Aceasta reteta de pate de casa din ficat de pui este foarte simpla si usor de preparat. Vom obtine timp scurt un pate foarte gustos si aromat.
Pentru aceasta reteta de pate de casa din ficat de pui, trebuie sa curatam ficatul de nervuri si grasime. Il spalam bine, punem coniac peste el si il lasam pentru 2 ore sa stea in frigider. Il calim apoi impreuna cu ceapa, usturoi si cimbru. Il lasam sa se raceasca si apoi il pasam cu blenderul vertical (sau la robot) impreuna cu unt si smantana de gatit pana obtinem o pasta fina, asa cum procedam la reteta de humus.
Pastram acest pate din ficat de pui la frigider, in boluri de ceramica, acoperit cu un strat subtire de unt topit.
Ingrediente pentru reteta de pate de casa din ficat de pui:
- 500 gr ficat de pui
- 4 linguri ulei de masline
- 100 gr unt
- 100 ml smantana de gatit
- 80 ml coniac
- 2 cepe tocate marunt
- 2 catei mari de usturoi
- 1 lingurita cimbru
- putina nucsoara
- sare
- piper proaspat macinat
Mod de preparare:
- Curatam bucatile de ficat de pui de grasime si nervuri. Le spalam, le uscam cu hartie de bucatarie si le taiem pe jumatate. Le punem intr-un bol impreuna cu coniacul. Acoperim bolul si il punem la frigider pentru 2 ore.
2. Incalzim o tigaie incapatoare si punem uleiul si o parte din unt. Cand untul s-a topit, punem ceapa tocata si o calim la foc mic pana se inmoaie si devine transparenta. Adaugam usturoiul pasat prin presa de usturoi si continuam calirea inca o jumatate de minut.
3. Punem ficatul intr-o strecuratoare, sa se scurga coniacul. Pastram coniacul. Punem ficatul si cimbrul in tigaia cu ceapa si usturoi si il calim pana isi schimba culoarea intr-un bej deschis. Adaugam coniacul si continuam calirea pana se evapora lichidul si ficatul este gatit. Nu trebuie sa calim ficatul prea mult, acesta trebuie sa ramana moale.
4. Lasam compozitia sa se raceasca intr-un bol. Adaugam untul, sarea, piperul, nucsoara si jumatate din cantitatea de smantana de gatit.
5. Pasam compozitia cu blenderul vertical pana devine o pasta fina. Mai adaugam smantana de gatit pana obtinem consistenta dorita. Acest pate trebuie sa fie moale, deoarece se va mai intari in frigider. Daca vrem sa il pastram mai mult de o zi, il punem in boluri de ceramica si il acoperim cu o pelicula de unt topit.
Servim acest pate din ficat de pui cu paine prajita sau cu covrigi cu susan.