Pentru aceasta reteta de gem de smochine proaspete avem nevoie de smochine bine coapte, verzi sau negre. Cel mai bun si mai aromat gem de smochine se obtine din smochinele verzi. S-a intamplat sa am in casa o cantitate mare de alt tip de smochine (rosiatice spre mov). Ca sa nu le las sa se strice, le-am folosit pentru acest gem de smochine.
Pentru aroma si consistenta, pe langa smochine, adaugam si un mar sau o piersica mare. Tot pentru aroma folosim si un betisor de scortisoara, la fel ca la reteta de gem de prune. Spre final, adaugam si o lingura de cacao. Pudra de cacao da o culoare mai frumoasa acestui gem de smochine si nuanteaza mai bine gustul smochinelor. Vom obtine un gem de smochine fin, ca o marmelada, ideal pentru prajituri sau clatite.
Acest gem de smochine este foarte bun servit cu inghetata sau cu iaurt la micul dejun. In special, putem pregati cea mai gustoasa bruscheta pentru micul dejun de duminica. Prajim feliile de paine, le ungem cu gem de smochine si deasupra punem putina branza. De asemenea, gemul de smochine se potriveste foarte bine la un platou de aperitive cu diverse tipuri de branza si carne fripta.
Ingrediente pentru reteta de gem de smochine proaspete:
- 1 kg smochine proaspete (verzi, negre)
- 500 gr zahar
- 1 betisor de scortisoara
- sucul de la o jumatate de lamaie
- 1 mar mare taiat cubulete (sau o piersica) (optional)
- 1 lingura rasa de cacao (optional)
Cum se face gemul de smochine:
- Spalam smochinele si le uscam putin tamponandu-le cu hartie de bucatarie. Le taiem coditele si le curatam de invelisul exterior, atat cat se poate. Nu-i nici o problema daca mai ramane cate putin.
- Taiem marul cubulete cu tot cu coaja dar fara cotorul cu seminte.
3. Taiem smochinele in 4 bucati si le punem intr-o cratita impreuna cu zaharul, marul, betisorul de scortisoara si sucul de lamaie. Punem cratita sa fiarba la foc mare. Cand incepe sa fiarba, reducem focul si amestecam des, deoarece gemul se lipeste foarte usor de cratita. Adunam cu o lingura spuma care se formeaza deasupra.
4. Fierbem gemul o jumatate de ora, adaugam o lingura de cacao si continuam sa fierbem gemul aproximativ 10 minute. Inainte de a opri focul, picuram putin gem pe o farfurie rece. Daca picaturile de gem isi pastreaza forma, gemul este gata.
5. Daca vrem ca gemul sa fie fin, ca o marmelada, il pasam cu blenderul vertical. Punem gemul fierbinte in borcane sterilizate. Cand se racesc, le pastram in frigider.