Aceasta reteta de gem de cirese cu aroma de menta o pregatea mama in fiecare an din cirese culese din gradina noastra. Adauga spre sfarsit, cand gemul era aproape fiert, cateva cateva crengute de menta proaspata. Menta da acestui gem de cirese o aroma foarte placuta. Ciresele sunt dulci, nu necesita prea mult zahar. Le scoatem samburii si le maruntim foarte putin cu blenderul vertical, sa-si lase putina zeama. Nu le facem piure, este bine sa mai ramana bucati de cirese.

Eu fac intotdeauna cateva borcane de gem din fiecare fruct de sezon. Am inceput cu gem de capsuni fara conservanti, acum am facut gem de cirese. Urmeaza sa fac gem de visine si gem de caise.

 

Ingrediente pentru reteta de gem de cirese cu aroma de menta:

 

  • 1 kg cirese fara samburi
  • 400 gr zahar
  • sucul de la o jumatate de lamaie
  • 2 crengute de menta proaspata

Gem de Cirese cu Aroma de Menta poza 3

 

Reteta de gem de cirese cu aroma de menta – mod de preparare:

 

  1. Spalam ciresele si le scoatem samburii.

2. Maruntim putin ciresele cu blenderul vertical, ca sa-si lase putin suc.

3. Punem ciresele intr-o cratita larga. Adaugam zaharul si amestecam bine.

4. Fierbem gemul la foc mediu aproximativ de 40 minute. Adunam bine spuma ori de cate ori se formeaza. Gemul este gata cand se inchide la culoare si se mai ingroasa. Nu trebuie sa fie prea gros, deoarece se mai ingroasa dupa ce se raceste.

5. In timp ce fierbem gemul, sterilizam borcanele. Spalam borcanele cu detergent si apa fierbinte. Le scufundam apoi pentru cateva secunde intr-o cratita mare in care clocoteste apa, apoi le scoatem cu ajutorul unei linguri. Asezam pe o tava un prosop de bucatarie curat si proaspat calcat. Punem borcanele pe prosop cu gura in jos. La fel procedam si cu capacele borcanelor. Introducem tava in cuptorul preincalzit la 100 grade pentru 15 minute. Cand le scoatem avem grija sa nu introducem mainile in interiorul borcanelor sau al capacelor.

6. Este bine sa punem gemul in borcane cat sunt inca calde, si borcanele si gemul. Le umplem bine, punem capacele si le strangem bine. Asezam borcanele cu capacele in jos si le lasam asa pana se racesc. Aceasta ajuta la “sigilarea” borcanelor, sa nu intre aer pe langa capac. Astfel, acest gem de cirese cu aroma de menta rezista multe luni la temperatura camerei, daca nu deschidem borcanul.

Gem de Cirese cu Aroma de Menta poza 4Gem de Cirese cu Aroma de Menta poza 5

Adauga un comentariu

Comentarii

Detalii reteta
recipe image
Reteta
Gem de Cirese cu Aroma de Menta
Data publicarii
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
Media voturilor
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)