Aceasta reteta de gem de morcovi are avantajul ca poate fi preparata in orice anotimp, spre deosebire de gemul de capsuni sau gemul de cirese, care sunt gemuri de sezon. Acest gem de morcovi cu ananas este un gem deosebit, bun si aromat. Adaugand la gemul de morcovi un mar, o para sau o portocala, putem sa preparam un gem de morcovi cu diferite arome, in functie de fructul pe care il adaugam. La acest gem de morcovi eu am adaugat ananas si ghimbir, deoarece imi plac foarte mult aceste arome. Acest gem este ideal pentru a fi adaugat la diverse prajituri. Il putem servi pe paine sau biscuiti la micul dejun sau cu iaurt.
Ingrediente pentru reteta de gem de morcovi cu ananas:
- 1 kg morcovi rasi
- 1 conserva de ananas de 400 gr (fructul + sucul)
- 800 gr zahar
- 1 lingurita ghimbir ras
- 500 ml apa
- sucul de la o lamaie
Mod de preparare:
- Spalam morcovii si le curatam coaja cu un cutit. Razuim morcovii prin razatoarea cu gauri mari. Taiem ananasul in bucati mici.
2. Intr-o cratita incapatoare punem morcovii, ananasul, ghimbirul, zaharul, apa si sucul de ananas. Amestecam bine ingredientele.
3. Fierbem ingredientele pentru gem la foc mediu, timp de aproximativ o ora. Reducem focul la minim si adaugam sucul de lamaie. Fierbem gemul inca 20 minute, amestecand des, pana morcovii s-au inmuiat si siropul s-a legat.
4. In timp ce fierbem gemul, sterilizam borcanele. Spalam borcanele cu apa fierbinte. Le scufundam apoi pentru cateva secunde intr-o cratita mare in care clocoteste apa, apoi le scoatem cu ajutorul unei linguri. Asezam pe o tava un prosop de bucatarie curat si proaspat calcat. Punem borcanele pe prosop cu gura in jos. La fel procedam si cu capacele borcanelor. Introducem tava in cuptorul preincalzit la 100 grade pentru 15 minute. Cand le scoatem avem grija sa nu introducem mainile in interiorul borcanelor sau al capacelor.
5. Este bine sa punem gemul in borcane cat inca sunt calde, si borcanele si gemul. Le umplem bine, punem capacele si le strangem bine. Asezam borcanele cu capacele in jos si le lasam asa pana se racesc. Aceasta ajuta la “sigilarea” borcanelor, sa nu intre aer pe langa capac. Astfel, acest gem de morcovi rezista multe luni la temperatura camerei, daca nu deschidem borcanul.