Dulceata de Caise – Reteta Pas cu Pas

0
1730

Dulceata de caise este cea mai buna dulceata pe care o putem prepara. Putem sa o folosim si la creme sau la retete de prajituri.

Cat zahar se pune la dulceata de caise?

Dulceata de caise se face din cantitati egale de caise si zahar, la care adaugam suc de lamaie si samburii de la caise (optional). Fructele trebuie sa ramana intregi, bine confiate intr-un sirop ca mierea. Dulceata nu se poate face fara zahar mult. Cu o cantitate mai mica de zahar putem sa facem o reteta de gem de caise, foarte bun si aromat.

Cum se pastreaza culoarea deschisa a caiselor din dulceata, gem sau marmelada?

Culoarea auriu deschis a dulcetii de caise este pastrata de zeama de lamaie dar si de timpul scurt de fierbere al dulcetii (aproximativ 20 de minute din momentul in care aceasta incepe sa fiarba).

La prepararea dulcetii de caise folosim neaparat o cratita speciala pentru gem sau dulceata, cu deschidere mare. Procedam astfel ca sa scurtam timpul de fierbere prin evaporarea accelerata a apei continute de caise. Cu cat suprafata de evaporare este mai mare, cu atat mai repede va scadea gemul sau dulceata. Prin fierberea indelungata in cratite inguste siropul de zahar va deveni repede maroniu si dulceata se va inchide la culoare.

Sfaturi pentru reusita dulcetii de caise

Dulceata de caise este usor de preparat. Cu toate acestea, exista unele riscuri in pregatirea ei. Caisele se pot topi usor si se pot transforma in gem! De aceea trebuie sa alegem fructe coapte, dar deloc moi. De asemenea, trebuie sa folosim suc de lamaie. Sucul de lamaie pe care l-am folosit la pregatirea dulcetii are un dublu beneficiu: pe de o parte accentueaza culoarea, pe de alta parte imbunatateste gustul si previne alterarea.

In ceea ce priveste samburii de caise, eu prefer sa ii pun pe toti, avand grija sa-i impart in fiecare borcan cu dulceata astfel incat sa corespunda cate 2-3 samburi in fiecare portie de dulceata!

Cum se face dulceata de caise?

Caisele spalate si curatate de samburi se aseaza intr-o cratita mare, in straturi, alternativ cu zaharul. Se lasa peste noapte, sa isi lase siropul. A doua zi punem dulceata la fiert la foc iute, indepartand spuma si lasand-o sa fiarba pana cand obtinem consistenta dorita.

In vasul cu dulceata nu se amesteca, doar se scutura cratita din cand in cand, ca sa nu se dezintegreze caisele. Daca trebuie neaparat sa amestecam folosim o paleta, nu o lingura, si impingem doar fructele prin cratita.

Marginea cratitei se sterge cu un prosop umezit in apa rece, ca sa nu se caramelizeze siropul lipit de cratita si sa afecteze neplacut culoarea dulcetii. La final, putem sa adaugam miez de samburi de caise, pentru o aroma subtila, usor amaruie, asemanatoare cu aroma de migdale.

A doua zi caisele vor pluti in sirop. Punem cratita la foc iute, adaugam sucul de lamaie si asteptam sa clocoteasca. Lasam dulceata de caise sa fiarba timp de doua minute, apoi oprim focul.

Scoatem cu o paleta caisele si le punem intr-o strecuratoare, sa se scurga de sirop, timp de 10 minute.

Punem inapoi in cratita siropul lasat de caise si fierbem siropul la foc mediu timp de 10 minute, adunand din spuma groasa care se formeaza deasupra. Nu amestecam in sirop. La final vom vedea ca nu se mai formeza spuma.

Punem inapoi caisele in siropul fiert. Lasam dulceata sa fiarba inca 20 minute din momentul in care incepe sa clocoteasca, la foc mediu spre mic. Cand este gata vom observa ca bucatile de caise au devenit translucide si culoarea lor s-a intensificat. Siropul nu este foarte gros, dar se va mai ingrosa dupa racire.

Punem dulceata de caise fierbinte in borcanele sterilizate fierbinti (10 minute la cuptor la 100 grade), infiletam capacele si le strangem bine. Intoarcem borcanele cu capacele in jos si le lasam asa 10 minute, sa se faca vid.

Dulceata de caise – reteta video pas cu pas

Ingrediente pentru reteta de dulceata de caise:

  • 1 kg caise fara samburi
  • 1 kg zahar
  • samburii de la caise
  • 50 ml suc de lamaie

Din cantitatile de ingrediente de mai sus obtinem 3 borcane de 370 grame cu dulceata de caise. 

Ingrediente pentru reteta de dulceata de caise
Ingrediente pentru reteta de dulceata de caise

Mod de preparare:

1.Spalam bine caisele in mai multe ape.

Spalam caisele

2. Stergem caisele de apa si le punem intr-un bol.

Stergem caisele de apa si le punem intr-un bol

3. Scoatem samburii de la caise. Ii spargem si punem miezul in putina apa fierbinte. Ii lasam in apa pentru cateva minute.

Inmuiem samburii de caise in apa fierbinte

4. Dupa ce samburii de caise s-au inmuiat suficient, le inalturam pielita maronie. Aceasta se va curata foarte usor. Pastram samburii pentru a-i adauga la sfarsit in dulceata de caise.

Dupa ce samburii de caise s-au inmuiat suficient, le inalturam pielita maronie

5. Intr-o cratita incapatoare cu deschidere larga asezam caisele in straturi, alternativ cu zaharul. Ultimul strat trebuie sa fie de zahar. Acoperim cratita si o punem la frigider pentru 24 ore.

Intr-o cratita incapatoare cu deschidere larga asezam caisele in straturi, alternativ cu zaharul

6. A doua zi caisele vor pluti in sirop.

A doua zi caisele vor pluti in sirop

Punem cratita la foc iute, adaugam sucul de lamaie si asteptam sa clocoteasca. Lasam dulceata de caise sa fiarba timp de doua minute, apoi oprim focul.

Fierbem dulceata de caise doua minute

7. Scoatem caisele cu o paleta si le lasam intr-o strecuratoare, sa se scurga de sirop, timp de 10 minute.

 Scoatem caisele cu o paleta si le lasam intr-o strecuratoare, sa se scurga de sirop

8. Punem inapoi in cratita siropul lasat de caise si il fierbem la foc mediu timp de 10 minute, adunand din spuma groasa care se formeaza deasupra. Nu amestecam in sirop. La final vom vedea ca nu se mai formeza spuma.

Punem inapoi in cratita siropul lasat de caise si il fierbem la foc mediu timp de 10 minute

9. Punem inapoi caisele in siropul fiert. Lasam dulceata sa fiarba inca 15 minute din momentul in care incepe sa clocoteasca, la foc mediu spre mic. Cand este gata vom vedea ca bucatile de caise au devenit translucide si culoarea lor s-a intensificat. Siropul nu este foarte gros, dar se va mai ingrosa dupa racire.

Punem inapoi caisele in siropul fiert. Lasam dulceata sa fiarba inca 15 minute

10. Adaugam samburii de caise in dulceata si oprim focul.

Adaugam samburii de caise in dulceata si oprim focul

11. Ca sa vedem daca dulceata s-a legat suficient, facem proba punand pe o farfurie putin sirop. Il lasam sa se racesca si tragem o dunga cu degetul. Daca dunga se mentine inseamna ca dulceata de caise este gata.

Facem proba punand pe o farfurie putin sirop

12. Sterilizam borcanele (bine spalate si limpezite) in cuptor la 100°C timp de 10 minute.

Sterilizam borcanele

13. Asezam borcanele pe o tava metalica pentru a atenua socul termic. Punem dulceata de caise fierbinte in borcanele sterilizate, infiletam capacele si le strangem bine.

Asezam borcanele pe o tava metalica pentru a atenua socul termic. Punem dulceata de caise fierbinte in borcanele sterilizate

14. Intoarcem borcanele cu capacele in jos si le lasam asa 10 minute, sa se faca vid. Acoperim borcanele cu prosoape groase si le lasam asa pana se racesc complet.

Intoarcem borcanele cu capacele in jos si le lasam asa 10 minute

Dulceata de caise se poate servi simpla sau se poate folosi la diverse prajituri.

Dulceata de Caise
Dulceata de Caise

Salvati pe Pinterest!

Dulceata de Caise - Reteta Pas cu Pas
Dulceata de Caise – Reteta Pas cu Pas

Alte retete cu caise

Gem de caise fara conservanti pentru iarna

Gem de Caise fara Conservanti pentru Iarna

Garnitura de orez cu caise si linte

Garnitura de Orez cu Caise si Linte

Adauga un comentariu

Comentarii

Detalii reteta
recipe image
Reteta
Dulceata de Caise - Reteta Pas cu Pas
Autor
Retete Pentru O Viata
Data publicarii
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total