Odata cu venirea toanmei incepe sezonul gutuilor. Reteta de gem de gutui cu aroma de vanilie este foarte usor de preparat. Gutuile au continut mare de pectina si de aceea gemul de gutui nu necesita timp mare de fierbere. Culoarea acestui gem de gutui trebuie sa fie frumoasa, auriu spre roscat.

Gutuile se curata de coaja, se taie felii si se fierb intr-o cantitate de apa pana se inmoaie. Se zdrobesc apoi cu o furculita sau cu blenderul vertical pana devin un piure. Se fierb apoi impreuna cu zaharul. Samburii si partea tare din interioarul gutuiilor nu le aruncam. Le legam intr-o bucata de tifon si le fierbem impreuna cu gutuile. Dupa ce s-au fiert le stoarcem bine. Sucul acesta contine multa pectina care ajuta gemul sa se lege. Gemul de gutui se poate aromatiza cu vanilie sau scortisoara, dupa preferinta.

 

Ingrediente pentru reteta de gem de gutui cu aroma de vanilie:

 

  • 1 kg gutui
  • 750 gr zahar
  • 700 ml apa
  • vanilile
  • 3 linguri zeama de lamaie

 

Reteta de gem de gutui cu aroma de vanilie – mod de preparare:

 

1. Spalam gutuile, le curatam de coaja si le taiem in bucati mici. Inlaturam samburii si partea tare din interiorul gutuilor. Nu le aruncam. Le legam intr-o bucata de tifon.

2. Intr-o cratita punem 700 ml apa si fierbem gutuile impreuna cu legatura cu samburi si miezul tare al gutuilor. Le fierbem aproximativ 30 minute, pana se inmoaie. Le zdrobim pana devin un piure si stoarcem bine tot sucul continut de saculetul cu samburi.

3.Intr-o alta cratita punem zaharul, vanilia si sucul de lamaie. Adaugam gutuile pasate, amestecam bine si punem cratita sa fiarba la foc mic. Fierbem gemul aproximativ 40 minute, amestecand din cand in cand, sa nu se lipeasca de cratita. Gemul este gata cand este legat si are o culoare frumoasa.Gem de Gutui cu Aroma de Vanilie poza 2

4. In timp ce fierbem gemul, sterilizam borcanele. Spalam borcanele cu apa fierbinte. Le scufundam apoi pentru cateva secunde intr-o cratita mare in care clocoteste apa , apoi le scoatem cu ajutorul unei linguri. Asezam pe o tava un prosop de bucatarie curat si proaspat calcat. Punem borcanele pe prosop cu gura in jos. La fel procedam si cu capacele borcanelor. Introducem tava in cuptorul preincalzit la 100 grade pentru 15 minute. Cand le scoatem avem grija sa nu introducem mainile in interiorul borcanelor sau al capacelor.

5. Este bine sa punem gemul in borcane cat sunt inca calde, si borcanele si gemul. Le umplem bine, punem capacele si le strangem bine. Asezam borcanele cu capacele in jos si le lasam asa pana se racesc. Aceasta ajuta la “sigilarea” borcanelor, sa nu intre aer pe langa capac. Astfel, acest gem de gutui rezista multe luni la temperatura camerei, daca nu deschidem borcanul.Gem de Gutui cu Aroma de Vanilie poza 3Gem de Gutui cu Aroma de Vanilie poza 4

Adauga un comentariu

Comentarii

Detalii reteta
recipe image
Reteta
Gem de Gutui
Data publicarii
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
Media voturilor
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)