Dulceata din Flori de Salcam

0
197

Dulceata din flori de salcam este o delicatesa fara egal. Are gust de miere si este foarte parfumata. Se prepara in perioada mai – iunie cand salcamii sunt infloriti. 

Primavara, ne rasfatam cu parfumul irezistibil, inconfundabil al florilor de salcam. Salcamii cresc pretutindeni, dar dincolo de parfumul imbatator, florile sale sunt cunoscute si pentru numeroasele proprietati terapeutice pe care le au: antidepresiv, antitusiv, combat constipatia si reduc arsurile gastrice. Florile de salcam sunt un adevarat pansament natural in gastritele hiperacide. Infuzia sau decoctul de flori de salcam combate colicile abdominale si esofagita de reflux. De asemenea, ceaiul din flori de salcam are si proprietati expectorante, amelioreaza migrenele, durerile dentare si de stomac.

Flori de salcam
Flori de salcam

Sfaturi pentru reusita retetei de dulceata de salcam:

  • Florile de salcam se culeg din locuri nepoluate cand sunt deschise (nu boboci) si inainte sa se ofileasca, cel mai bine dupa o ploaie.
  • Dulceata din flori de salcam se prepara in ziua in care florile au fost culese, pentru ca sunt foarte sensibile si se ofilesc rapid.
  • Florile de salcam nu se fierb prea mult deoarece se innegresc si isi pierd aroma.
  • Pentru a obtine o dulceata de salcam mai aromata se poate folosi la prepararea siropului vanilie sau coaja de lamaie.
  • Se gusta dulceata cand se ia de pe foc. Daca va place dulceata mai acrisoara puteti adauga cateva cristale de sare de lamaie.
  • Borcanele pentru dulceata trebuie sa fie bine spalate si sterilizate.
  • Borcanele cu dulceata din flori de salcam se tin acoperite pana se racesc, apoi se depoziteaza in camara.

Dulceata din flori de salcam – reteta video pas cu pas

Ingrediente pentru reteta de dulceata din flori de salcam:

  • 200 gr flori de salcam
  • 1 kg zahar
  • 1 litru apa
  • 1 lamaie
  • 1 pastaie de vanilie sau 1 plic de zahar vanilat (optional)
Ingrediente pentru reteta de dulceata din flori de salcam
Ingrediente pentru reteta de dulceata din flori de salcam

Cum se face dulceața de salcâm:

  1. Desprindem de pe tije florile de salcam proaspat culese. Florile se desprind foarte usor: cu  o mana tinem tija si cu cealalta tragem florile.

Desprindem florile de salcam proaspat culese

Flori de salcam

2. Punem florile de salcam intr-un bol si le spalam in cateva ape.

Spalam florile de salcam

3. Scoatem florile intr-o strecuratoare si le lasam sa se scurga foarte bine.

Scurgem florile de salcam de apa

4. Intr-o cratita amestecam apa cu zaharul si cu sucul de lamaie. Daca doriti sa folositi si vanilie, cum este momentul sa o adaugati.

Intr-o cratita amestecam apa cu zaharul si cu sucul de lamaie

5. Fierbem ingredientele pana se formeaza siropul (aproximativ 12-15 minute).

Punem cratita la fiert pana se formeaza siropul (aproximativ 12-15 minute)

6. Facem testul cu farfurioara si picaturile de sirop: daca acestea isi pastreaza forma inseamna ca siropul este bine legat. Aveti grija sa nu-l caramelizati!

Facem testul cu farfurioara si picaturile de sirop

7. Dupa ce s-a ingrosat siropul adaugam florile de salcam. Amestecam usor si punem siropul din nou sa fiarba timp de 4-5 minute.

Dupa ce s-a ingrosat siropul adaugam florile de salcam

Florile se inmoaie si absorb siropul.

Florile se inmoaie si absorb siropul.

8. Acoperim cratita cu un prosop de bucatarie si lasam dulceata din flori de salcam sa se raceasca (ideal ar fi sa o lasam pana a doua zi).

Acoperim cratita cu un prosop de bucatarie

9. A doua zi fierbem din nou dulceata inca 4-5 minute. Daca siropul este prea inchegat, adaugam putina apa clocotita. Daca este prea fluid, il mai fierbem putin. Gustam dulceata. Daca vrem sa fie putin mai acrisoara, adaugam cateva cristale de sare de lamaie.

Fierbem din nou dulceata 4-5 minute

10. Pregatim borcanele in care vom pune dulceata. Spalam bine borcanele si le sterilizam in cuptor timp de 10 minute la 100 grade.

Sterilizam borcanele

11. Turnam dulceata de flori de salcam in borcane. Este bine sa punem sub borcane o tava sau un castron metalic. In felul acesta se atenueaza socul termic. Dulceata se toarna fierbinte in borcane si nu necesita sterilizare.

Turnam dulceata de flori de salcam in borcane

Dulceata din flori de salcam

Retete cu flori de salcam

Dati click pe titlul sau pe fotografia retetei pentru a citi reteta.

Gogosi din flori de salcam – flori de salcam in aluat

Gogosi din Flori de Salcam

Retete de dulceata

Dulceata din flori de soc

Dulceata din Flori de Soc

Dulceata de capsuni intregi cu lamaie

Dulceata de Capsuni Intregi cu Lamaie

Sirop de papadie (miere de papadie)

Sirop de papadie (miere de papadie)

Adauga un comentariu

Comentarii

Detalii reteta
recipe image
Reteta
Dulceata din Flori de Salcam
Autor
Retete Pentru O Viata
Data publicarii
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
Media voturilor
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)