Compot de Caise pentru Iarna fara Conservanti

0
2514

Compot de caise pentru iarna fara conservanti. Compot din caise jumatati

Aceasta reteta de compot de caise este un mod extrem de eficient prin care pot fi pastrate caisele pentru iarna. Preparand compot de caise simplu, in casa, fara conservanti si fara aditivi, prin metode traditionale, caisele isi pastreaza cea mai mare parte a proprietatilor, dar si aroma si gustul specific.

Cum se face compot natural de casa?

Compotul reprezinta fructele fierte in apa cu sau fara zahar ori alti indulcitori. Datorita continutului mare de apa din fructe, compotul este unul dintre cele mai bune moduri in care acestea pot fi conservate pe termen lung. Pe de alta parte, pentru ca fructele au o aciditate mare, ele pot fi conservate prin pasteurizare, la temperaturi care nu trebuie sa treaca cu mult de 120°C, ceea ce face ca o buna parte din vitaminele si enzimele pe care le contin sa se pastreze.

Ideale pentru a face compot sunt fructele de primavara si vara, cele care au multa apa si care sunt perisabile, adica visine, cirese, caise, piersici, capsuni, prune, mere, pere sau combinatii ale acestora.

Compotul poate fi imbogatit adaugand in compozitia acestuia arome sau un strop de coniac sau combinand diferite sucuri ale compoturilor de fructe, pentru un buchet de arome si gusturi delicate.

Cat zahar se pune la un borcan de compot?

Compoturile de fructe se pot prepara prin mai multe metode: cu zaharul adaugat individual in fiecare borcan (2 linguri la un borcan de 800 grame) sau cu sirop de zahar, prin fierbere in cratita cu apa (bain-marie) sau prin sterilizare la cuptor. In functie de cat de dulci sau de acre sunt fructele, se pune intre 250-300 grame de zahar la un litru de apa. Deci, daca alegem fructe tari (nu complet coapte), acestea nu sunt foarte dulci.

Cum alegem caisele pentru compot

Pentru a prepara acest compot de caise alegem caise mai mici si mai tari, dar coapte. Evitam fructele care sunt moi sau exagerat de coapte pentru ca se vor sfarama la fiert, iar compotul va deveni tulbure.

Caisele se aleg sa fie la fel de coapte si aproximativ la fel de mari. Daca punem in acelasi borcan caise mai crude si caise foarte coapte este posibil sa fermenteze. Este bine ca marimea caiselor sa fie uniforma pentru a se patrunde in mod egal.

Pentru a obtine fructe deosebit de fragede putem curata caisele de coaja inainte de de a le pune in borcan. Pentru a face acest lucru mai usor, caisele trebuie mai intai oparite cu apa clocotita, dupa care coaja se desprinde destul de usor.

Compotul de caise pentru iarna poate fi preparat din fructe intregi, precum si din jumatati de caise si chiar din felii de caise. De retinut este ca oricum l-am face compotul de caise trebuie consumat destul de repede pentru ca nu se poate pastra mai mult de un an.

Cum se face compotul de caise

Compotul de caise se prepara foarte usor. Incalzim apa pana la punctul de fierbere, adaugam zahar si suc de lamaie si fierbem siropul timp de aproximativ 3-4 minute, pana se dizolva zaharul. Turnam usor siropul fierbinte in borcanele cu caise si le asezam la sterilizare in apa fierbinte 10 minute sau la cuptor timp de 20 minute.

Din cantitatile de mai jos (1 kg de caise, 1 litru apa, 300 gr zahar) au rezultat 3 borcane de 800 ml cu compot de caise. Cate borcane cu compot obtinem depinde si de cum se aseaza fructele in borcane si de cat spatiu ramane intre caise in borcan.

Compot de caise pentru iarna fara conservanti – reteta video pas cu pas

Ingrediente pentru reteta de compot de caise pentru iarna fara conservanti:

  • 1 kg caise fara samburi taiate jumatati
  • 1 litru apa
  • 300 gr zahar
  • 1 plic zahar vanilat
Ingrediente pentru reteta de compot de caise pentru iarna fara conservanti
Ingrediente pentru reteta de compot de caise pentru iarna fara conservanti

Reteta de compot de caise pentru iarna fara conservanti – mod de preparare:

1.Spalam bine caisele si le taiem pe jumatate ca sa le putem scoate samburii.

Nu aruncam samburii de la caise. Ii lasam sa se usuce cateva zile la soare si ii pastram in saculeti de panza la loc rece. Miezul lor poate fi folosit la prajituri, cozonaci sau la marmelada de caise.

Spalam bine caisele
Caise proaspete

2. Sterilizam borcanele si capacele bine spalate in cuptorul preincalzit la 100°C pentru 10 minute. Nu sarim peste acest pas daca vrem sa obtinem un compot de caise care sa reziste peste iarna. 

Sterilizam borcanele in cuptor

3. Asezam jumatatile de caise in borcane. Verificam sa vedem de cat sirop avem nevoie pentru a umple borcalele. Umplem un borcan cu bucati de caise peste care turnam apa rece. Scurgem apa intr-o cana gradata si vedem de cat sirop avem nevoie la un borcan. Pentru un borcan de 800 ml am avut nevoie de 250 ml sirop. Pentru trei borcane am avut nevoie de 750 ml sirop. Cel mai bine este sa facem mai mult sirop ca sa fim siguri ca ne ajunge. Nu este o mare paguba daca ne ramane putin sirop nefolosit.

Asezam jumatatile de caise in borcane

4. Incalzim apa pana ajunge la punctul de fierbere si adaugam 300 gr zahar si un plic de zahar vanilat. Fierbem siropul aproximativ 3-4 minute, pana se dizolva zaharul.

Pregatim siropul pentru compot de caise

5. Asezam borcanele in care vom pune acest compot de caise pe o tava metalica. Turnam incet siropul fierbinte in borcanele cu caise.

Turnam usor siropul fierbinte in borcanele cu caise

6. Punem capacele la borcane si le inchidem foarte bine.

Punem capacele la borcane si le inchidem foarte bine

7. Pentru a le steriliza, asezam borcanele cu compot de caise intr-o cratita cu apa calda in care am asezat un prosop. Le fierbem timp de 10 minute de cand incepe fierberea. Le lasam in cratita pana se racesc complet.

Putem steriliza borcanele cu compot de caise la cuptor la 115°C timp de 20 minute. Lasam borcanele cu compot de caise in cuptor pana se racesc complet, chiar pana a doua zi.

Sterilizam borcanele cu compot de caise

Acest compot de caise are o culoare frumoasa si bucatile de caise s-au mentinut intregi. Siropul este potrivit de dulce si are o aroma placuta de vanilie.

Compot de Caise pentru Iarna fara Conservanti
Compot de Caise pentru Iarna fara Conservanti
Compot de Caise pentru Iarna fara Conservanti

Salvati pe Pinterest!

Compot de Caise pentru Iarna fara Conservanti Reteta Pas cu Pas
Compot de Caise pentru Iarna fara Conservanti Reteta Pas cu Pas

Alte retete care v-ar putea interesa

Din caise putem prepara si un gem de caise deosebit de aromat si dulceata de caise aromata prin adaugarea samburilor de la caise.

Daca va plac compoturile naturale, va recomand si retetele de compot de cirese, compot de capsuni si compot de struguri negri.

Adauga un comentariu

Comentarii

Detalii reteta
recipe image
Reteta
Compot de Caise pentru Iarna fara Conservanti
Autor
Retete Pentru O Viata
Data publicarii
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
Media voturilor
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)