Reteta de paste cu carne tocata (pastitsio) este una dintre cele mai indragite  retete din bucataria greceasca. Este asemanatoare cu lasagna, numai ca se folosesc paste lungi tubulare (goale în mijloc, de tipul macaroanelor noastre) in locul foilor de lasagna.

Am pregatit de multe ori reteta de paste cu carne tocata (pastitsio) si am ales sa aranjez intr-un mod putin diferit straturile de paste, sosul cu carne tocata si sosul bechamel astfel ca fiecare bucatica de pastitsio sa aiba toate ingredientele. Daca urmam instructiunile clasice ale retetei de paste cu carne tocata (pastitsio) si asezam un strat din jumatate din paste, apoi sosul cu carnea tocata, restul de paste si la sfarsit sosul bechamel, se intampla uneori sa luam in furculita numai paste sau numai carne. Punand pastele in trei straturi, sosul cu carne tocata in doua straturi, putin parmezan ras si cateva linguri de sos bechamel in sosul de carne tocata si intre straturile de paste si de carne tocata, iar apoi un strat final de sos bechamel, ingredientele se imbina uniform si fiecare bucatica de pastitsio ne da in intregime toate aromele.

Pentru reteta de paste cu carne tocata (pastitsio) nu folosesc reteta clasica de bechamel cu unt, lapte si faina. Folosesc o reteta mult mai usor de facut, cu amidon de porumb. Nu exista riscul sa se formeze cocoloase, sosul bechamel are o culoare mai frumoasa, este mai fin si mai gustos. Va recomand sa incercati acest sos bechamel si cu siguranta rezultatul va va incanta!

 

Ingrediente pentru reteta de paste cu carne tocata – pastitsio (pentru 8-10 portii):

  

  • 500 gr paste groase si lungi, tubulare (macaroane)
  • 700 gr carne de vitel tocata
  • 2 cepe tocate marunt
  • 2 catei de usturoi tocati marunt
  • 400 gr rosii din conserva
  • 70 ml ulei
  • 70 ml coniac
  • 1 lingurita zahar
  • 1 baton de scortisoara
  • 1 foaie de dafin
  • sare
  • piper proaspat macinat
  • 2 linguri pesmet

 

Ingrediente pentru reteta de paste cu carne tocata - pastitsio
Ingrediente pentru reteta de paste cu carne tocata (pastitsio)

 

Reteta de paste cu carne tocata – pastitsio – ingrediente pentru sosul bechamel:

 

  • 1 l lapte
  • 8 linguri amidon de porumb
  • 3 linguri unt
  • 2 galbenusuri
  • 250 gr parmezan sau cascaval picant
  • 1 lingurita sare
  • ½ lingurita nucsoara

 

Reteta de paste cu carne tocata - pastitsio - ingrediente pentru sosul bechamel
Ingrediente pentru sosul bechamel

 

Reteta de paste cu carne tocata – pastitsio – mod de preparare:

 

  1. Intr-o tigaie mai mare incalzim uleiul si calim carnea tocata amestecand-o din cand in cand cu o lingura de lemn. Lasam carnea tocata sa se caleasca aproximativ 8 minute, apoi adaugam ceapa si usturoiul si mai calim 2-3 minute pana devin lucioase. Stingem cu coniac si gatim in continuare inca 1-2 minute pana se evapora alcoolul.

Reteta de paste cu carne tocata - pastitsio - pasul 1

 

  1. Adaugam in tigaie rosiile, zaharul, sarea, piperul, foaia de dafin si batonul de scortisoara. Lasam scortisoara 5 minute sa-si lase aroma si apoi o indepartam.

Reteta de paste cu carne tocata - pastitsio - pasul 2

Acoperim tigaia, micsoram focul si fiebem inca 20 minute (fara sa adaugam apa) pana scade lichidul si carnea a luat toate aromele de la ingrediente.

Sos de carne tocata si rosii pentru reteta de paste cu carne tocata pastitsio

 

  1. Pregatim sosul bechamel. Dizolvam amidonul de porumb intr-un bol cu 200 ml lapte rece, amestecand incontinuu cu telul de sarma.

Incalzim restul de lapte intr-o cratita cu fundul mai gros. Cand incepe sa fiarba punem amidonul din bol si amestecam foarte bine cu telul. Micsoram focul la minim, adaugam sarea, nucsoara si mai fierbem aproximativ 5 minute pana se ingroasa sosul amestecand incontinuu cu telul.

Oprim focul si punem untul (nu tot deodata) amestecand energic cu telul. Adaugam 100 gr din cantitatea de parmezan, galbenusurile unul cate unul  si amestecam pana se incorporeaza in sos.

Reteta de paste cu carne tocata - pastitsio - pasul 3

 

  1. Intre timp, fierbem pastele cu 3 minute mai putin decat indica instructiunile de pe pachet deoarece pastele se vor coace si la cuptor. Le strecuram bine ca sa nu retina apa.

Reteta de paste cu carne tocata pastitsio pasul 4

 

  1. Ungem cu unt o tava pentru cuptor si asezam intr-un strat o treime din cantitatea de paste. Punem 2 linguri de sos bechamel, pe care il intindem pe stratul de paste. Amestecam o lingura de bechamel si in sosul de carne.

Reteta de paste cu carne tocata pastitsio pasul 5

 

  1. Presaram peste stratul de paste putin parmezan si punem jumatate din cantitatea de carne. Asezam alt strat de paste (jumatate din pastele ramase), intindem pe el 2 linguri de bechamel, presaram putin parmezan si punem restul de carne.

Reteta de paste cu carne tocata pastitsio pasul 6

 

  1. Asezam intr-un strat restul de paste si turnam restul de bechamel. Miscam putin tava sa se uniformizeze suprafata si presaram restul de parmezan si pesmetul.

Reteta de paste cu carne tocata pastitsio pasul 7

 

  1. Punem tava in cuptorul incalzit dinainte la 180 grade (foc mediu), pe treapta de jos (ultima), pentru aproximativ 45 minute, pana se rumeneste.

Reteta de paste cu carne tocata pastitsio pasul 8

 

Reteta de paste cu carne tocata (pastitsio) este gata! Pofta buna!

Adauga un comentariu

Comentarii

Detalii reteta
recipe image
Reteta
Paste cu Carne Tocata - Pastitsio
Data publicarii
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
Media voturilor
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)