Reteta de dovlecei umpluti cu carne si sos bechamel pe care v-o propun astazi este reteta clasica, din bucataria greceasca, foarte gustoasa si cu aspect deosebit.

Reteta de dovlecei umpluti cu carne la cuptor este ideala pentru mesele de duminica, atunci cand de obicei toti membrii familiei sunt acasa si iau masa impreuna.

La aceasta reteta de dovlecei umpluti cu carne va propun un alt fel de sos bechamel, nu cel clasic cu lapte, unt si faina, ci o reteta speciala pe care am invatat-o de la un bucatar grec. Acest sos bechamel este usor de facut si nu exista riscul sa se formeze cocoloase. Dupa parerea mea, este mai cremos, mai fin si mai gustos decat sosul bechamel clasic. Cu acest sos bechamel rapid si usor am preparat si retetele de musaca de cartofi cu vinete si de paste cu carne tocata.

Ingrediente pentru reteta de dovlecei umpluti cu carne la cuptor:

  • 4-5 dovlecei (aproximativ 1,3 kg)
  • 400 gr carne tocata de vita (sau amestec vita+porc)
  • 70 ml ulei de masline
  • 50 ml coniac (sau vin alb)
  • 1 ceapa tocata marunt
  • 1 catel de usturoi tocat marunt
  • 2 rosii razuite
  • 1 lingura pasta de rosii
  • 2-3 ramuri de cimbru (sau 1 lingurita cimbru uscat)
  • 1 bucata lemn de scortisoara
  • 2-3 linguri patrunjel tocat
  • 50 gr cascaval ras
  • sare
  • piper proaspat macinat
  • 1 lingura pesmet (optional)

Dovlecei Umpluti cu Carne la Cuptor poza 2

Reteta de dovlecei umpluti cu carne la cuptor – ingrediente oentru sosul bechamel:

  • 500 ml lapte
  • 4 linguri amidon de porumb
  • 3 linguri unt
  • 3 linguri casacaval ras
  • 2 galbenusuri
  • 1 varf de cutit nucsoara

Dovlecei Umpluti cu Carne la Cuptor poza 10

Reteta de dovlecei umpluti cu carne la cuptor – mod de preparare:

  1. Incalzim uleiul intr-o tigaie si calim carnea tocata pana isi schimba culoarea intr-un bej deschis. Adaugam ceapa si  usturoiul si continuam calirea 2- 3 minute, pana se evapora tot lichidul. Stingem cu coniac si calim pana se evapora alcoolul.

2. Punem rosiile, pasta de rosii, cimbrul, scortisoara, sarea, piperul  si 150 ml apa calda. Lasam carnea sa fiarba aroximativ 20 minute, pana se evapora lichidul. Oprim focul si adaugam patrunjelul.

  

3. Pana fierbe sosul de carne, pregatim dovleceii. Spalam dovleceii si-i taiem in jumatati, pe lungime. Le scoatem miezul cu seminte cu ajutorul unei lingurite.

   Dovlecei Umpluti cu Carne la Cuptor poza 3

4. Punem o cratita cu apa sa fiarba. Cand apa clocoteste, punem dovleceii si-i fierbem timp de 5-6 minute. Ii scoatem si ii asezam intr-o tava pentru cuptor.

5. Pregatim sosul bechamel. Punem intr-un bol mic o parte din lapte in care diluam amidonul cu ajutorul unui tel, pentru a evita formarea cocoloaselor. Restul de lapte il punem sa fiaba intr-un vas mai mic. Cand laptele incepe sa fiarba adaugam amidonul pe care l-am diluat mai devreme, amestecand continuu cu telul. Se fierbe putin pana se ingroasa sosul, dupa care il luam de pe foc pentru a opri fierberea. Punem cascavalul, amestecam pana se incorporeaza, apoi adaugam untul (nu tot deodata), galbenusurile si nucsoara.

   

6. Umplem dovleceii cu amestecul de carne tocata.

  Dovlecei Umpluti cu Carne la Cuptor poza 5

Acoperim carnea cu sos bechamel si presaram putin pesmet si cascaval ras.

  Dovlecei Umpluti cu Carne la Cuptor poza 6

 

7. Introducem tava cu dovlecei umpluti in cuptorul preincalzit la 180 grade pentru aproximativ 25 minute, pana se rumenesc frumos deasupra.

  Dovlecei Umpluti cu Carne la Cuptor poza 7

Servim acesti dovlecei umpluti calzi, alaturi de o salata.

Dovlecei Umpluti cu Carne la Cuptor poza 8

Detalii reteta
recipe image
Reteta
Dovlecei Umpluti cu Carne la Cuptor
Data publicarii
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
Media voturilor
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Adauga un comentariu

Comentarii