Reteta de tarta cu dovlecei si sunca presata este ideala atunci cand avem in casa o cantitate mare de dovlecei si nu stim cum sa-i mai preparam. Tarta cu dovlecei si sunca presata este usor de facut. Poate fi consumata ca aperitiv sau ca fel principal alaturi de o salata. Busuiocul proaspat pe care il adaugam in acest aluat de tarta si in umplutura, da acestei tarte o aroma minunata. Sunca presata poate fi inlocuita cu alte mezeluri (jambon sau piet de pui afumat), dupa preferinta. Mie mi-a placut in mod deosebit aceasta tarta cu dovlecei, atat la gust, cat si la aspect. Am vrut sa va impartasesc aceasta minunata reteta pentru ca, de obicei, dovleceii sunt subestimati si nu sunt folositi la adevarata lor valoare.

 

Ingrediente pentru reteta de tarta cu dovlecei si sunca:

 

  • 1 doza aluat de tarta
  • 70 ml ulei
  • 200 gr sunca presata taiata cubulete
  • 700 gr dovlecei taiati felii subtiri
  • 1 rosie mare taiata cubulete
  • 250 gr smantana de gatit
  • 3 oua
  • 100 gr parmezan ras
  • 2 linguri busuioc proaspat tocat marunt
  • 2 linguri de susan
  • sare
  • piper proaspat macinat

Reteta de Tarta cu Dovlecei, Busuioc si Sunca Presata - Ingrediente pentru Umplutura

 

Reteta de tarta cu dovlecei si sunca – ingrediente pentru aluat de tarta

 

  • 250 gr faina
  • 125 gr unt rece
  • 1 galbenus
  • 40 ml (5-6 linguri) apa rece (sau lapte)
  • 1 lingurita zahar
  • 1/2 lingurita sare
  • 50 gr parmezan ras
  • 2 linguri busuioc proaspat tocat marunt

Reteta de Tarta cu Dovlecei, Busuioc si Sunca Presata - Ingrediente pentru aluat de tarta

 

Reteta de tarta cu dovlecei si sunca – mod de preparare:

 

1. Preparam aluatul de tarta. Cernem faina impreuna cu sarea intr-un bol.

2. Taiem untul in cubulete si il punem in mijlocul bolului cu faina. Frecam untul cu faina cu varfurile degetelor pana compozitia arata ca un nisip ud.

3. Adaugam galbenusul, apa, parmezanul si 2 linguri de busuioc proaspat tocat marunt. Amestecam si framantam pana se incorporeaza bine toate ingredientele.

4. Invelim aluatul in membrana pentru alimente si il punem la frigider pentru cel putin o jumatate de ora.

5. Scoatem aluatul de tarta de la frigider si il lasam 5-6 minute la temperatura camerei. Intindem altuatul intr-o foaie cu grosimea de 0,5 mm.

Reteta Tarta cu Dovlecei, Busuioc si Sunca Presata - Etapa 56. Ungem o forma pentru tarta cu unt si asezam foaia de tarta. Taiem marginile de aluat care depasesc forma de tarta cu sucitorul sau cu dosul unui cutit. Intepam foaia de tarta in mai multe locuri cu o furculita, apoi o punem la frigider, pana pregatim umplutura pentru tarta, pentru inca 20 minute.

Reteta Tarta cu Dovlecei, Bucuioc si Sunca Presata - Etapa 6

Tip: Aluatul de tarta trebuie sa fie foarte rece cand il punem in cuptor. Astfel crusta de tarta va fi frageda si crocanta.

7. Scoatem foaia de tarta din frigider si asezam deasupra hartie de copt. Peste hartia de copt asezam orez (sau fasole) pana se umple forma de tarta, pentru a nu permite aluatului sa creasca prea mult.

Reteta Tarta cu Dovlecei, Busuioc si Sunca Presata Etapa 78. Coacem foaia de tarta in cuptorul preincalzit la 180 grade (foc mediu) timp de 20 minute.

Reteta de Tarta cu Dovlecei, Busuioc si Sunca Presata - Etapa 89. Intre timp pregatim umplutura pentru tarta cu dovlecei. Taiem dovleceii in felii subtiri. Adaugam peste ei sarea si piperul si amestecam.

10. Incalzim uleiul intr-o tigaie incapatoare si calim dovleceii timp de 4-5 minute, pana se inmoaie putin. Oprim focul si adaugam doua linguri de busuioc proaspat. Amestecam si lasam sa se raceasca.

11. Peste foaia de tarta asezam un strat de sunca presata pe care am taiat-o in cubulete mici. Acoperim sunca presata cu dovleceii caliti. Adaugam rosia tocata.

12. Intr-un bol punem smantana si ouale si le amestecam cu telul de sarma pana se omogenizeaza. Adaugam mai mult de jumatate din cantitatea de parmezan si amestecam.

13. Turnam amestecul peste toata suprafata tartei. Presaram restul de parmezam si susanul.

Reteta Tarta cu Dovlecei, Busuioc si Sunca Presata - Etapa 1314. Coacem tarta in cuptorul preincalzit al 180 grade, timp de 55 minute, pana suprafata tartei se rumeneste. Putem servi aceasta tarta cu dovlecei impreina cu o salata.

Reteta Tarta cu Dovlecei, Busuioc si Sunca Presata - Etapa 14

 

Adauga un comentariu

Comentarii

Detalii reteta
recipe image
Reteta
Tarta cu Dovlecei si Sunca
Data publicarii
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
Media voturilor
51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)