Putem prepara dulceata de portocale in doua moduri: din coji de portocale sau din portocale intregi. Deoarece am preparat deja dulceata de portocale intregi, astazi am hotarat sa fac dulceata din coji de portocale.

Ingrediente pentru reteta de dulceata din coji de portocale:

  • 500 gr coji de portocale (cojile de la 10 portocale mari)
  • 1kg zahar
  • 750 ml apa
  • 1 lemn de scortisoara (optional)
  • 1 lamaie (sucul)

Dulceata din Coji de Portocale poza 1

 

Reteta de dulceata de coji de portocale – mod de preparare:

1. Spalam portocalele, le stergem de apa si razuim usor din coaja, fara sa ajungem la partea alba.

2. Taiem o cate felie din partea de sus si de jos a portocalelor si le taiem coaja in 4 sau 6 felii, in functie de marimea lor. Desfacem cu grija coaja, sa nu se rupa.

3. Rulam fiecare coaja de portocala si o fixam cu o scobitoare. Le punem intr-o strecuratoare si le clatim bine cu apa de la robinet.

4. Punem apa sa fiarba in trei cratite. Cand apa clocoteste punem cojile in prima cratita si fierbem cojile timp de 5 minute. Le scoatem cu spumiera si le fierbem in a doua cratita timp de inca 5 minute. In acelasi mod le punem in a treia cratita si le mai fierbem 5 minute. Gustam o coaja de portocala. Daca ni se pare amara, punem cojile de portocale intr-un bol cu apa rece si le lasam 2-3 ore, schimband apa de cateva ori.

5. Scoatem scobitorile si asezam cojile de portocale pe o farfurie.

6. Punem apa si zaharul sa fiarba timp de aproximativ 5 minute. Adaugam cojile de portocale si scortisoara. Fierbem dulceata timp de aproximativ 10 minute de cand incepe din nou sa fiarba. Luam cratita de pe foc si lasam dulceata din coji de portocale in cratita acoperita cu capac timp de 20-24 ore.

7. Fierbem din nou dulceata din coji de portocale inca aproximativ 20 minute, pana se leaga siropul. Cu putin inainte sa fie gata punem sucul de lamaie, sa nu se zahariseasca.

Tip: Ca sa verificam daca siropul este legat, punem cateva picaturi pe o farfuriuta de cafea si lasam sa se raceasca putin. Cu coada de la o lingurita tragem o linie prin sirop. Daca siropul este legat, ramane spatiu liber care se acopera dupa 3-4 secunde. Daca se spatiul trasat se acopera mai repede, atunci trebuie sa mai fierbem siropul inca cateva minute. Daca spatiul se acopera mai tarziu, atunci siropul a fiert prea mult si trebuie sa mai adaugam inca putina apa.

8. Lasam dulceata din coji de portocale sa se raceasca timp de aproximativ 5 minute. O punem apoi in borcane sterilizate si le asezam cu capacele in jos pana se racesc in intregime.

Dulceata din Coji de Portocale poza 4Dulceata din Coji de Portocale poza 5

Adauga un comentariu

Comentarii

Detalii reteta
recipe image
Reteta
Dulceata din Coji de Portocale
Data publicarii
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
Media voturilor
41star1star1star1stargray Based on 3 Review(s)