Oprim focul si lasam sosul bolognese sa stea acoperit cu capac aproximativ 30 minute, apoi inlaturam foile de dafin. In acest timp sosul se va lega mai bine si va dobandi un gust si o aroma mai buna.
  1. Fierbem pastele conform instructiunilor de pe pachet, le strecuram si le stropim cu putin ulei ca sa nu se lipeasca intre ele.

Reteta de paste cu sos bolognese este gata! Servim pastele fierbinti in farfurii sau boluri mari si punem deasupra sos bolognese.

Adauga un comentariu

Comentarii

Detalii reteta
recipe image
Reteta
Paste cu Sos Bolognese - Reteta Originala
Data publicarii
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
Media voturilor
4.51star1star1star1star1star Based on 10 Review(s)