O reteta de placinta cu spanac si branza din bucataria greceasca, preparata intr-un mod mai special. Inainte de coacere am taiat aceasta placinta cu spanac si branza in felii pe care le-am rasucit, dandu-i forma soarelui. Pentru umplutura am folosit spanac proaspat, plante aromatice si un amestec de urda, branza de oaie si cascaval. Umplutura trebuie sa fie compacta, ca sa nu se inmoaie aluatul.
Aceasta placinta cu spanac si branza se pregateste rapid daca folosim aluat de foietaj din comert. Cu aluat facut in casa putem pregati niste minunate placinte cu spanac si branza.
Ingrediente pentru reteta de placinta cu spanac si branza:
- 1 pachet de aluat de foietaj
- 350 gr spanac
- 200 gr urda (sau branza dulce)
- 100 gr branza feta
- 100 gr cascaval
- 1 ou + 1 galbenus (pentru uns placinta)
- 3-4 linguri pesmet
- marar
- patrunjel
- menta
- piper proaspat macinat
- 1 lingura susan (sau mac, seminte de in)
Mod de preparare:
1. Dezghetam aluatul de foietaj conform instructiunilor inscrise pe pachet. Incalzim cuptorul la 180 grade.
2. Pregatim umplutura pentru placinta cu spanac si branza. Oparim putin spanacul ca sa-si reduca volumul, aproximativ 2 minute. Il strecuram, il racim sub jet de apa de la robinet, apoi il stoarcem foarte bine de apa si il tocam marunt.
3. Spalam si uscam bine plantele aromatice si le tocam marunt.
4. Intr-un bol amestecam spanacul cu urda, branza, cascavalul si plantele aromatice. Adaugam piperul si pesmetul, ca sa absoarba umiditatea spanacului. Umplutura trebuie sa fie tare, compacta, pentru a nu se inmuia aluatul.
5. Asezam hartie de copt in tava cuptorului. Punem o foaie de aluat in tava si o taiem intr-un disc rotund cu ajutorul unei farfurii mari. Punem 2 linguri pline de umplutura in centru. Lasam 2 centrimetri liberi la marginea foii de aluat si asezam umplutura intr-o coroana de jur imprejur.
6. Taiem in acelasi mod si a doua foaie de aluat si o asezam deasupra primei foi, acoperind umplutura. Apasam cu degetele marginile foilor, ca sa se lipeasca intre ele. Cu ajutorul unui bol presam in jurul umpluturii din centrul foii, fara sa taiem foaia, ca sa da dam o forma rotunda. Ungem toata suprafata placintei cu galbenus batut diluat cu putin lapte.
7. Taiem placinta in felii de 4-5 cm fiecare, pana aproape de centru. Rasucim fiecare felie astfel ca o parte taiata sa se sprijine pe tava si cealalta sa fie in sus, spre noi, sa o vedem. Presaram centrul placintei cu susan (sau mac, seminte de in).
8. Daca timpul ne permite, punem tava cu placinta in frigider pentru 20 minute. Coacem placinta la 180 grade timp de aproximativ 35 minute, pana se rumeneste frumos.
Servim placinta imediat. Este mai buna calda!
Alte retete de placinta care v-ar putea interesa
Dati click pe titlul sau pe fotografia retetei pentru a citi reteta.
Placinte la tigaie cu urda si marar
Placinte cu branza dulce si mac (sau stafide)