Gem de Gutui cu Aroma de Vanilie

0
6502

Odata cu venirea toamnei incepe sezonul gutuilor. Reteta de gem de gutui cu aroma de vanilie este foarte usor de preparat. Gutuile au continut mare de pectina si de aceea gemul de gutui nu necesita timp mare de fierbere. Culoarea acestui gem de gutui trebuie sa fie frumoasa, auriu spre roscat.

Gutuile se curata de coaja, se taie felii si se fierb intr-o cantitate de apa pana se inmoaie. Se zdrobesc apoi cu o furculita sau cu blenderul vertical pana devin un piure. Se fierb apoi impreuna cu zaharul. Samburii si partea tare din interioarul gutuiilor nu le aruncam. Le legam intr-o bucata de tifon si le fierbem impreuna cu gutuile. Dupa ce s-au fiert le stoarcem bine. Sucul acesta contine multa pectina care ajuta gemul sa se lege. Gemul de gutui se poate aromatiza cu vanilie sau scortisoara, dupa preferinta.

Ingrediente pentru reteta de gem de gutui cu aroma de vanilie:

  • 1 kg gutui
  • 750 gr zahar
  • 700 ml apa
  • esenta de vanilie
  • 3 linguri suc de lamaie

    Ingrediente pentru reteta de gem de gutui cu aroma de vanilie
    Ingrediente pentru reteta de gem de gutui cu aroma de vanilie

Cum se face gemul de gutui cu aroma de vanilie:

1. Spalam gutuile, le curatam de coaja si le taiem in bucati mici. Inlaturam samburii si partea tare din interiorul gutuilor. Nu le aruncam. Le legam intr-o bucata de tifon.

2. Intr-o cratita punem 700 ml apa si fierbem gutuile impreuna cu legatura cu samburi si miezul tare al gutuilor. Le fierbem aproximativ 30 minute, pana se inmoaie. Le zdrobim pana devin un piure si stoarcem bine tot sucul continut de saculetul cu samburi.

3. Intr-o alta cratita punem zaharul, vanilia si sucul de lamaie. Adaugam gutuile pasate, amestecam bine si punem cratita sa fiarba la foc mic. Fierbem gemul de gutui aproximativ 40 minute, amestecand din cand in cand, sa nu se lipeasca de cratita. Gemul este gata cand este legat si are o culoare frumoasa.Gem de Gutui cu Aroma de Vanilie

4. In timp ce fierbem gemul, sterilizam borcanele. Spalam borcanele cu apa fierbinte. Le scufundam apoi pentru cateva secunde intr-o cratita mare in care clocoteste apa, apoi le scoatem cu ajutorul unei linguri. Asezam pe o tava un prosop de bucatarie curat si proaspat calcat. Punem borcanele pe prosop cu gura in jos. La fel procedam si cu capacele borcanelor. Introducem tava in cuptorul preincalzit la 100 grade pentru 15 minute. Cand le scoatem avem grija sa nu introducem mainile in interiorul borcanelor sau al capacelor.

5. Este bine sa punem gemul in borcane cat inca sunt calde, si borcanele si gemul. Le umplem bine, punem capacele si le strangem bine. Asezam borcanele cu capacele in jos si le lasam asa pana se racesc. Aceasta ajuta la “sigilarea” borcanelor, sa nu intre aer pe langa capac. Astfel, acest gem de gutui rezista multe luni la temperatura camerei, daca nu deschidem borcanul.Gem de Gutui cu Aroma de VanilieGem de Gutui cu Aroma de Vanilie

Retete de gem si retete de dulceata

Mai jos puteti vedea si alte retete de gem si retete de dulceata.

Gem de mere fara zahar (dietetic)

Gem de Mere fara Zahar Dietetic

Gem de mere cu scortisoara

Gem de Mere cu ScortisoaraGem de morcovi cu ananasGem de Morcovi cu Ananas

Gem de capsuni fara conservanti

Gem de Capsuni fara Conservanti

Gem de cirese cu aroma de menta

Gem de Cirese cu Aroma de Menta

Gem de caise fara conservanti pentru iarna

Gem de Caise fara Conservanti pentru Iarna

Gem de smochine proaspete

Gem de Smochine Proaspete

Gem de prune cu scortisoara

Gem de Prune cu Scortisoara

Dulceata de portocale intregi cu vanilie

Dulceata de portocale intregi cu vanilie

Dulceata din coji de portocale

Dulceata din Coji de Portocale

Adauga un comentariu

Comentarii

Detalii reteta
recipe image
Reteta
Gem de Gutui cu Aroma de Vanilie
Autor
Retete Pentru O Viata
Data publicarii
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
Media voturilor
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul Dvs.!
Vă rugăm să introduceți aici numele Dvs.