Reteta de gem de mere fara zahar o pregatim din mere pe care le fierbem cu o mica cantitate de apa sau sau suc de mere. Acest gem de mere fara zahar are consistenta unui piure gros si untos, inchis la culoare. Este de preferat sa folosim mere rosii sau galbene, deoarece sunt mai dulci.

Deoarece nu contine zahar, acest gem este sanatos si dietetic.
Il putem consuma uns pe felii de paine sau biscuiti, la retetele de clatite, tarte si chec. Da un plus de gust la friptura de porc. Daca il servim cu un iaurt grecesc avem un desert perfect.

 

Ingrediente pentru reteta de gem de mere fara zahar:

 

  • 1 kg de mere
  • 250 ml apa
  • 1 lemn de scortisoara
  • 2 linguri suc de lamaie
  • suc de lamaie pentru stropit merele (ca sa nu se innegreasca cand le curatam)
    Gem de Mere fara Zahar Dietetic poza 1

Reteta de gem de mere fara zahar – mod de preparare:

 

1. Spalam merele, le curatam de coaja si le scoatem samburii. Le taiem felii si le stropim cu suc de lamaie pe masura ce le taiem, ca sa nu se innegreasca.

2. Punem merele taiate intr-o cratita impreuna cu apa si scortisoara.
Fierbem merele la foc mic, in cratita acoperita cu un capac, aproximativ o ora pana se evapora tot lichidul. In acest timp amestecam de 2-3 ori ca sa nu se lipeasaca.

Gem de Mere fara Zahar Dietetic poza 2

3. Oprim focul si pasam merele cu blenderul vertical pana devin un piure.
Punem din nou cratita (fara capac) la foc mic si continuam sa fierbem gemul pana obtinem consistenta si culoarea dorita. Amestecam des, sa nu se lipeasca gemul de cratita.

4. In timp ce fierbem gemul, sterilizam borcanele. Spalam borcanele cu apa fierbinte. Le scufundam apoi pentru cateva secunde intr-o cratita mare in care clocoteste apa , apoi le scoatem cu ajutorul unei linguri. Asezam pe o tava un prosop de bucatarie curat si proaspat calcat. Punem borcanele pe prosop cu gura in jos. La fel procedam si cu capacele borcanelor. Introducem tava in cuptorul preincalzit la 100 grade pentru 15 minute. Cand le scoatem avem grija sa nu introducem mainile in interiorul borcanelor sau al capacelor.

4. Este bine sa punem gemul in borcane cat sunt inca calde, si borcanele si gemul. Le umplem bine, punem capacele si le strangem bine. Asezam borcanele cu capacele in jos si le lasam asa pana se racesc. Aceasta ajuta la “sigilarea” borcanelor, sa nu intre aer pe langa capac. Astfel, acest gem de gutui rezista multe luni la temperatura camerei, daca nu deschidem borcanul.

Gem de Mere fara Zahar Dietetic poza 3Gem de Mere fara Zahar Dietetic poza 5

Adauga un comentariu

Comentarii

Detalii reteta
recipe image
Reteta
Gem de Mere fara Zahar
Data publicarii
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
Media voturilor
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)