Reteta de gem de capsuni fara conservanti o prepar in fiecare primavara. Gemul de capsuni facut in casa este foarte bun si parfumat.

Pentru un gem de capsuni reusit avem nevoie de capsuni dulci, bine coapte, peste care adaugam zahar si le lasam peste noapte pentru a-si lasa sucul lor natural. Cand zaharul s-a topit si siropul s-a format, punem capsunile la fiert la foc mediu, si le fierbem pana isi schimba culoarea in rosu inchis.

Recomand ca acest gem de capsuni sa fie facut in cantitati mici, maximum 2 kg de capsuni o data. Capsunile lasa multa zeama si daca facem gem dintr-o cantitate mare este nevoie sa il fierbem mult timp si culoarea va fi intunecata si gustul nu va fi chiar asa de bun.

Spalam capsunile fara sa inlaturam codita, ca sa evitam sa intre apa in fructe si sa se piarda din sucul lor. Borcanele le sterilizam asa cum am aratat la reteta de gem de gutui si la reteta de gem de mere.

 

Ingrediente pentru reteta de gem de capsuni fara conservanti:

 

  • 2kg capsuni (cantarite dupa ce s-au inlaturat coditele)
  • 1 kg zahar
  • sucul de la o jumatate de lamaie

Gem de Capsuni fara Conservanti poza 2

 

Reteta de gem de capsuni fara conservanti – mod de preparare:

 

  1. Spalam bine capsunile si apoi le taiem coditele. Cantarim fructele dupa ce le-am inlaturat coditele.

2. Punem capsunile intr-o cratita larga si turnam peste ele zaharul si sucul de lamaie. Acoperim cratita si o lasam la frigider peste noapte, ca sa-si lase sucul.

Gem de Capsuni fara Conservanti poza 3

3. Fierbem gemul la foc mediu si adunam cu o lingura suma care se formeaza. Nu lasam gemul sa fiarba nesupravegheat. Este necesar sa amestecam destul de des pentru a nu se lipi de fundul cratitei. Fierbem gemul pana si schimba culoarea si consistenta si capsunile devin usor translucide. Gemul nu trebuie sa fie prea gros, deoarece atunci cand se raceste se va mai ingrosa. Gemul trebuie sa aiba o culoare frumoasa. Am fiert gemul aproximativ 50 minute.

4. In timp ce fierbem gemul, sterilizam borcanele. Spalam borcanele cu apa fierbinte. Le scufundam apoi pentru cateva secunde intr-o cratita mare in care clocoteste apa , apoi le scoatem cu ajutorul unei linguri. Asezam pe o tava un prosop de bucatarie curat si proaspat calcat. Punem borcanele pe prosop cu gura in jos. La fel procedam si cu capacele borcanelor. Introducem tava in cuptorul preincalzit la 100 grade pentru 15 minute. Cand le scoatem avem grija sa nu introducem mainile in interiorul borcanelor sau al capacelor.

5. Este bine sa punem gemul in borcane cat sunt inca calde, si borcanele si gemul. Le umplem bine, punem capacele si le strangem bine. Asezam borcanele cu capacele in jos si le lasam asa pana se racesc. Aceasta ajuta la “sigilarea” borcanelor, sa nu intre aer pe langa capac. Astfel, acest gem de capsuni rezista multe luni la temperatura camerei, daca nu deschidem borcanul.

Gem de Capsuni fara Conservanti poza 4

Adauga un comentariu

Comentarii

Detalii reteta
recipe image
Reteta
Gem de Capsuni fara Conservanti
Data publicarii
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
Media voturilor
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)