Salata de boeuf este preferata de toata lumea si este nelipsita de la mesele de Craciun, Revelion, alaturi de sarmale si cozonac.

Aceasta reteta de salata are la baza maioneza si legumele fierte (cartofi, morcovi, telina) taiate cuburi mici, castraveti si gogosari murati si carne fiarta. Se pot face si alte combinatii, in functie de imaginatia si gustul fiecaruia.

Este bine ca maioneza folosita la salata sa fie facuta in casa deoarece este mai gustoasa si mai aspectuoasa si putem sa-i dam gustul care ne place. In cazul ca facem maioneza in casa, ouale trebuie sa fie foarte proaspete si biologice.

 

Ingrediente pentru reteta de salata de boeuf:

 

  • 300 gr carne de vita fiarta (taiata cubulete mici)
  • 8 cartofi fierti (taiati cubulete)
  • 5 morcovi fierti (taiati cubulete)
  • 5 castraveti murati (taiati cubulete) + 1 castravete murat pentru ornat
  • 5 gogosari murati (taiati cubulete) + 2 ardei capia (murati) pentru ornat
  • 1 telina fiarta (de marime potrivita, taiata cubulete)
  • 1 ceasca de mazare fina fiarta
  • 1 mar verde (taiat cubulete)
  • 3-4 linguri maioneza + 2 linguri maioneza pentru ornat
  • sare
  • piper

 

Ingrediente pentru maioneza pentru salata de boeuf:

 

  • 2 galbenusuri fierte
  • 1 galbenus crud
  • 450 ml ulei de floarea soarelui
  • 1 lingura de mustar
  • suc de lamaie (dupa gust)
  • sare
  • ¼ lingurita piper alb

 

Maioneza – mod de preparare:

 

Mod de preparare I:

  1. Intr-un bol zdrobim bine galbenusurile fierte cu telul de sarma, adaugam galbenusul crud si amestecam bine sa se omogenizeze, apoi incepem sa adaugam uleiul, putin cate putin, amestecand incontinuu cu telul.
  1. Dupa ce am pus aproximativ jumatate din cantitatea de ulei, adaugam mustarul si continuam sa adaugam restul de ulei, putin cate putin, amestecand incontinuu cu telul de sarma.
  1. Punem sucul de lamaie, putina sare si putin piper alb. In functie de preferinte, mai putem adauga mustar daca vrem sa aiba un gust mai picant.

 

Mod de preparare II:

Putem prepara maioneza si in alt mod care este mai usor si mai rapid:

Intr-un vas ingust si inalt (acela de la blenderul vertical) punem 2 oua intregi, uleiul, mustarul, sucul de lamaie, putina sare si putin piper alb si batem cu blenderul vertical incepand de la baza vasului pana obtinem o crema fina si omogena. Maioneza obtinuta astfel este putin mai deschisa la culoare deoarece am pus si albusurile, dar este la fel de gustoasa. Deoarece folosim ouale crude, acestea trebuie sa fie foarte proaspete.

 

Reteta de salata de boeuf – mod de preparare:

 

  1. Spalam bine cartofii si ii punem intregi sa fiarba intr-o oala cu apa rece (apa trebuie sa acopere cartofii cu cativa centrimetri). Ii fierbem aproximativ 30 minute. Cartofii nu trebuie sa fie fierti prea mult, ca sa nu se sfarame cand ii tocam.
  1. Punem carnea sa fiarba si luam spuma care se formeaza. Dupa o jumatate de ora adaugam morcovii si telina taiate in bucati mari si continuam fierberea inca o jumatate de ora pana fierb si legumele.
  1. Daca folosim mazare congelata o fierbem separat si o scurgem bine de apa. Daca folosim mazare din conserva, o punem intr-o strecuratoare, o clatim cu putina apa si o lasam sa se scurga.
  1. Taiem toate ingredientele pentru salata in cubulete mici si le punem intr-un bol mare. Adaugam si mazarea, sarea, piperul si amestecam bine. Punem 3-4 linguri de maioneza, amestecam pana se omogenizeaza bine, si asezam salata pe platou sau farfurii mai mici.

Tip: Dupa ce am taiatat cubulete castravetii si gogosarii, ii punem intr-o strecuratoare si ii presam putin ca sa nu aiba prea mult lichid si salata sa se inmoaie.

  1. Acoperim salata cu un strat subtire din maioneza care am oprit-o pentru ornat si  o decoram cu felii de morcovi, castravete, ardei capia sau gogosari, masline, in principiu cu orice avem si ne place.

Salata noastra este gata! Pofta buna!

 

Tip: Daca v-a placut cum am decorat farfuria cu salata care arata ca un cadou si vreti sa decorati asa, funda am facut-o din felii de morcov crud si felii de castravete murat pe care le-am taiat cu instrumentul de curatat cartofi. Stelutele le-am taiat din felii de sfecla fiarta si ardei capia murati, cu un tipar in forma de stea.

Adauga un comentariu

Comentarii

Detalii reteta
Reteta
Salata de Boeuf
Data publicarii
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
Media voturilor
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)