Aceasta reteta de tarta cu gem de gutui este usor de facut, foarte gustoasa si economica. Este desertul perfect pentru cafeaua de dimineata sau de dupa amiaza. Pentru aceasta tarta cu gem de gutui nu am folosit reteta clasica de aluat de tarta. Am facut un aluat in care am inlocuit jumatate din cantitatea de faina cu pudra de migdale. Acest aluat este foarte gustos, putin crocant si nu este nevoie sa mai stea la frigider.
Ingediente pentru reteta de tarta cu gem de gutui:
- 150 gr faina
- 150 gr pudra de migdale (sau migdale albe macinate in blender)
- 150 gr unt
- 100 gr zahar
- 1 ou mare
- 2 linguri apa (sau lapte)
- 1 lingurita scortisoara
- 1 varf de cutit de sare
- 250 gr marmelada de gutui
Mod de preparare:
1. Incalzim cuptorul la 170 grade.
2. Punem intr-un bol faina, pudra de migdale, zaharul si sarea. Adaugam untul si il incorporam fie cu degetele, fie cu ajutorul unui robot de bucatarie. Adaugam oul si lichidul (apa sau lapte) si continuam sa framantam cu mana. Aluatul nu se framanta foarte mult, doar atat cat sa se incorporeze ingredientele si sa putem sa-i dam o forma sferica. Nu este nevoie sa punem aluatul in frigider. Il putem aseza imediat in forma de tarta.
3. Ungem cu unt o tava de tarta cu pereti detasabili cu diametrul de 24 cm. Oprim o treime din aluat ca sa facem diferite forme (fasii, sau ca niste biscuiti, etc) pe care sa le punem deasupra umpluturii.
4. Asezam aluatul in forma de tarta si presam cu mana ca sa intindem uniform aluatul pe fundul si pe peretii formei. Ca sa presam bine aluatul ne putem ajuta si de fundul unui pahar.
5. Punem marmelada peste aluat si o intindem intr-un strat uniform. Din aluatul de tarta pe care l-am oprit, taiem bucati in diferite forme, sau formam bastonase de 1,5 cm si le punem peste marmelada.
6. Coacem tarta in cuptorul preincalzit la 170 grade timp de aproximativ 45-50 minute, pana se rumeneste deasupra. Lasam tarta sa se raceasca complet, apoi o putem taia si servi.