Maioneza de avocado este o maioneza vegana exceptional de buna, foarte apreciata de toti cei care respecta rigorile postului ortodox, de cei care nu consuma produse de origine animala si de cei care urmeaza dieta ketogenica (deoarece este bogata in grasimi monosaturate – grasimi sanatoase). Dar chiar cei care nu tin post sau nu sunt adeptii alimentatiei vegane dar isi doresc un sos bun langa legume coapte, la gratar sau fierte, langa peste sau carne fripta, in sandwich-uri sau burger sau ca dip pentru nachos sau bastonase de legume crude, vor aprecia aceasta maioneza din avocado pentru ca este pur si simplu delicioasa! Scopul unui sos adaugat langa un preparat oarecare este sa-l faca mai gustos. Maioneza aceasta matasoasa, care se face in cateva minute, chiar pune in valoare alte preparate.
Maioneza de avocado se poate pastra 2-3 zile intr-un recipient inchis ermetic. Pentru a nu se oxida punem in recipientul cu maioneza un sambure de avocado, care ajuta sa nu se oxideze maioneza.
Maioneza de post din avocado se prepara fara oua si este extrem de racoroasa si gustoasa. Se prepara doar din avocado, lamaie, sare si putin ulei. Imi place avocado, il folosesc des, iar aceasta maioneza este foarte buna si cu siguranta mult mai sanatoasa decat maioneza din oua crude. Se face rapid si usor, nu costa mult si gustul ei este senzational!
O alta reteta cu avocado care imi place mult este reteta de guacamole, un sos de avocado de origine mexicana extrem de gustos.
Fructele de avocado trebuie sa fie bine coapte. Alegeti avocado de culoare verde foarte inchis, cu coaja denivelata, care este putin moale cand il atingeti, dar nu foarte moale. Daca fructul de avocado este necopt si tare la atingere va trebui sa-l lasam 2-3 zile la copt acasa. Coacerea fructului de avocado poate fi accelerata daca-l punem intr-o punga de hartie alaturi de o banana si inchidem punga ca sa stea la intuneric.
Fructul de avocado contine grasimi sanatoase, monosaturate, potasiu, vitamina K (vitamina liposolubila, care, printre altele ajuta la coagularea sangelui) si fibre majoritar insolubile (nu se dizolva si ajuta tractul digestiv). Avocado este minunat in curele de slabire, in alimentatia sanatoasa si in cosmetica.
Ingrediente pentru reteta de maioneza de avocado:
- 2 fructe de avocado (aproximativ 300 gr)
- 100 ml ulei
- 1 lingura suc de lamaie
- 1 lingurita de mustar
- sare (dupa gust)
- piper proaspat macinat (dupa gust)
Ingrediente optionale:
- praf de usturoi (sau usturoi proaspat, pisat)
- praf de ceapa
- coriandru uscat
Mod de preparare:
1. Taiem cele doua fructe de avocado pe lung si scoatem samburii. Pastram un sambure deoarece avem nevoie de el la final. Scoatem toata pulpa de avocado cu lingura si o punem in blender. Adaugam imediat o lingura de suc de lamaie proaspat stors, putina sare si o lingurita de mustar simplu sau picant, dupa cum doriti sa fie maioneza.
2. Mixam putin ingredientele si apoi incepem sa adaugam uleiul, putin cate putin, pana il incorporam pe tot. Mixam maioneza pana obtinem o crema foarte fina, catifelata si pufoasa. Condimentam dupa gust cu piper proaspat macinat si, daca dorim, putem adauga praf de ceapa, praf de usturoi (sau usturoi proaspat pisat) si/sau coriandru uscat.
Daca nu folosim imediat maioneza de avocado, o punem intr-un recipient si o pastram la frigider. In recipient punem si un sambure de avocado, care va ajuta ca maioneza sa nu se oxideze.
Alte retete cu avocado
Mai jos puteti vedea si alte retete cu avocado. Dati click pe titlul sau pe fotografia retetei pentru a citi reteta.
Salata a la Russe de Post (cu maioneza de avocado)
Salata Dietetica pentru Slabit si Detoxifiere
Salata de Ton Greceasca cu Avocado
Salata cu Piept de Pui si Avocado