Dulceata din flori de salcam este o delicatesa fara egal. Are gust de miere si este foarte parfumata. Se prepara in perioada mai – iunie cand salcamii sunt infloriti.
Primavara, ne rasfatam cu parfumul irezistibil, inconfundabil al florilor de salcam. Salcamii cresc pretutindeni, dar dincolo de parfumul imbatator, florile sale sunt cunoscute si pentru numeroasele proprietati terapeutice pe care le au: antidepresiv, antitusiv, combat constipatia si reduc arsurile gastrice. Florile de salcam sunt un adevarat pansament natural in gastritele hiperacide. Infuzia sau decoctul de flori de salcam combate colicile abdominale si esofagita de reflux. De asemenea, ceaiul din flori de salcam are si proprietati expectorante, amelioreaza migrenele, durerile dentare si de stomac.
Sfaturi pentru reusita retetei de dulceata de salcam:
- Florile de salcam se culeg din locuri nepoluate cand sunt deschise (nu boboci) si inainte sa se ofileasca, cel mai bine dupa o ploaie.
- Dulceata din flori de salcam se prepara in ziua in care florile au fost culese, pentru ca sunt foarte sensibile si se ofilesc rapid.
- Florile de salcam nu se fierb prea mult deoarece se innegresc si isi pierd aroma.
- Pentru a obtine o dulceata de salcam mai aromata se poate folosi la prepararea siropului vanilie sau coaja de lamaie.
- Se gusta dulceata cand se ia de pe foc. Daca va place dulceata mai acrisoara puteti adauga cateva cristale de sare de lamaie.
- Borcanele pentru dulceata trebuie sa fie bine spalate si sterilizate.
- Borcanele cu dulceata din flori de salcam se tin acoperite pana se racesc, apoi se depoziteaza in camara.
Dulceata din flori de salcam – reteta video pas cu pas
Ingrediente pentru reteta de dulceata din flori de salcam:
- 200 gr flori de salcam
- 1 kg zahar
- 1 litru apa
- 1 lamaie
- 1 pastaie de vanilie sau 1 plic de zahar vanilat (optional)
Cum se face dulceața de salcâm:
- Desprindem de pe tije florile de salcam proaspat culese. Florile se desprind foarte usor: cu o mana tinem tija si cu cealalta tragem florile.
2. Punem florile de salcam intr-un bol si le spalam in cateva ape.
3. Scoatem florile intr-o strecuratoare si le lasam sa se scurga foarte bine.
4. Intr-o cratita amestecam apa cu zaharul si cu sucul de lamaie. Daca doriti sa folositi si vanilie, cum este momentul sa o adaugati.
5. Fierbem ingredientele pana se formeaza siropul (aproximativ 12-15 minute).
6. Facem testul cu farfurioara si picaturile de sirop: daca acestea isi pastreaza forma inseamna ca siropul este bine legat. Aveti grija sa nu-l caramelizati!
7. Dupa ce s-a ingrosat siropul adaugam florile de salcam. Amestecam usor si punem siropul din nou sa fiarba timp de 4-5 minute.
Florile se inmoaie si absorb siropul.
8. Acoperim cratita cu un prosop de bucatarie si lasam dulceata din flori de salcam sa se raceasca (ideal ar fi sa o lasam pana a doua zi).
9. A doua zi fierbem din nou dulceata inca 4-5 minute. Daca siropul este prea inchegat, adaugam putina apa clocotita. Daca este prea fluid, il mai fierbem putin. Gustam dulceata. Daca vrem sa fie putin mai acrisoara, adaugam cateva cristale de sare de lamaie.
10. Pregatim borcanele in care vom pune dulceata. Spalam bine borcanele si le sterilizam in cuptor timp de 10 minute la 100 grade.
11. Turnam dulceata de flori de salcam in borcane. Este bine sa punem sub borcane o tava sau un castron metalic. In felul acesta se atenueaza socul termic. Dulceata se toarna fierbinte in borcane si nu necesita sterilizare.
Retete cu flori de salcam
Dati click pe titlul sau pe fotografia retetei pentru a citi reteta.
Gogosi din flori de salcam – flori de salcam in aluat
Retete de dulceata
Dulceata de capsuni intregi cu lamaie
Sirop de papadie (miere de papadie)