Reteta greceasca originala de covrigi cu susan din Salonic!
La fel de mult pe cat iubesc germanii covrigii pretzel si tot atat pe cat de pasionati sunt francezii de cornurile lor (croissant), tot atat de mult iubesc grecii acesti covrigi cu susan din zona Salonic (koulouria Thessalonikis), o tentație culinara al carei gust captivant se datoreaza crustei crocante si susanului fin abundent.
Cate sunt semintele de susan care dau savoare acestor covrigi, tot atatea sunt si boabele de istorie pe care le duce cu sine acest smerit, dar atat de iubit, preparat de panificatie, intrucat calatoria lui a inceput ca o „coliziune” in Bizanț și de acolo, prin Constantinopol, a trecut in Salonic odata cu bagajele refugiatilor sositi in acest oras din patriile lor pierdute.
Si pe cat de grea este istoria lui indelungata, pe atat de grele erau tavile incarcate cu covrigi proaspeti si frumos mirositori in Salonic. Acesti covrigi si-au inceput calatoria pe strazile și piețele oraselor, fiind purtati in tavi mari fixate pe capul vanzatorilor ce isi anuntau marfa strigand. Aceste tavi erau atat de grele incat se spune ca greutatii lor se datoreaza forma speciala a capului pe care o au descendentii din Epirus.
In zilele noastre, in Grecia, transportul si vanzarea covrigilor de Salonic se fac cu cosuri mari sau cu vitrine de sticla pe roti, in timp ce si clientela covrigilor s-a schimbat: de la muncitorul care ii cumpara in drumul sau spre serviciu, covrigii cu susan sunt acum in mainile studentilor care se indreapta catre scolile lor, ale oamenilor de afaceri care iau o pauza de cafea sau ale angajatilor care cauta o gustare revigoranta și ieftina.
Tocmai aceasta gama larga a publicului consumator si nevoia rezonabila de a satisface toate gusturile au condus covrigii de la Salonic catre diversificarea si varietatea in care circula astazi in cele mai centrale zone ale fiecarui oras grecesc: din multicereale sau integrali, dubli sau fara susan, umpluti cu diverse ingrediente, cu tahini, cu ciocolata si alte numeroase variante, niciuna dintre care nu va reusi sa detroneze domnitorul absolut al covrigilor de la Salonic, covrigii cu susan simpli si crocanti.
Ingrediente pentru reteta de covrigi cu susan (pentru 10 covrigi):
Ingrediente pentru aluat:
- 300 ml apa calduta
- 1 lingurita zahar
- 8 gr drojdie
- 50 ml ulei de masline (3 linguri)
- 500 gr faina de grau
- un praf de sare
Ingrediente pentru uns covrigii:
- 200 ml apa
- 2 linguri de zahar
- 200 gr susan
Mod de preparare:
- Turnam apa calduta intr-un bol si adaugam zaharul si drojdia, amestecand bine pana se dizolva.
2. Acoperim bolul cu folie alimentara si lasam drojdia la dospit 10 minute.
3. Adaugam uleiul de masline si treptat faina. Adaugam apoi sarea si restul de faina, framantand foarte bine pana obtinem un aluat flexibil.
4. Transferam aluatul intr-un bol uns cu ulei si il acoperim cu folie alimentara. Lasam aluatul sa creasca intr-un loc cald timp de aproximativ 1 ora, pana isi dubleaza volumul.
5. Turnam intr-un vas apa si zaharul si amestecam pana se dizolva, iar intr-un alt vas punem semintele de susan.
6. Transferam aluatul pe masa de lucru si il impartim in bucati de 100 de grame. Vor rezulta 10 covrigi.
7. Modelam aluatul in forma de crovrigi. Scufundam covrigii in apa si apoi ii tavalim in semintele de susan.
8. Transferam covrigii pe o tava de copt tapetata cu hartie antiaderenta si ii coacem in cuptorul preincalzit la 190 de grade pentru aproximativ 20 de minute. Cand sunt copti, ii scoatem din cuptor si ii lasam sa se raceasca.
Covrigii cu susan se pot servi simpli, cu crema de branza si mezeluri (daca doriti o gustare sarata) sau cu gem / dulceata (in loc de desert).
Pentru mai multe propuneri de servire cititi Sandwich-uri cu Covrigi cu Susan.