Dulceata de capsuni intregi cu sirop de zahar si lamaie, fara conservanti
Beneficiile capsunilor
Capsunile sunt fructe bogate in antioxidanti si, fie ca le servim ca atare ori in diferite forme (salate, sucuri sau dulceata), ajuta la imbunatatirea functionarii sistemului imunitar si a vederii. Consumate in stare cruda, fara alte adaosuri, capsunile ajuta la topirea grasimii si la prevenirea cancerului datorita continutului ridicat de antioxidanti. Alte beneficii ale consumului de capsuni sunt:
- ajuta la mentinerea aspectului tanar al pielii
- scad colesterolul
- regleaza tensiunea arteriala
Capsunile sunt fructele care ne asigura si o dulceata delicioasa in doar cativa pasi simpli.
Cand se face dulceata de capsuni
Capsunile romanesti (nu cele importate din alte tari) se coc la finalul primaverii – pe la jumatatea lunii mai – perioada ideala pentru a pregati cea mai buna dulceață de căpșuni. Dulceata de capsuni reuseste sa capteze tot parfumul acestor fructe deosebite si reprezinta o modalitate ideala de pastrare pentru iarna a fructelor.
Dulceata sau gem de capsuni – care este diferenta?
Diferenta dintre dulceata de capsuni si gemul de capsuni este data de consistenta, de cantitatea de zahar si de modul de preparare. Dulceata ca produs final contine bucati de capsuni, pe cand gemul este de o consistenta aproape uniformizata, capsunile fiind pasate.
Pentru a prepara dulceata alegem capsuni cat mai ferme. Cu cat sunt mai tari cu atat mai bine. Ca marime nu trebuie sa fie foarte mici dar nici prea mari pentru ca altfel nu le patrunde siropul pana la mijloc, iar dulceata se poate altera. Pe cele mari le taiem in jumatati.
Cat zahar se pune la dulceata de capsuni
Proportia normala de zahar pentru dulceata de capsuni este de 1:1, adica la 1 kg de capsuni se pune 1 kg de zahar. Eu am vrut sa folosec mai putin zahar. Am pus 1 kg de zahar la 1,5 kg de capsuni. Dulceata a iesit foarte buna.
Punem capsunile intr-o cratita neaparat foarte incapatoare, iar peste ele turnam zaharul in straturi: un strat de capsuni, unul de zahar, unul de capsuni, unul de zahar, si tot asa.
Cand se pune lamaia in dulceata de capsuni
Zeama de lamaie se pune peste straturile de capsuni si de zahar, inainte de a fierbe dulceata. Acoperim si dam la rece timp de 24 de ore. Este necesar sa le lasam suficient timp pentru ca toate sucurile din capsuni sa fie extrase.
Dulceata se va umfla foarte mult si va forma multa spuma, acesta fiind principalul motiv pentru care trebuie sa alegeti o cratita foarte incapatoare, asa cum am precizat anterior.
Cat timp se fierbe dulceata de capsuni – cat trebuie sa fiarba dulceata de capsuni
Fierberea dulcetii de capsuni trebuie sa dureze 20 de minute, timp in care trebuie supravegheata constant pentru ca dulceata se prinde si se afuma foarte usor. Amestecam in ea din cand in cand cu grija, ca sa nu strivim capsunile. Dupa 20 de minute de fiert vom observa ca volumul dulcetii a scazut iar fructele au capatat un aspect sticlos.
Siropul trebuie sa fie gros dar sa nu se caramelizeze, sa nu-si schimbe culoarea in bej sau maro. Ca sa verificam daca dulceata este gata facem o proba in felul urmator: lasam sa curga cateva picaturi de sirop pe o farfurie la temperatura camerei. Cand picatura scursa de pe lingura pe farfurioara isi pastreaza forma usor bombata este semn ca siropul a fiert si a scazut destul.
Nu lasam dulceata sa se raceasca. O punem imediat in borcanele sterilizate.
Dulceata din capsuni intregi cu lamaie – reteta video pas cu pas
Ingrediente pentru reteta de dulceata de capsuni:
- 1,5 kg capsuni (spalate si curatate de codite)
- 1 kg zahar
- 80 ml suc de lamaie proaspat stors
- 1 plic zahar vanilat (optional)
Cum se face dulceata de capsuni:
- Spalam bine capsunile si apoi le inlaturam coditele. Nu procedam niciodata invers deoarece va intra apa prin gaurile ramase de la codite si se va pierde din aroma naturala a fructelor.
2. Lasam capsunile intregi, daca sunt mici sau medii ca marime, sau le taiem pe jumatate daca sunt foarte mari.
3. Intr-o cratita incapatoare asezam un strat de capsuni si adaugam un strat de zahar. Procedam in acest fel pana terminam capsunile si zaharul. La final, punem peste capsuni zaharul vanilat si sucul de lamaie. Acoperim cratita si o punem la rece pentru 24 de ore.
4. Dupa 24 de ore vom observa ca zaharul s-a topit in sucul lasat de capsuni.
5. Scoatem capsunile din siropul format din sucul de capsuni, zahar si zeama de lamaie.
6. Punem siropul la fiert la foc mediu.
7. Dupa ce siropul a dat in clocot, oprim focul si adaugam capsunile strecurate. Le lasam asa o jumatate de ora. Capsunile isi vor lasa sucul in siropul fierbinte si nu va fi nevoie sa le fierbem prea mult. Astfel, dulceata de capsuni va avea o culoare frumoasa si capsunile vor ramane intregi.
8. Cat timp stau capsunile in sirop ne ocupam de sterilizarea borcanelor. Incalzim cuptorul la 100 grade. Spalam bine borcanele si capacele si le punem pe gratarul cuptorului. Introducem borcanele in cuptorul preincalzit la 100 grade si le tinem timp de 10 minute.
9. Dupa o jumatate de ora strecuram din nou capsunile.
10. Punem siropul din nou la fiert si il fierbem pana isi reduce volumul la jumatate, timp de aproximativ 15 minute. Siropul trebuie sa fie gros dar sa nu se caramelizeze, sa nu-si schimbe culoarea in bej sau maro.
11. Ca sa vedem cand este gata facem o proba in felul urmator: pe o farfurie la temperatura camerei lasam sa curga cateva picaturi de sirop. Cand picatura scursa de pe lingura pe farfurioara isi pastreaza forma usor bombata este semn ca siropul a fiert si a scazut destul.
12. Adaugam capsunile in sirop. Dulceata de capsuni se va umfla foarte mult, de aceea trebuie sa folosim o cratita incapatoare. In timpul fierberii adunam spuma si stergem cu un prosop umed peretii cratitei, ca sa nu se arda zaharul depus. Fierbem capsunile timp de 15-20 de minute la foc mic pentru a pastra cat mai intregi fructele.
Dulceata de capsuni este gata!
13. Punem imediat dulceata in borcanele sterilizate si insurubam bine capacele.
14. Intoarcem invers borcanele si le lasam asa pentru 15 minute pentru a determina formarea vacuum-ului, dupa care le punem in pozitie normala si le lasam acoperite cu prosoape pana se racesc complet.
Alte retete cu capsuni
Gem de capsuni fara conservanti
Parfait cu iaurt, capsuni si biscuiti de ciocolata
Salata de rucola cu mozzarella si capsuni