Aceasta prajitura de post cu nuca (karidopita) este o combinatie perfecta de arome de nuca, scortisoara si citrice. Aceasta reteta de prajitura de post cu nuca (καρυδόπιτα) este o reteta din bucataria greceasca, ca si reteta de prajitura cu nuca si ciocolata. Celor care vor sa tina post, dar vor si sa se delecteze cu un desert delicios, le recomandam aceasta prajitura de post cu nuca.
Aceasta prajitura cu nuca se prepara foarte rapid si usor. Ne trebuie doar un tel, nu avem nevoie de mixer. Batem cu telul ingredientele lichide cu zaharul pana acesta se dizolva. Adaugam restul de ingrediente si le amestecam cu o lingura. Turnam amestecul intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu faina. Coacem prajitura la 180 grade timp de 40-45 minte.
Putem servi aceasta prajitura simpla sau cu o glazura de cacao.
Ingrediente pentru reteta de prajitura de post cu nuca (karidopita):
- 350 gr faina
- 350 ml suc de portocale proaspat stors
- 200 ml ulei
- 200 gr nuca macinata (nu foarte fin)
- 150 gr zahar farin
- 1 lingura coaja rasa de portocala
- 1 lingurita praf de copt
- 1 plic de zahar vanilat
- ½ lingurita scortisoara
- bucati de nuca pentru ornat (optional)
Ingrediente pentru glazura de cacao:
- 6 linguri zahar
- 6 linguri ulei
- 6 linguri apa
- 2 linguri cacao
Mod de preparare:
- Incalzim cuptorul la 180 grade. Ungem cu ulei si tapetam cu faina o tava rotunda cu diametrul de 22 cm sau o tava dreptunghiulara cu dimensiunile de 20 cm x 16 cm.
2. Cernem faina impreuna cu praful de copt pentru ca faina sa prinda aer si prajitura de post cu nuca sa creasca frumos si sa fie afanata.
3. Intr-un bol mare punem uleiul, sucul de portocale, zaharul, zaharul vanilat si amestecam bine cu telul pana se dizolva zaharul.
4. Adaugam coaja de portocale, scortisoara si faina si amestecam cu o lingura pana se incorporeaza. Punem nucile macinate si le incorporam in aluat.
5. Turnam aluatul in tava si il nivelam putin.
6. Introducem tava in cuptorul preincalzit la 180 grade si coacem prajitura timp de 40-45 minute.
7. Pregatim glazura de cacao. Punem toate ingredientele pentru glazura intr-o craticioara si le fierbem pana au consistenta unei smantani subtiri.
8. Scoatem prajitura din cuptor si facem testul cu scobitoarea. Daca scobitoarea iese uscata, prajitura este coapta.
9. Scoatem prajitura pe un platou si o lasam sa se mai raceasca putin.
10. Turnam glazura peste prajitura si o ornam cu bucati de nuca.
11. Servim aceasta prajitura de post cu nuca cu ceai sau cafea.