Pentru reteta de gem de prune trebuie sa pregatim prunele cu o seara inainte. Le spalam, le scoatem samburii, punem zaharul peste ele si le lasam la frigider pana a doua zi.
Pentru un gem de prune reusit avem nevoie de prune bine coapte. Este mai bine sa folosim prune de diferite soiuri, deoarece gemul iese mai aromat.
Fierbem acest gem de prune la foc mediu spre mic si amestecam des il el. Gemul nu trebuie sa fiarba prea mult, ca sa aiba o culoare frumoasa, rosiatica. Chiar daca ni se pare ca gemul este prea subtire, acesta se va ingrosa cand se raceste. Este de preferat sa fierbem gemul intr-o cratita incapatoare, pentru a se evapora mai repede lichidul.
Daca dorim, putem adauga nuci in gemul de prune. Vom obtine un gem de prune foarte gustos, ideal pentru clatite.
Ingrediente pentru reteta de gem de prune cu scortisoara:
- 1,5 kg prune
- 700 gr zahar
- 1 betisor de scortisoara
- 3 linguri zeama de lamaie
Cum se prepara gemul de prune cu scortisoara:
- Cu o seara inainte spalam prunele, le scoatem samburii si le cantarim. Punem peste ele zaharul si betisorul de scortisoara si le lasam la frigider pana a doua zi. Daca vrem sa obtinem un gem de prune in care sa nu se simta bucati de prune, putem taia prunele in bucati mai mici.
2. Fierbem prunele la foc mediu spre mic. Adunam spuma ori de cate ori se formeaza. Fierbem gemul de prune timp de aproximativ 45 minute. Adaugam zeama de lamaie, amestecam bine si oprim focul.
3. In timp ce fierbem gemul sterilizam borcanele. Spalam borcanele cu apa fierbinte. Le scufundam apoi pentru cateva secunde intr-o cratita mare in care clocoteste apa, apoi le scoatem cu ajutorul unei linguri. Asezam pe o tava un prosop de bucatarie curat si proaspat calcat. Punem borcanele pe prosop cu gura in jos. Tot astfel procedam si cu capacele borcanelor. Introducem tava in cuptorul preincalzit la 100 grade pentru 15 minute. Cand le scoatem avem grija sa nu introducem mainile in interiorul borcanelor sau al capacelor.
4. Este bine sa punem gemul in borcane cat inca sunt calde, si borcanele si gemul. Le umplem bine, punem capacele si le strangem bine. Asezam borcanele cu capacele in jos si le lasam asa pana se racesc. Aceasta ajuta la “sigilarea” borcanelor, sa nu intre aer pe langa capac. Astfel, acest gem de prune cu scortisoara rezista multe luni la temperatura camerei, daca nu deschidem borcanul.
Retete de gem si retete de dulceata
Mai jos puteti vedea si alte retete de gem si retete de dulceata.
Gem de mere fara zahar (dietetic)
Gem de capsuni fara conservanti
Gem de cirese cu aroma de menta
Gem de caise fara conservanti pentru iarna
Gem de gutui cu aroma de vanilie
Dulceata de portocale intregi cu vanilie
Dulceata din coji de portocale