Reteta de strudel cu mere si aluat de foietaj se poate pregati din mai multe tipuri de aluat. Eu am ales sa fac reteta de strudel cu mere din aluat de foietaj facut in casa. Daca nu aveti timp sa faceti aluatul de foietaj il puteti cumpara de la supermarket. Daca va hotarati sa faceti aluatul acasa este bine sa il pregatiti cu o zi inainte deoarece pregatirea aluatului cere destul timp – dupa fiecare impaturire a aluatului acesta trebuie tinut la frigider o jumatate de ora.
Ingrediente pentru reteta de strudel cu mere si aluat de foietaj:
- 4-5 mere mari
- 4 linguri de zahar (sau mai mult, dupa gust)
- 100 gr nuci maruntite
- 50 gr unt
- 1 lingurita scortisoara
- 1 lingurita esenta de rom
- 1 ou batut (pentru uns strudelele)
- zahar pudra (optional)
Reteta de strudel cu mere si aluat de foietaj – ingrediente pentru aluatul de foietaj (500 gr):
- 250 gr faina
- 250 gr unt rece
- 125 ml apa
Mod de preparare:
- Cernem faina impreuna cu sarea intr-un bol. Taiem untul in cuburi mici si il punem peste faina. Folosind doua cutite maruntim bine untul amestecandu-l cu faina. Adaugam si amestecam repede atata apa cat este nevoie ca sa se omogenizeze untul cu faina si adunam aluatul cu degetele formand o “minge” rotunda. Invelim aluatul intr-o folie de plastic pentru alimente si il lasam sa stea in frigider 45 minute (sau in congelator 20 minute).
- Scoatem aluatul din frigider, il punem pe masa de lucru pe care am presarat faina si il aplatizam cu sucitorul. Presaram faina si intindem aluatul intr-un dreptunghi cu lungimea de trei ori mai mare decat latimea. Ridicam partile laterale ale foii de aluat si le indoim spre centru pana se intalnesc in centrul foii. Apasam cu degetele ca sa le unim, apoi ridicam foaia de jos in sus si acoperim marginile laterale pe care le-am unit indoind foaia pana in capatul de sus.
- Intoarcem foaia cu 90 grade si intindem din nou foaia in dreptunghi, asa cum am facut prima data. Impaturim din nou foaia in acelasi mod, o invelim in folie pentru alimente si o punem la frigider pentru o jumatate de ora. Dupa 30 de minute scoatem aluatul din frigider si repetam impaturirea inca de 2-3 ori. Lasam de fiecare data aluatul sa stea la frigider timp de 30 minute. Auatul de foietaj se poate pastra 2-3 zile in frigider sau 6 luni in congelator.
- Spalam merele, le curatam de coaja, le razuim si le calim impreuna cu zaharul si cu untul pana scade tot lichidul pe care il lasa. Oprim focul, adaugam scortisoara, esenta de rom si nucile si amestecam sa se omogenizeze compozitia.
- Daca facem reteta de strudel cu mere din aluat de foietaj congelat este bine ca acesta sa nu fie dezghetat complet ca sa putem lucra usor cu foaia de aluat. Desfacem foaia de aluat si, daca mai este necesar, o intindem putin cu sucitorul. In cazul in care preparam reteta de strudel cu mere cu aluat de foietaj facut in casa, intindem foaia de aluat in grosime de aproximativ 0,5 cm si o taiem in patrate cu diametrul de 10 cm.
- In fiecare patrat de aluat punem o lingura din compozitia de mere si o acoperim unind cele doua margini, iar apoi le apasam cu degetele ca sa se lipeasca intre ele. Cu un cutit bine ascutit facem cateva crestaturi pe suprafata strudelului ca sa poata iesi aburul in timpul coacerii si strudelul sa nu se deformeze.
- Asezam strudelele intr-o tava incapatoare in care am pus hartie de copt. Cu ajutorul unei pensule le ungem cu oul batut impreuna cu o lingura de apa.
- Coacem strudelele la cuptorul preincalzit la 180 grade timp de aproximativ 30 minute, pana se rumenesc.
- Scoatem strudelele din cuptor, le lasam sa se raceasca si apoi le presaram cu zahar pudra.
Adauga un comentariu
Detalii reteta
Reteta
Strudel cu Mere si Aluat de Foietaj
Autor
Retete Pentru O Viata
Data publicarii
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
Media voturilor
16 Review(s) Based on