Dulceata de visine fara conservanti. Cum se face dulceața de vișine?
Dulceata de visine este simplu de pregatit si se pastreaza usor timp indelungat. Poate fi consumata ca atare sau alaturi de cele mai bune deserturi. In special clatitele se asociaza cel mai bine cu dulceata de visine.
La prepararea dulcetii de visine folosim cantitati egale de zahar si de visine: un kilogram de zahar la un kilogram de visine fara samburi. Pentru ca visinele sa aiba o culoare frumoasa si sa ramana intregi, dulceata de visine nu se fierbe prea mult, cel mult o jumatate de ora.
Este de preferat este sa pregatim gemurile si dulceturile intr-o cratita incapatoare, larga si nu prea inalta. Cu cat mai larga este cratita, cu atat mai putin va trebui sa fierbem dulceata de visine. O suprafata mare de fierbere favorizeaza evaporarea mai rapida a apei continute de fructe.
Este bine sa preparam dulceata din cantitati mici de de visine, cel mult 2 kg. Visinele lasa multa zeama si, daca facem dulceata dintr-o cantitate mare de visine, va fi nevoie sa o fierbem mai mult timp. Culoarea va fi mai inchisa si gustul dulcetii nu va fi chiar asa de bun. Aceasta cerinta trebuie respectata si la alte retete de dulceturi sau gemuri: dulceata de capsuni, dulceata de cirese, dulceata de caise, gem de capsuni, gem de cirese, gem de visine, gem de caise.
Cat timp se fierbe dulceata de visine?
Nu fierbem dulceata de visine la foc mic tot din motivul de a nu o fierbem prea mult. Focul trebuie sa fie mediu. Dulceata va face multa spuma si care trebuie adunata ori de cate ori este nevoie
Pentru a verifica daca dulceata sau gemul a fiert suficient, cel mai simplu este sa folosim un termometru pentru bucatarie si sa urmarim gradatiile acestuia: la 105 grade se atinge stadiul de gem si putem opri fierberea. Toate amestecurile de zahar si apa vor avea aceeasi consistenta si concentratie la 105 C. Timpul de fierbere va dura mai mult sau mai putin pana ce vom ajunge la acest stadiu. Depinde de conținutul de apa al fructelor, de cantitatea de fructe folosita precum si de dimensiunile cratitei folosite.
Despre visine
Visinele sunt fructe gustoase ale verii, cu gust dulce acrisor, pe care le putem pastra in conditii optime pentru iarna preparand retetele de dulceata, gem si compot. Visinele sunt printre cele mai iubite fructe ale verii. Au o aroma intensa si pot fi consumate atat in stare cruda, cat si sub forma de compot, dulceata sau in prajituri.
Cu un gust acrisor si foarte suculente, visinele sunt fructe bogate in antioxidanti si nutrienti importanti pentru organism. Atat visinele crude, cat si cele congelate sau uscate, au o multitudine de beneficii pentru sanatatea organismului.
Coditele visinelor au aceleasi proprietati ca si coditele de cirese, din care se prepara un ceai diuretic pentru rinichi.
Continutul ridicat de fibre din visine ajuta la combaterea problemelor digestive. De asemenea, visinele au si efect laxativ, fiind astfel benefice in tratarea constipatiei.
Visinele reprezinta o sursa foarte bogata de vitamina A, vitamina C si fibre si au putine calorii.
Dulceata de visine fara conservanti – reteta video pas cu pas
Ingrediente pentru reteta de dulceata de visine fara conservanti:
- 1 kg visine fara samburi
- 1 kg zahar
- sucul de la o lamaie
Mod de preparare:
1.Spalam bine visinele, cu codite cu tot, in mai multe apa pentru a curata bine fructele. Inlaturam coditele si scoatem samburii.
Tip: Nu inlaturam niciodata coditele fructelor inainte de a le spala, deoarece intra apa in ele, isi pierd din gust si se altereaza mai repede.
2. Intr-o cratita incapatoare, cu deschidere larga, asezam in straturi visinele si zaharul. Ultimul strat trebuie sa fie de zahar. Acoperim cratita si o punem la frigider pentru 24 ore. Daca vrem sa preparam dulceata mai repede, lasam cratita cu visinele si zaharul la temperatura camerei 3-4 ore, pentru a-si lasa sucul.
A doua zi visinele vor pluti in sirop.
3. Punem cratita la foc iute, adaugam sucul de lamaie si asteptam sa clocoteasca. Lasam dulceata sa fiarba timp de un minut si apoi oprim focul.
4. Scoatem visinele cu o paleta si le punem intr-o strecuratoare asezata pe un castron, ca sa se scurga de sirop, timp de 10 minute.
5. Punem inapoi in cratita siropul lasat de visine. Il fierbem la foc mediu timp de 10 minute, adunand spuma care se formeaza deasupra. Nu amestecam in sirop. La final vom vedea ca nu se mai formeaza spuma.
6. Facem proba sa vedem daca siropul este fiert. Picuram cateva picaturi de sirop pe o farfurioara. Picaturile trebuie sa-si pastreze forma rotunda.
7. Punem inapoi visinele in siropul fiert.
8. Lasam dulceata sa fiarba inca 15 minute din momentul in care incepe sa clocoteasca, la foc mediu spre mic.
9. Cand dulceata de visine este fiarta, vom vedea ca visinele au devenit translucide si culoarea lor s-a intensificat. Siropul nu este prea gros, dar se va mai ingrosa dupa racire.
10. Ca sa vedem daca dulceata s-a legat suficient, punem o lingura de sirop pe o farfurie. Il lasam sa se raceasca si tragem o dunga cu degetul. Daca dunga se mentine, inseamna ca dulceata este gata.
11. Spalam borcanele si le limpezim foarte bine. Le sterilizam la cuptor la 100°C timp de 10 minute.
12. Asezam borcanele pe o tava metalica pentru a atenua socul termic. Punem dulceata fierbinte in borcanele sterilizate, infiletam capacele si le strangem bine.
13. Intoarcem borcanele cu capacele in jos si le lasam asa timp de 10 minute, sa se formeze vid. Acoperim borcanele cu prosoape groase si le lasam asa pana se racesc complet.
Dulceata de visine se poate servi simpla sau cu diferite deserturi (clatite, papanasi).
Salvati pe Pinterest!
Alte retete cu visine
Gem de visine fara conservanti – reteta pas cu pas
Compot de visine pentru iarna fara conservanti – reteta pas cu pas
Tarta cu visine – reteta pas cu pas
Negresa de post cu visine si glazura