Tarta cu Cirese – Tarta cu Visine

0
5100

Tarta cu cirese (sau tarta cu visine) este cea mai potrivita alegere cand vrem sa facem o prajitura cu fructe de sezon. Intrucat deja am intrat in sezonul cireselor si stim cu totii ca nu dureaza mult, m-am gandit sa pregatesc o tarta cu umplutura suculenta cu multe fructe care sa aiba ca protagoniste ciresele. Daca va plac deserturile cu fructe, pe care le puteti savura in lunile caniculare alaturi de cei dragi, aceasta reteta de tarta cu cirese sau tarta cu visine este perfecta. Am denumit-o tarta cu cirese – tarta cu visine deoarece ambele variante de tarta se prepara indentic. De asemenea, daca doriti puteti combina ciresele si visinele in aceeasi tarta, pentru un plus de gust si aroma.

Vara ne ofera multe fructe. Le gustam si le folosim in multe retete, preparam produse de patiserie si dulceturi pentru a le pastra aromele pe tot parcursul anului. Le punem in salate, prajituri si inghetata si pastram cateva la congelator pentru a ne bucura de gustul lor pe tot parcursul anului.

Ciresele sunt unul dintre fructele mele preferate. Umplu un castron mare si ma bucur de ele pe balconul meu, dupa-amiaza. Se termina repede pentru ca le devorez cu pofta si mai adaug mereu cateva.

Primavara si vara avem atatea fructe la dispozitie si atat de multe optiuni de care sa profitam! Una dintre ele sunt tartele. Imi plac foarte mult tartele pentru ca sunt delicioase si se fac usor. Aluatul de tarta este minunat, ca de fursecuri, in care se ascunde umplutura dulce sau sarata.

Tarta cu cirese si tarta cu visine sunt doua variante savuroase de tarte cu fructe cu aluat crocant si untos si un sos delicios de cirese sau de visine. Mie imi place in mod deosebit si tarta cu mere si crema de migdale, pe care o pregatesc de obicei toamna si iarna, dar se poate prepara pe tot parcursul anului.

Aceasta tarta cu cirese / tarta cu visine nu este deloc complicata. O prepar in fiecare an si anul acesta vreau sa va conving sa o preparati si Dvs! Daca faceti aceasta tarta cu cirese (sau tarta cu visine), nu uitati sa o serviti cu o cupa de inghetata de casa sau din comert. Se potriveste perfect si da senzatia ca mananci inghetata cu cirese sau visine salbatice. Fiecare bucatica de tarta cu cirese (sau de tarta cu visine) este o calatorie magica din primavara pana in vara. Baza crocanta si untoasa a tartei care se topeste in gura in combinatie cu gustul intens al cireselor sau al visinelor vor face ca aceasta tarta sa devina un desert preferat de toata familia.

Pentru aceasta tarta cu cirese (sau tarta cu visine) pregatim un aluat sfaramicios asemanator cu aluatul clasic de tarta. Difenta consta in cantitatile de ingrediente, care sunt ceva mai mari.

Pentru umplutura acestei tarte preparam un sos de cirese (sau de visine). Topim zaharul intr-o tigaie, adaugam ciresele (sau visinele) si le fierbem timp de 5 minute. Adaugam apoi amidonul dizolvat in apa si mai fierbem sosul timp de un minut. Oprim focul si adaugam esenta de vanilie. Obtinem astfel un sos de cirese (sau de visine) foarte gustos si aromat. Daca nu vreti sa pregatiti ciresele (sau visinele) pentru umplutura tartei in acest mod, puteti sa amestecati ciresele (sau visinele) cu amidonul si cu zaharul intr-un bol si sa le puneti peste aluatul de tarta.

Ca sa ne putem bucura de aceste tarte minunate pe tot parcurcul anului, putem pastra la congelator cirese si visine fara samburi, in pungi separate, de cate 600 grame fiecare (atat cat avem nevoie pentru o tarta). Astfel, oricand vom dori sa pregatim o tarta cu cirese congelate sau o tarta cu visine congelate, vom dezgheta o punga cu fructe congelate, ne vom intoarce la aceasta reteta si o vom prepara in acelasi mod si cu acelasi rezultat delicios!

Putem sa pregatim tarte si cu umplutura de gem, asa cum am aratat la reteta de tarta cu gem de gutui.

Tarta cu cirese – tarta cu visine – reteta video pas cu pas

Ingrediente pentru reteta de tarta de cirese (tarta cu visine):

Ingrediente aluat de tarta:

  • 350 gr faina
  • 150 gr unt
  • 100 gr zahar
  • 2 oua
  • 1 lingurita praf de copt
  • 1 lingurita scortisoara (optional)
  • 1 plic zahar vanilat
  • 1⁄2 lingurita sare
Ingrediente aluat de tarta

Ingrediente umplutura pentru tarta (sos de cirese sau sos de visine):

  • 600 gr cirese (sau visine) fara samburi
  • 100 gr zahar
  • 15 gr amidon
  • 120 ml apa
  • 1 lingurita esenta de vanilie
Ingrediente umplutura pentru tarta (sos de cirese sau sos de visine)

Reteta de tarta cu cirese (tarta cu visine) – mod de preparare:

1.Spalam bine ciresele (sau visinele), cu codite cu tot, in cateva ape.

Tip: Nu inlaturam niciodata coditele fructelor inainte de a le spala, deoarece intra apa in ele, isi pierde din gust si se altereaza mai repede.

Spalam bine ciresele (sau visinele), cu codite cu tot, in cateva ape

2. Inlaturam coditele cireselor (sau visinelor) si scoatem samburii.

Inlaturam coditele cireselor (sau visinelor) si scoatem samburii

3. Preparam aluatul. Intr-un bol amestecam faina cu sarea, praful de copt, zaharul vanilat si scortisoara (optional).

Amestecam faina cu sarea, praful de copt, zaharul vanilat si scortisoara

4. Adaugam untul taiat cuburi.

Adaugam untul taiat cuburi

5. Amestecam cu mainile, frecand intre degete untul si faina pana incorporam untul in faina si obtinem o compozitie de consistenta si aspectul nisipului ud.

Amestecam ingredientele cu mana

6. Punem ouale intr-un bol impreuna cu zaharul (100 gr).

Punem ouale intr-un bol impreuna cu zaharul

7. Batem cu un tel de sarma sau cu mixerul pana se dizolva zaharul.

Batem cu un tel de sarma sau cu mixerul pana se dizolva zaharul

8. Adaugam ouale batute cu zaharul peste compozitia de faina si unt.

Adaugam ouale batute cu zaharul peste compozitia de faina si unt

9. Framantam pana obtinem un amestec omogen.

Framantam pana obtinem un amestec omogen

10. Pregatim o forma pentru tarta. Eu am folosit o forma pentru tarta cu baza detasabila.

Forma pentru tarta cu baza detasabila

Dintr-o foaie de hartie de copt decupam un cerc de marimea formei pentru tarta.

Tip: Pentru a taia mai usor hartia de copt la marimea care ne trebuie, asezam baza formei in centrul unei foi de hartie de copt. Trasam cu un creion conturul formei. Indoim hartia de copt pe mijloc si cu ajutorul unei foarfeci decupam de jur imprejurul conturului. Obtinem astfel exact marimea hartiei care ne trebuie pentru forma noastra.

Asezam baza formei in centrul unei foi de hartie de copt
Indoim hartia de copt pe mijloc si cu ajutorul unei foarfeci decupam de jur imprejurul conturului

Ungem baza si peretii formei cu putin unt. Asezam pe baza formei hartia de copt. Preincalzim cuptorul la 180°C.

Ungem baza si peretii tartei cu putin unt. Asezam pe baza formei hartia de copt

11. Oprim o treime din aluat pentru a-l pune deasupra, peste umplutura de cirese (sau de visine). Restul de aluat il punem in forma de tarta si il intindem pe toata suprafata. Cu ajutorul degatelor presam aluatul si imbracam peretii formei cu aluat.

Oprim o treime din aluat pentru a-l pune deasupra, peste umplutura de cirese. Restul de aluat il punem in forma de tarta si il intindem pe toata suprafata.

12. Acoperim forma cu aluatul de tarta, precum si aluatul oprit pentru a acoperi umplutura, cu folie alimentara si le punem la frigider. Este important ca aluatul de tarta sa fie rece cand il punem la copt. Astfel devine mai crocant dupa coacere.

Acoperim forma cu aluatul de tarta si aluatul oprit pentru a acoperi umplutura cu folie alimentara si le punem la frigider

13. Pregatim sosul de cirese (sau de visine). Intr-o craticioara incalzim putin ciresele (sau visinele). Nu le fierbem, doar le incalzim.

Intr-o craticiora incalzim putin ciresele (sau visinele)

14. Punem zaharul (100 gr) intr-o tigaie si il incalzim pana se topeste. Avem grija sa nu il ardem.

Topim zaharul

15. Cand zaharul s-a topit, adaugam ciresele (sau visinele) calde. Fierbem ciresele (sau visinele) timp de aproximativ 5 minute, pana se topeste din nou zaharul care s-a caramelizat.

Fierbem ciresele sau visinele 5 minute

16. Intr-un bol mic dizolvam amidonul in 120 ml apa rece, amestecand sa nu ramana cocoloase.

Dizolvam amidonul in 120 ml apa rece

17. Adaugam amidonul dizolvat in tigaia cu cirese (sau visine) si continuam sa fierbem la foc mic timp de un minut, amestecand usor. Oprim focul si adaugam esenta de vanilie.

Adaugam amidonul dizolvat in tigaia cu cirese (sau visine) si continuam sa fierbem la foc mic timp de un minut

18. Mutam sosul de cirese (sau de visine) intr-un castron pentru a se raci mai repede.

Mutam sosul de cirese (sau de visine) intr-un castron

19. Dupa ce sosul de cirese (sau sosul de visine) s-a racit, scoatem din frigider forma de tarta cu aluat si aluatul oprit separat. Turnam sosul de cirese (sau sosul de visine) peste aluatul din forma de tarta si il uniformizam pe toata suprafata.

Turnam sosul de cirese (sau sosul de visine) peste aluatul din forma de tarta

20. Razuim restul de aluat peste umplutura de cirese (sau de visine).

Razuim restul de aluat peste umplutura de cirese (sau de visine)

21. Coacem tarta cu cirese (sau tarta cu visine) in cuptorul preincalzit la 180°C timp de 40 minute. Asteptam sa se raceasca si apoi o portionam. Tarta cu cirese (tarta cu visine) se serveste rece. Daca se intampla sa avem in casa si ingheta, putem sa le servim impreuna!

Tarta cu cirese - tarta cu visine
Tarta cu cirese - tarta cu visine
Tarta cu cirese - tarta cu visine
Tarta cu cirese - tarta cu visine

Salvati pe Pinterest!

Tarta cu Cirese - Tarta cu Visine - Reteta Pas cu Pas

Alte retete de tarta care v-ar putea interesa

Aluat de tarta – reteta pas cu pas

Aluat de Tarta

Tarta cu gem de gutui (Pasta Flora)

Tarta cu Gem de Gutui Pasta Flora

Tarta cu mere si crema de migdale – reteta pas cu pas

Tarta cu mere si crema de migdale

Tarta cu lamaie si bezea

Tarta cu lamaie si bezea
Tarta cu lamaie si bezea

Adauga un comentariu

Comentarii

Detalii reteta
recipe image
Reteta
Tarta cu Cirese - Tarta cu Visine
Autor
Retete Pentru O Viata
Data publicarii
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
Media voturilor
3.51star1star1star1stargray Based on 3 Review(s)