Reteta de pate de naut (humus sau hummus) este o reteta simpla si rapida, in special atunci cand cumparam nautul gata fiert. Nautul are o valoare nutritiva deosebita. Este bogat in saruri minerale, vitamine si proteine, de aceea poate fi un substitut ideal pentru proteinele din carne. Din naut putem prepara niste minunate chiftele de naut.
Pe langa proteinele vegetale si mineralele (potasiu, magneziu, fosforu, calciu) pe care le contine, nautul are in structura sa fibre insolubile extrem de benefice pentru combaterea constipatiei si pentru controlul poftei de mancare, producand rapid senzatia de satietate.
Daca pregatim reteta cu naut uscat, trebuie sa-l fierbem foarte bine. Pastram o cana din apa in care a fiert nautul pentru a o adauga cand pasam nautul, ca sa-i dam consistenta dorita.
Pentru aceasta reteta, preparam nautul fara sa inlaturam coaja deoarece aici se gaseste cea mai mare parte din cantitatea de calciu si fibre. Punem nautul la inmuiat cu o seara inainte in apa calduta in care am pus o lingura de sare, care ajuta nautul sa se umfle.
Daca in timpul fierberii este necesar sa mai adaugam apa, aceasta trebuie sa fie fierbinte. Sarea se adauga atunci cand pasam nautul, nu o punem cand il fierbem deoadece il intareste.
Ingrediente pentru reteta de humus (hummus, pate de naut):
- 250 gr naut uscat sau 500 gr naut bine fiert
- 3 linguri tahini (pasta de susan)
- 4 linguri ulei
- 4 linguri suc de lamaie
- 2 catei de usturoi pisati
- 1 lingurita praf de chimen (optional)
- sare
- piper proaspat macinat
Mod de preparare:
- Punem nautul la inmuiat cu cel putin 12 ore inainte de preparare. Il scurgem de apa in care a stat la inmuiat, il clatim si il punem la fiert intr-o cratita cu multa apa. Il fierbem 5 minute, il strecuram si il punem din nou la fiert in apa curata. Il fierbem pana se inmoaie foarte bine, apoximativ 1½ ora.
- Cand nautul este bine fiert oprim o cana din apa in care a fiert si il scoatem intr-un bol.
- Pasam nautul in blender impreuna cu toate ingredientele (in doze) pana obtinem o pasta fina. In cazul in care compozitia de naut este prea groasa si se paseaza greu, mai adaugam cate putin din apa pe care am oprit-o in acest scop, pana cand pasta de naut are consistenta dorita.
Tip: Putem sa pregatim aceasta reteta cu o zi inainte de a servi pateul de naut si sa il pastram la frigider. Inainte sa il servim il lasam sa ajunga la temperatura camerei.
Humusul se poate servi cu bastonase de legume proaspete (morcov, ardei gras de diferite culori, castravete), cu felii de rosii, cu paine prajita sau cu covrigi cu susan.
Alte retete cu naut
Mai jos puteti vedea si alte retete cu naut (dati click pe titlul sau pe fotografia retetei pentru a citi reteta).
Mancare de naut cu pui si sos de rosii
Mancare de naut cu ciuperci proaspete
Mancare de naut cu legume la cuptor
Chiftele de naut de postOrez cu legume si nautAperitiv cu piure de naut si scrumbie afumata