Reteta de aluat de placinta este o reteta indispensabila pentru orice gospodina. Putem folosi aceasta reteta de aluat de placinta ori de cate ori dorim sa pregatim orice fel de placinta: placinta cu spanac de post, placinta cu branza dulce, placinta cu branza sarata, placinta cu spanac si branza, placinta cu carne de pui si cascaval, placinta cu dovleac, placinta cu carne tocata, cu cascaval si cu diverse alte umpluturi. Cu acest aluat am preparat si reteta de placinta sarbeasca, si a iesit o placinta nemaipomenita!
Acest aluat de placinta se prepara usor, din faina, apa calduta, ulei, otet si sare. Este economic si mai dietetic fata de aluatul de placinta din comert.
Putem prepara aluatul si cu o zi inainte de a prepara placintele. Il punem la frigider intr-un bol, acoperit cu membrana (folie) pentru alimente si in ziua urmatoare intindem foile pentru placinta.
Chiar daca nu ati mai facut vreodata aluat de placinta, incercati si nu veti regreta! Foile se intind usor si veti fi foarte multumiti de rezultat!
Facand acasa propriul nostru aluat de placinta putem controla cantitatea de grasime din aluat si nu ne mai ingrijoram de numarul caloriilor si de calitatea si prospetimea ingredientelor folosite.
Aluat de Placinta Simplu si Rapid – reteta video pas cu pas
Ingrediente pentru reteta de aluat de placinta simplu si rapid (1 doza de aluat = ½ kg foi de placinta din comert):
- ½ kg faina de buna calitate
- 250 ml apa calduta
- 3-4 linguri de ulei
- 1 lingurita praf de copt
- 2 linguri de otet
- 1 lingurita sare
Mod de preparare:
- Punem sarea si praful de copt peste faina si le cernem intr-un lighenas sau intr-un bol mai mare. Facem in mijloc o gropita si punem uleiul, otetul si apa.
2. Amestecam ingredientele luand putin cate putin din faina pana o incorporam pe toata. Framantam bine si, daca aluatul este prea tare, mai adaugam putina apa calda pana obtinem un aluat de placinta fin si de o consistenta potrivita.
Punem aluatul intr-un bol uns cu ulei, il acoperim cu folie pentru alimente si il punem la frigider pentru o jumatate de ora. Nu este neaparat nevoie sa-l tinem la frigider, putem sa lasam aluatul sa se “odihneasca” si la temperatura camerei.
Tip: Daca timpul ne permite, este bine sa lasam aluatul mai mult de o jumatate de ora sa se “odihneasaca” (aproximativ 1 ora). Foile se vor intinde mai usor.
3. Impartim aluatul in bucati, in functie de cate foi vrem sa obtinem pentru reteta pe care o facem.
4. Din fiecare bucata de aluat modelam o bila.
5. Presaram faina pe o farfurie si asezam bilele de aluat. Acoperim bilele de aluat cu un prosop curat sau cu folie alimentara, ca sa nu se usuce pana le intindem.
6. Presaram faina pe masa de lucru si intindem fiecare bila de aluat intr-o foaie foarte subtire folosind un sucitor subtire si lung. Presaram des faina pe foaie pentru ca aluatul sa nu se lipeasca de sucitor.
7. Ca sa scutim timp si efort putem sa intindem mai intai bucatile de aluat in foi mai mici. Le ungem bine pe fiecare dintre ele cu ulei si le stivuim cate trei sau patru, apoi le intindem in foi mari. In timpul coacerii foile se vor desparti.
Daca vrem sa facem 10 foi de placinta, putem sa stivuim bucatile de aluat si in teancuri de cate 5 si sa le intindem intr-o foaie mare, cu conditia sa fie unse bine intre ele. In acest caz, asezam in tava o foaie mare obtinuta din 5 foi mai mici, punem umplutura si deasupra asezam a doua foaie obtinuta in acelasi mod. Ultima foaie se intinde mai mare decat tava si se pune incretita.
Retete de placinta
Placinta de post cu mere si drojdie
Placinte cu branza dulce si mac (sau stafide)
Placinte la tigaie cu urda si marar
Placinta cu crema de vanilie (bougatsa) – reteta greceasca
Placinta cu carne de pui si cascaval
Placinta cu piept de pui si foietaj
Foietaj cu carne tocata si cascaval
Placinta cu sfecla rosie si branza