Dulceata de afine – reteta fara conservanti sau gelifianti artificiali, o dulceata extraordinar de gustoasa si aspectuoasa.
Cum se face dulceata de afine
Reteta de dulceata de afine se prepara foarte repede si usor. Nu avem samburi de scos, asa cum este necesar la reteta de dulceata de cirese sau la reteta de dulceata de visine, timpul de fierbere este foarte scurt, iar produsul final va fi un deliciu pentru fiecare zi.
Pentru dulceata de afine folosim o cantitate de zahar egala cu cantitatea de fructe, adica un raport de 1:1, pentru ca siropul sa se lege bine inainte sa adaugam fructele in el. Pentru aceasta dulceata de afine preparam un sirop cu o cantitate mica de apa, adaugam afinele si le fierbem foarte putin. Le lasam sa absoarba siropul pana se racesc complet, de preferat de seara pana dimineata. Apoi mai fierbem dulceata timp de 20 minute, pana se leaga siropul. In functie de fructe si perioada lor de recoltare, acestea pot lasa mai multa apa. Cu cat sunt mai mari, cu atat vor lasa mai mult lichid si siropul va parea prea mult.
Pentru a prepara aceasta dulceaţă de afine folosim o cratita incapatoare, cu fund gros si deschidere larga. Combinam zaharul cu apa, le punem pe foc, apoi adaugam sucul si coaja de lamaie. Fierbem siropul aproximativ 6-7 minute, pana devine putin mai gros si capata consistenta. Probam consistenta siropului lasad sa cada cateva picaturi pe o farfurie. Adaugam afinele si mai fierbem timp de doua minute. Oprim focul, acoperim cratita cu un prosop umed si lasam dulceata la temperatura camerei minim 12 ore.
A doua zi punem din nou dulceata la fiert, la foc mic spre mediu, nu mare pentru ca dulceata se poate prinde de fundul cratitei. Fierbem dulceata de afine timp de aproximativ 20 minute. Cu o lingura punem cateva picaturi de sirop pe o farfurie. Picaturile trebuie sa-si pastreze forma.
Beneficiile afinelor pentru sanatate
Afinele, alaturi de alte fructe de padure, sunt minunate in dulceata si in diferite deserturi, atat proaspete, cat si congelate. Afinele au un continut foarte ridicat de antioxidanti. Consumul regulat de afine imbunatateste memoria si functiile cognitive, incetineste imbatranirea, scade colesterolul, scade tensiunea arteriala, imbunatateste functiile sistemului cardiovascular si ale sistemului digestiv, protejeaza retina si are beneficii devedite in lupta cu cancerul.
Antioxidantii continuti de afine neutralizeaza radicalii liberi, molecule instabile a caror existenta este legata de dezvoltarea cancerului, a afectiunilor cardiovasculare si a bolilor specifice varstei a treia. In special continutul ridicat de antociani (antocianine), care dau culoarea albastra specifica afinelor, este motivul pentru care activitatea antioxidanta este stimulata ca urmare a consumului de afine. Afinele isi pastreaza efectele benefice atat consumate in stare proaspata, cat si ulterior conservarii prin congelare.
Afinele sunt bogate in vitamine si minerale. Afinele contin o cantitate mare de vitamina C – 100 gr de afine asigura organismului peste 25% din necesarul zilnic de vitamina C. Aceasta proprietate produce efecte benefice pentru sistemul imunitar si nu numai. Afinele sunt o sursa foarte buna de mangan, care are un rol important in dezvoltarea oaselor si in conversia proteinelor, a carbohidratilor si a grasimilor in energie.
Beneficiile pe care le are dulceata de afine pentru organism sunt destul de mari daca o consumam in cantitati mici. Exista multe retete de dulceata de afine. Daca sunt respectate regulile de preparare a dulcetii, afinele isi pastreaza o mare parte din nutrienti. Beneficiile dulcetii de afine sunt mai putin pronuntate decat cele ale fructelor proaspete deoarece unele dintre vitaminele continute de afine sunt distruse in timpul pregatirii termice.
Dulceata de afine -reteta video pas cu pas
Ingrediente pentru reteta de dulceata de afine – reteta fara conservanti:
- 1 kg afine
- 1 kg zahar
- 150 ml apa
- sucul de la o lamaie
- coaja de la o lamaie
Din cantitatile de ingrediente de mai sus rezulta trei borcane cu dulceata de afine de 280 gr si un borcan de 200 gr.
Reteta de dulceata de afine – reteta fara conservanti – mod de preparare:
1. Spalam bine afinele in apa rece de mai multe ori, pentru a curata cat mai bine fructele.
2. Scoatem afinele intr-o strecuratoare si le lasam sa se scurga de apa.
3. Spalam foarte bine lamaia. Cu ajutorul unui peleer sau cu un cutit bine ascutit decojim lamaia, numai partea galbena. Coaja alba este amara, de aceea nu o folosim. Stoarcem sucul de lamaie.
4. Intr-o cratita cu fundul gros si deschidere larga punem zaharul, apa, sucul de lamaie si coaja de lamaie.
5. Fierbem siropul timp de 6-7 minute, pana se dizolva bine zaharul. Obtinem un sirop concentrat de zahar.
6. Verificam consistenta siropului punand cateva picaturi de sirop pe o farfurie. Daca acestea isi mentin forma, siropul este legat.
7. Adaugam afinele si zaharul vanilat si asteptam ca siropul sa ajunga din nou la punctul de fierbere.
8. Fierbem dulceata de afine timp de doua minute, apoi oprim focul.
9. Acoperim cratita cu un prosop umed si lasam dulceata sa se raceasca la temperatura camerei minim 12 ore. Daca incepem sa facem dulceata de afine dimineata, o putem termina de fiert seara. Daca incepem sa o pregatim seara, o lasam pana dimineata.
10. A doua zi punem din nou la fiert cu focul mic spre mediu, nu mare, pentru ca dulceata se poate prinde de fundul cratitei. Fierbem dulceata timp de 20 minute. Dulceata de afine va face multa spuma pe care trebuie sa o adunam.
11. Dupa 15 minute luam cateva picaturi de sirop cu o lingura si le lasam sa cada pe o farfurie. Picaturile trebuie de-abia sa-si mentina forma. Nu fierbem dulceata de afine pana cand picaturile se mentin perfect rotunde, ca roua. Nu doar pentru ca dulceata va fi prea groasa, dar se poate si cristaliza.
12. Sterilizam borcanele (bine spalate si limpezite) in cuptor, la 100°C timp de 10 minute.
13. Asezam borcanele sterilizate pe o tava metalica, pentru a atenua socul termic. Scoatem cojile de lamaie. Cu ajutorul unui polonic pentru dulceata punem dulceata fierbinte in borcane.
14. Infiletam bine capacele si intoarcem borcanele cu capacul in jos, pentru a se forma vid. Le acoperim cu un prosop si la lasam asa pana se racesc.
Dulceata de afine se poate servi simpla sau se poate adauga la prajituri, in special la papanasi.
Salvati pe Pinterest!
Alte retete de dulceata si sirop
In aceasta perioada a anului putem sa profitam de abudenta de fructe si legume de seson consumand cat mai multe in stare proaspata si incercand sa le conservam si sa le pastram transformandu-le in dulceturi, gemuri sau conserve.
Imi place sa prepar cate putin din fiecare sortiment, pentru a avea camara plina peste iarna. Pana acum am preparat mai multe retete de dulceturi: dulceata de capsuni, dulceata de cirese, dulceata de visine, gem de visine, dulceata din flori de soc, dulceata de flori de salcam. Am facut si diferite retete de sirop: sirop de brad, sirop de capsuni, sirop de soc, sirop de papadie.