Reteta de salata de paste cu legume coapte este rapida, usoara si economica, ca si reteta de salata de paste cu sos de iaurt. Se prepara din legume coapte la cuptor si aromatizate cu mirodenii si crema de otet balsamic, paste scurte si un sos de branza feta cremos si aromat.
Pentru aceasta salata de paste cu legume coapte si sos de branza putem folosi orice tip de paste scurte. Cat despre legume, putem folosi legumele pe care le avem la indemana in momentul respectiv.
Din cantitatile de ingrediente date rezulta 6 portii. Daca doriti sa pregatiti mai putine portii, folositi jumatate din cantitatile de ingrediente.
Ingrediente pentru salata de paste cu legume coapte:
- 500 gr paste scurte
- 2 vinete de marime medie
- 2 dovlecei zucchini de marime medie
- 1 ceapa
- 1 morcov
- 3 ardei grasi de diferite culori
- 10 ciuperci proaspete
- 10 rosii cherry
- 4 linguri ulei de masline
- 4 linguri crema de otet balsamic + 2 linguri pentru decor
- 1 lingurita cimbru uscat (sau proaspat)
- 1 lingurita oregano uscat (sau proaspat)
- sare
- piper proaspat macinat
Ingrediente pentru sosul de branza:
- 200 gr branza feta
- 150 ml smantana de gatit (sau lapte)
- 1 varf de cutit boia de ardei dulce
- putin oregano proaspat (sau cimbru)
Mod de preparare:
1. Incalzim cuptorul la 200 grade. Spalam legumele, le taiem cubulete si le punem intr-o tava. Adaugam cimbrul, oregano, sarea, piperul si uleiul si le amestecam.
2. Coacem legumele in cuptor timp de aproximativ 15 minute, pana se inmoaie. Scoatem tava din cuptor, adaugam 4 linguri de crema de otet balsamic, amestecam bine si mai lasam tava in cuptor inca 10 minute. Imediat ce scoatem legumele din cuptor, le amestecam cu o lingura ca sa se acopere toate legumele cu sosul format in tava.
3. Fierbem pastele conform instructiunilor de pe pachet. Le punem intr-o strecuratoare si le clatim cu apa de la robinet pentru a indeparta amidonul, ca sa nu se lipeasac intre ele. Le scurgem foarte bine de apa, le punem peste legumele din tava si le amestecam. Lasam salata de paste sa se raceasca complet.
4. Pregatim sosul de branza. Incalzim smantana de gatit (sau laptele) intr-o craticioara mica. Luam cratita de pe foc si adaugam branza maruntita. Adaugam boiaua de ardei si pasam bine cu blenderul vertical astfel incat sa obtinem un sos fin. Adaugam putin oregano proaspat si lasam sosul sa se raceasca.
5. Cu putin inainte dea a servi aceasta salata de paste cu legume, turnam sosul de branza si amestecam. Decoram salata de paste cu legume cu 2 linguri de otet balsamic. In cazul in care nu consumam toata salata, o putem pastra acoperita in frigider pana a doua zi. Va fi la fel de buna ca in prima zi!