Pentru reteta de gem de prune trebuie sa pregatim prunele cu o seara inainte. Le spalam, le scoatem samburii, punem zaharul peste ele si le lasam la frigider pana a doua zi. Pentru un gem de prune reusit avem nevoie de prune bine coapte. Este mai bine sa folosim prune de diferite soiuri, deoarece gemul iese mai aromat. Fierbem acest gem de prune, la foc mediu spre mic si amestecam des il el. Gemul nu trebuie sa fiarba prea mult, ca sa aiba o culoare frumoasa, rosiatica. Chiar daca ni se pare ca gemul este prea subtire, acesta se va ingrosa cand se raceste. Este de preferat sa fierbem gemul intr-o cratita incapatoare, pentru a se evapora mai repede lichidul. Daca dorim, putem adauga nuci in gemul de prune. Vom obtine un gem de prune foarte gustos, numai bun de mancat cu clatite.

Ingrediente pentru reteta de gem de prune cu scortisoara:

  • 1,5 kg prune
  • 700 gr zahar
  • 1 bucata lemn de scortisoara
  • 3 linguri zeama de lamaie

Gem de Prune cu Scortisoara poza 5

Retete de gem de prune cu scortisoara – mod de preparare:

  1. Cu o seara inainte spalam prunele, le scoatem samburii si le cantarim. Punem zaharul peste ele, bucata de lemn de scortisoara si le lasam la frigider pana a doua zi. Daca vrem sa obtinem un gem de prune in care sa nu se simta bucati de prune, putem taia prunele in bucati mai mici.

2. Fierbem prunele la foc mediu spre mic. Adunam spuma ori de cate ori se formeaza. Fierbem acest gem de prune timp de aproximativ 45 minute. Adaugam zeama de lamaie, amestecam bine si oprim focul.

3. In timp ce fierbem gemul, sterilizam borcanele. Spalam borcanele cu apa fierbinte. Le scufundam apoi pentru cateva secunde intr-o cratita mare in care clocoteste apa, apoi le scoatem cu ajutorul unei linguri. Asezam pe o tava un prosop de bucatarie curat si proaspat calcat. Punem borcanele pe prosop cu gura in jos. La fel procedam si cu capacele borcanelor. Introducem tava in cuptorul preincalzit la 100 grade pentru 15 minute. Cand le scoatem avem grija sa nu introducem mainile in interiorul borcanelor sau al capacelor.

4. Este bine sa punem gemul in borcane cat sunt inca calde, si borcanele si gemul. Le umplem bine, punem capacele si le strangem bine. Asezam borcanele cu capacele in jos si le lasam asa pana se racesc. Aceasta ajuta la “sigilarea” borcanelor, sa nu intre aer pe langa capac. Astfel, acest gem de prune cu scortisoara rezista multe luni la temperatura camerei, daca nu deschidem borcanul.

Gem de Prune cu Scortisoara poza 3

Detalii reteta
recipe image
Reteta
Gem de Prune cu Scortisoara
Data publicarii
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
Media voturilor
4.51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Adauga un comentariu

Comentarii