Gem de Visine fara Conservanti – Reteta Pas cu Pas

0
2786

Gem de visine – reteta fara conservanti. Marmelada de visine. Cum se face gemul de visine

Aceasta reteta de gem de visine fara conservanti are ca rezultat un gem perfect de intins pe paine, biscuiti sau clatite, dar si de folosit in creme sau torturi. Gustul sau dulce acrisor este unic.

In plus, acest gem se prepara foarte usor. Spalam visinele si le curatam de samburi, apoi le zdrobim cu blenderul vertical, la fel ca la reteta de gem de cirese. Pasta de visine astfel obtinuta se pune intr-o cratita cu deschidere larga, apoi se adauga zaharul si sucul de la lamaie. Fierbem gemul de visine la foc mediu pana cand zaharul se topeste si gemul se ingroasa bine. Adunam spuma ori de cate ori este nevoie. Pentru a testa daca este gata, punem o lingura de gem pe o farfurie. Tragem cu degetul o dunga prin el. Daca dunga se pastreaza, inseamna ca gemul este gata.

Despre visine

Cu un gust acrisor si foarte suculente, visinele sunt fructe bogate in antioxidanti si nutrienti importanti pentru organism. Visinele sunt printre cele mai iubite fructe ale verii. Au o aroma intensa si pot fi consumate atat in stare cruda, cat si sub forma de compot, dulceata sau in prajituri.

Atat visinele crude, cat si cele congelate sau uscate, au o multitudine de beneficii pentru sanatatea organismului.

Coditele visinelor au aceleasi proprietati ca si coditele de cirese, din care se prepara un ceai diuretic pentru rinichi.

Continutul ridicat de fibre din visine ajuta la combaterea problemelor digestive. De asemenea, visinele au si efect laxativ, fiind astfel benefice in tratarea constipatiei.

Visinele reprezinta o sursa foarte bogata de vitamina A, vitamina C si fibre si au putine calorii.

Cat timp se fierb gemurile sau dulceturile?

Pentru a verifica daca gemul sau dulceata a fiert suficient, cel mai simplu este sa folosim un termometru pentru bucatarie si sa urmarim gradatiile acestuia: la 105 grade se atinge stadiul de gem si putem opri fierberea. Toate amestecurile de zahar si apa vor avea aceeasi consistenta si concentratie la 105 C. Timpul de fierbere va dura mai mult sau mai putin pana ce vom ajunge la acest stadiu. Depinde de conținutul de apa al fructelor, de  cantitatea de fructe folosita precum si de dimensiunile cratitei folosite.

Cat timp se fierbe gemul de visine?

Eu am fiert acest gem de visine aproximativ 30 minute, apoi am facut proba pe o farfurioara si consistenta a fost buna. Gemul se mai ingroasa dupa racire.

Este de preferat sa preparam gem de visine in cantitati mici, maximum 2 kg. Visinele lasa multa zeama si daca facem gem de visine dintr-o cantitate mare va fi necesar sa il fierbem mult timp. Culoarea va fi intunecata si gustul nu chiar asa de bun. Aceasta cerinta trebuie sa fie respectata si la alte retete de gemuri sau dulceturi: dulceata de capsuni, gem de capsuni, dulceata de cirese, gem de cirese, gem de caise, dulceata de caise.

Gem de visine fara conservanti – reteta video pas cu pas

Ingrediente pentru reteta de gem de visine fara conservanti:

  • 1,3 kg visine fara samburi
  • 600 gr zahar
  • sucul de la o lamaie
  • 1 baton de scortisoara (optional)

Din cantitatile de ingrediente de mai sus obtinem doua borcane de 400 gr cu gem de visine.

Ingrediente pentru reteta de gem de visine fara conservanti
Ingrediente pentru reteta de gem de visine fara conservanti

Reteta de gem de visine fara conservanti – mod de preparare:

1.Spalam visinele cu apa rece. Este bine sa repetam aceasta operatiune de doua sau de trei ori pentru a curata bine fructele. Indepartam coditele si punem visinele intr-un vas. Scoatem samburii si cantarim visinele.

Tip: Este bine sa pastram coditele. Le lasam sa se usuce si le pastram pentru ceai. Coditele de visine sunt foarte benefice pentru organism, fiind recomandate mai ales pentru tratarea afectiunilor renale.

Spalam visinele

2. Maruntim visinele cu blenderul vertical. Nu le facem piure, este bine sa ramana si bucatele de visine.

Maruntim visinele cu blenderul vertical
Visinele pasate

3. Punem visinele maruntite intr-o cratita cu fundul gros si deschidere larga, cu suprafata mare care sa accelereze evaporarea apei. Adaugam zaharul, sucul de lamaie si batonul de scortisoara.

Punem intr-o cratita  visinele, zaharul, sucul de lamaie si batonul de scortisoara

4. Amestecam bine si fierbem gemul de visine la foc mediu timp de 25-30 minute, pana obtinem consistenta dorita. Amestecam constant pana ce gemul ajunge la punctul de fierbere. Nu plecam de langa aragaz. Adunam spuma care se formeaza si amestecam des.

Fierbem gemul de visine

5. Cat timp fierbe gemul, sterilizam borcanele bine spalate si limpezite tinandu-le in cuptor timp de 10 minute la 100°C.

Sterilizam borcanele

6. Dupa 25 minute facem proba cu farfurioara pentru a verifica consistenta gemului. Punem o lingura  de gem pe o farfurioara si tragem cu degetul o dunga prin el. Daca dunga se pastreaza, inseamna ca gemul este gata. Consistenta este buna si am obtinut un gem de visine de o culoare frumoasa.

Verificam consistenta gemului de visine
Gem de visine fiert

7. Asezam borcanele sterilizate pe o tava metalica pentru a atenua socul termic. Cu ajutorul unui polonic pentru dulceata punem gemul fierbinte in borcane si infiletam bine capacele.

Punem gemul fierbinte in borcane

8. Rasturnam borcanele cu capacul in jos pentru a se forma vidul. Le lasam asa timp de 15 minute. Cand borcanele cu gem de visine s-au racit, le depozitam in camara.

Rasturnam borcanele cu capacul in jos

Acest gem de visine se consuma cu paine la micul dejun sau se poate folosi la clatite sau la diverse prajituri.

Gem de Visine fara Conservanti
Gem de Visine fara Conservanti
Gem de Visine fara Conservanti

Salvati pe Pinterest!

Gem de Visine fara Conservanti - Reteta Pas cu Pas
Gem de Visine fara Conservanti – Reteta Pas cu Pas

Alte retete cu visine care v-ar putea interesa

Compot de visine pentru iarna fara conservanti – reteta pas cu pas

Compot de Visine pentru Iarna fara Conservanti

Tarta cu visine – reteta pas cu pas

Tarta cu cirese - tarta cu visine

Negresa de post cu visine si glazura

Negresa de Post cu Visine si Glazura

Adauga un comentariu

Comentarii

Detalii reteta
recipe image
Reteta
Gem de Visine fara Conservanti - Reteta Pas cu Pas
Autor
Retete Pentru O Viata
Data publicarii
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
Media voturilor
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)