Reteta de pasca cu branza si stafide – o reteta traditionala de pasca cu aluat de cozonac la baza si o umplutura cremoasa cu branza dulce si multe stafide, aromata cu coaja de lamaie si de portocala si cu vanilie.
Nu exista masa de Paști fara pasca cu branza si stafide. Noua ne place pasca cu branza dulce si aluat pufos de cozonac, decorata cu crucea traditionala. Pentru incepatori, care nu au mai preparat pana acum o pasca traditionala cu branza de vaci, voi prezenta mai jos o reteta de pasca usor de urmarit in care este explicat inclusiv modul de impletire a bordurii de aluat si a crucii din aluat pentru pasca.
Reteta de pasca cu branza dulce este o reteta pe care e bine sa o aiba oricine deoarece Sarbatorile Pascale revin in fiecare an, iar pasca este un preparat cu adevarat special, specific acestor zile de sarbatoare.
Aluatul de cozonac pentru reteta de pasca cu branza si stafide se prepara in mod asemanator cu aluatul de la reteta de cozonac cu nuca si cacao. Difera doar cantitatile de zahar si faina. Aluatul de pasca nu se face chiar asa de dulce ca aluatul de cozonac, deoarece si umplutura de branza este dulce. La aluatul de pasca se pune mai multa faina deoarece trebuie sa fie mai ferm, sa se poata impleti mai usor.
Pentru umplutura avem nevoie de branza de vaci proaspata, grasa si bine scursa de zer. Daca branza este apoasa o putem lasa din seara precedenta intr-o strecuratoare, in frigider. Adaugam in umplutura pentru pasca si o cantitate de gris, deoarece ajuta sa se absoarba lichidul in exces. Pentru a aromatiza umplutura, am folosit esenta de vanilie, coaja rasa de portocale si de lamaie. Putem inlocui esenta de vanilie cu zahar vanilat. Zaharul se pune in functie de preferinta, mai mult sau mai putin.
Pasca se coace la foc moderat (165-170 grade) pana cand aluatul este bine copt, iar umplutura este bine inchegata. Lasam pasca sa se raceasca complet, apoi o putem taia. Daca o taiem calduta umplutura se va imprastia putin, nu vom putea taia o felie frumoasa.
Cantitatile de ingrediente pe care le-am folosit pentru aceasta pasca sunt pentru o tava rotunda, cu cerc detasabil, cu diametrul de 25 cm.
Pasca cu Branza si Stafide – reteta video pas cu pas
Ingrediente pentru reteta de pasca cu branza si stafide (reteta traditionala):
Ingrediente pentru aluatul de pasca:
- 600 gr faina pentru cozonaci
- 150 gr zahar
- 300 ml lapte
- 4 galbenusuri
- 100 gr unt
- 25 gr drojdie proaspata
- 1 lingura esenta de rom
- 1 lingura esenta de vanilie
- coaja rasa de la o lamaie
- 1 lingurita rasa de sare
- putin ulei (pentru uns blatul de lucru)
Ingrediente pentru umplutura de pasca:
- 400 gr branza de vaci (bine scursa)
- 100 gr zahar
- 2 oua + 1 albus
- 150 gr stafide
- 80 gr smantana
- 60 gr gris (4 linguri)
- 1 lingura esenta de vanilie
- 1 lingurita coaja rasa de lamaie
- 1 lingurita coaja rasa de portocala
- 1 lingurita sare
Ingrediente pentru decorat pasca:
- 1 galbenus batut cu o lingura de lapte
Mod de preparare pentru reteta de pasca cu branza si stafide (reteta traditionala):
1. Cernem faina intr-un bol.
2. Intr-un bol mic amestecam drojdia cu 2 linguri de lapte, o lingurita de zahar si o lingura de faina. O lasam sa se activeze timp de 10 minute.
3. Frecam galbenusurile cu sarea, pentru a avea o culoare mai pronuntata.
4. Punem o craticioara la foc mic si topim untul avand grija sa nu-l ardem.
5. Incalzim laptele si il amestecam cu zaharul, coaja de lamaie si de portocala, esenta de rom si esenta de vanilie. Amestecam cu o lingura pana se dizolva tot zaharul.
6. Facem un locas in faina cernuta. Punem drojdia, galbenusurile si amestecul de lapte, zahar si esente si amestecam cu o lingura pana incorporam toata faina.
7. Continuam sa framantam cu mana pana aluatul se dezlipeste de maini si de vas. Adaugam cate putin din untul topit pana il incorporam pe tot. Framantarea se face adunand aluatul dinspre margini spre mijloc pana obtinem un aluat neted si elastic. Dupa ce am incorporat tot untul, ridicam aluatul si il trantim inapoi in vas de cel putin 30 ori. Merita efortul! Aluatul va deveni mai elastic mai pufos. Punem aluatul intr-un bol uns cu putin ulei si il acoperim cu membrana pentru alimente si cu un prosop.
8. Lasam aluatul sa creasca la loc cald timp de aproximativ o ora, pana isi dubleaza volumul.
9. Pana creste aluatul pregatim umplutura pentru pasca cu branza si stafide. Pentru a obtine o umplutura de branza cremoasa, trebuie sa pasam branza impreuna cu smantana intr-un blender. Daca blenderul este mic, pasam branza in doua doze.
10. Intr-un bol incapator punem branza pasata cu smantana, zaharul, ouale, stafidele, sarea, esenta de vanilie, coaja de lamaie si portocala si 3 linguri de gris. Oprim o lingura de gris pentru a-l presara pe blatul de aluat. Grisul mai absoarbe din umiditatea compozitiei de branza.
Amestecam ingredientele pana se omogenizeaza.
11. Ungem tava cu putin unt sau ulei si asezam hartie de copt pe baza tavii. Exista un mod usor si rapid de a aseza hartia. Intindem coala de hatie de copt pe blatul de lucru. Punem tava rasturnata pe centru si desenam conturul cu un pix sau cu un creion. Desfacem cercul si asezam hartia pe baza tavii, dupa contur. Punem cercul si il inchidem. Apoi taiem cu o foarfeca hartia de jur imprejurul tavii. Ungem si hartia de copt cu putin ulei.
12. Cand aluatul a crescut, il punem pe blatul de lucru si il framantam putin, ca sa scoatem aerul din el. Ca sa ne orientam mai bine cum impartim aluatul, este bine sa il cantarim. Aluatul meu a cantarit 1,200 kg. Am impartit aluatul in 3 bucati: 250 gr pentru crucea decorativa, 300 gr pentru blat si 700 gr pentru bordura impletita.
13. Intindem bucata de aluat de 300 gr intr-o foaie si o asezam in tava ridicand-o putin pe peretii tavii.
14. Din aluatul pe care l-am oprit pentru bordura (700 gr), oprim o bucata mica pentru a face doua frunze cu care vom acoperi locurile in care se uneste bordura. Impartim restul de aluat in 4 bucati din care vom forma suluri uniforme.
15. Modelam patru suluri din aluat.
Luam cate doua suluri si le impletim.
16. Aplatizam cu sucitorul bucatica de aluat pe care am oprit-o pentru frunze si o crestam cu cutitul formand doua frunze.
17. Asezam bordura de jur imprejurul peretilor tavii si presam putin cu degetele. Asezam frunzele in locurile unde s-au unit cele doua bucati de bordura, ca sa le ascundem. Lasam aluatul sa creasca in tava timp de aproximativ 20 minute acoperit cu un prosop.
18. Intre timp, modelam crucea din aluat. Impartim bucata de aluat pe care am oprit-o pentru cruce in 4 bucati. Le modelam in suluri subtiri si le impletim cate doua. Incalzim cuptorul la 170 grade.
19. Dupa ce aluatul din tava a crescut, presaram o lingura de gris peste blatul de pasca.
20. Turnam compozitia de branza in tava si o nivelam. Apoi punem crucea, incercand sa bagam capetele sub bordura. Aici trebuie sa fim atenti. Daca umplutura ni se pare moale, nu punem crucea acum. Acoperim bordura cu folie de aluminiu si coacem pasca timp de 25 minute. Scoatem pasca din cuptor, inlaturam folia de aluminiu, asezam crucea si continuam coacerea pana aluatul este bine copt si umplutura este bine inchegata.
In cazul meu, umplutura de branza a fost mai moale si crucea s-a scufundat putin in umplutura. Am observat ca umplutura este moale, dar am subestimat efectul. Crucea s-a scufundat partial in aluat! Va sfatuiesc sa nu riscati si Dvs!
Ungem bordura si umplutura cu galbenusul (pe care l-am oprit de la umplutura) batut cu o lingura de lapte.
21. Introducem tava cu pasca in cuptorul preincalzit la 170 grade si o coacem timp de aproximativ o ora. Trebuie sa avem grija sa nu se arda. Dupa 40 minute ne uitam sa vedem daca pasca s-a rumenit. Daca este rumenita cum ne place, o acoperim cu folie de aluminiu si continuam coacerea inca 20-25 minute. Timpul de coacere depinde si de cuptor.
22. Scoatem pasca cu branza si stafide din cuptor si o ungem cu putina miere diluata cu apa calda sau cu apa calda amestecata cu zahar si cu putin ulei. O lasam sa se raceasca cel putin o jumatate de ora, apoi o putem taia.
Retete pentru masa de Pasti
In afara de pasca cu aluat de cozonac, branza si stafide, pentru masa de Pasti din Duminica Pastelui se pregatesc si alte retete de pasca, retete cu carne de miel, diferite tipuri de cozonac, aperitive pascale, oua vopsite, prajituri si fursecuri sau biscuiti.
Va prezentam mai jos retetele noastre preferate pentru masa de Pasti, insa puteti vedea toate retetele de Pasti dand click aici.
Apasati pe numele retetei sau pe fotografie pentru a citi reteta!
Pasca fara aluat cu branza, smantana si stafide – reteta pas cu pas
Oua Vopsite Natural – Cum se Vopsesc Ouale de Pasti – 9 Retete Pas cu Pas
Ciorba de miel cu smantana – reteta romaneasca traditionala
Ciorba de maruntaie de miel (maghirița) – reteta greceasca traditionala pentru prima masa luata in seara Invierii, imediat dupa Sfanta Liturghie de la miezul noptii
Friptura de miel – reteta renumitului bucatar Jamie Oliver
Pulpa de miel la cuptor cu cartofi
Miel cu spanac – reteta greceasca
Iepure la cuptor cu vin si legume
Cozonac cu nuca si cacao – reteta traditionala pas cu pas
Cozonac pufos cu rahat si stafide
Cozonac grecesc – reteta traditionala
Prajitura insiropata cu crema de lamaie