Dulceata de Cirese fara Conservanti

0
210

Dulceata de cirese este este una dintre cele mai apreciate dulceturi, care place tuturor. In plus, reteta de dulceata de cirese este usor de preparat, in mod asemanator cu dulceata de capsuni. Mai exact, nu sunt multi pasi de executat si nici nu dureaza foarte mult. Mai mult dureaza scosul samburilor si apoi asteptarea sa se topeasca zaharul.

Cum se face dulceata de cirese

Ca sa aiba o culoare frumoasa si ciresele sa ramana intregi, dulceata de cirese nu trebuie sa fiarba prea mult, cel mult o jumatate de ora.

Ca sa obtinem o dulceata aspectuoasa si bine legata trebuie sa folosim o cratita incapatoare, cu deschidere larga, pentru a se evapora mai repede lichidul.

Nu fierbem dulceata la foc mic tot din motivul de a nu fi nevoie sa o fierbem mult timp. Focul trebuie sa fie mediu. Dulceata de cirese va face multa spuma care trebuie adunata de cate ori este nevoie.

Am ales sa fac dulceata de cirese cu aceeasi metoda folosita la prepararea retetei de gem de cirese. Nu am facut sirop separat. Aceasta dulceata se prepara cu un kilogram de zahar la fiecare kilogram de cirese fara samburi. Asezam straturi de cirese fara samburi in alternanta cu straturi de zahar intr-o cratita larga. Lasam sa stea ciresele cu zaharul timp de 3 ore la temperatura camerei si mai amestecam din cand in cand. Dupa 3 ore ciresele vor lasa destul suc si le vom pune pe aragaz la foc mediu. Adunam toata spuma formata, apoi adaugam sucul de lamaie. Fierbem dulceata timp de 25 de minute. Facem proba picurand sirop pe o farfurie. Daca picaturile de sirop nu se deformeaza, atunci dulceata de cirese este gata!

Ce fel de cirese se folosesc pentru dulceata?

Toate soiurile de cirese sunt potrivite pentru dulceata atat timp cat nu sut prea coapte, dar sunt tari si crocante. Cele mai intalnite soiuri de cirese de la noi sunt ciresele dulci si ciresele amare. La randul lor, in functie de taria pulpei, ciresele dulci pot fi: moi, semipietroase si pietroase. Ciresele pietroase au pulpa mai carnoasa si sunt cele mai gustoase.

Din ciresele amare se prepara cea mai fina si delicioasa dulceata. Dulceata de cirese amare este una dintre delicatesele cu care bunicii obisnuiau sa isi rasfete nepotii, servita pe paine sau folosita la prepararea papanasilor.

Sezonul cireselor este destul de scurt – o perioada doar de sase-opt saptamani – un timp prea scurt pentru a ne bucura si satura de gustoasele cirese. De aceea le conservam preparand aceasta delicioasa dulceata de cirese, compot de cirese, gem de cirese sau le congelam.

Dulceata de cirese fara conservanti – reteta video pas cu pas

Ingrediente pentru reteta de dulceata de cirese:

  • 1 kg cirese fara samburi
  • 1 kg zahar
  • sucul de la o lamaie
  • 1 plic zahar vanilat (optional)
Ingrediente pentru reteta de dulceata de cirese

Mod de preparare:

1.Spalam bine ciresele, cu codite cu tot, in cateva ape. Inlaturam coditele si scoatem samburii.

Tip: Nu inlaturam niciodata coditele fructelor inainte de a le spala, deoarece intra apa in ele, isi pierd din gust si se altereaza mai repede.

Spalam ciresele

2. Intr-o cratita incapatoare, cu deschidere larga, asezam in straturi ciresele si zaharul amestecat cu zaharul vanilat.

Asezam in straturi ciresele si zaharul amestecat cu zaharul vanilat
Asezam in straturi ciresele si zaharul amestecat cu zaharul vanilat

3. Lasam ciresele si zaharul la temperatura camerei timp de 2-3 ore. Din cand in cand amestecam cu atentie, sa nu zdrobim ciresele. Dupa 3 ore ciresele vor lasa suficient suc si le putem fierbe.

Lasam ciresele si zaharul la temperatura camerei timp de 2-3 ore

4. Punem cratita pe aragaz si fierbem ciresele la foc mediu. Se formeaza multa spuma, pe care o adunam ori de cate ori este nevoie.

Stergem in permanenta peretii cratitei cu un servet curat si umed, pentru a nu permite siropului ce adera pe marginile vasului sa se caramelizeze si sa schimbe gustul si culoarea dulcetii.

Dupa ce indepartam spuma de cateva ori si aceasta inceteaza sa se formeze, adaugam sucul de lamaie si amestecam bine.

Fierbem dulceata in cotinuare pana cand pare legata.

Fierbem ciresele la foc iute

5. Dupa ce au trecut 20-25 de minute de cand fierb dulceata, facem proba sa vedem daca siropul este destul de legat. Punem cateva picaturi de sirop pe o farfuriuta rece. Daca picaturile isi pastreaza forma bombata inseamna ca dulceata a fiert destul si este gata.

Facem proba sa vedem daca siropul este destul de legat

Dupa 20-25 minute de fiert dulceata este gata.

Dulceata de cirese

6. Sterilizam borcanele. Spalam borcanele si capacele cu apa calda si detergent de vase. Le clatim bine si le asezam ude pe gratarul cuptorului. Le tinem in cuptor timp de 10 minute la 100°C. Dupa 10 minute, deschidem usa cuptorului si lasam borcanele si capacele sa se raceasca putin.

Sterilizam borcanele

7. Asezam borcanele sterilizate pe o tava metalica pentru a atenua socul termic. Cu ajutorul unui polonic mic umplem borcanele cu dulceata si apoi infiletam foarte bine capacele.

Dulceata de cirese in borcane

8. Verificam daca borcanele sunt bine sigilate rasturnandu-le cu capacul in jos. Lasam borcanele sa se raceasca acoperite cu prosoape groase. Cand borcanele cu dulceata s-au racit, le depozitam in camara. Dulceata se pastreaza vreme indelungata, fara a fi nevoie de conservanti.

Verificam daca borcanele sunt bine sigilate rasturnandu-le cu capacul in jos
Dulceata de Cirese

Salvati pe Pinterest!

Dulceata de cirese reteta pas cu pas

Dulceata de cirese – cu siropul sau greu si bucati de cirese intregi – este un topping perfect pentru deserturi. Este delicioasa servita peste inghetata, ca topping pentru cheesecake sau stropita peste o bucata de prajitura de casa, clatite sau fursecuri.

Retete cu cirese

Gem de cirese cu aroma de menta

Gem de Cirese cu Aroma de Menta

Compot de cirese pentru iarna

Compot de cirese pentru iarna

Briose cu cirese si smantana

Briose cu Cirese si Smantana

Adauga un comentariu

Comentarii

Detalii reteta
recipe image
Reteta
Dulceata de Cirese fara Conservanti
Autor
Retete Pentru O Viata
Data publicarii
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
Media voturilor
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)