Reteta de ciorba de cartofi cu bors este una dintre cele mai populare retete de ciorbe de legume. Este perfecta pentru perioadele de post. Se prepara rapid, este gustoasa si consistenta.
In aceasta ciorba de cartofi cu bors am adaugat ingredientele care dau gust oricarei ciorbe de legume: ceapa, morcovi, radacina de pastarnac, radacina de patrunjel, telina, ardei kapia, usturoi si verdeata. In perioadele de post pregatesc multe retete de ciorbe, cum ar fi reteta de ciorba de praz, reteta de ciorba de conopida sau reteta de ciorba de linte.
Am acrit ciorba de cartofi cu bors. Acesta se fierbe in prealabil. Putem sa inlocuim borsul cu bulion de corcoduse sau suc de lamaie. Daca renuntam la acestea si ne multumim doar cu sucul de rosii, ciorba este dulceaga, are un gust asemanator unei supe. Orice vom pune, va rezulta o ciorba savuroasa, perfecta pentru pranz!
Timpul alocat pentru gatirea acestei ciorbe de cartofi cu bors este redus deoarece cartofii si legumele se fierb rapid. In 40-45 de minute ne putem aseza la masa. Este o ciorba foarte gustoasa!
Ciorba de Cartofi cu Bors – reteta video pas cu pas
Ingrediente pentru reteta de ciorba de cartofi cu bors:
- 1 kg cartofi
- 50 ml ulei de masline
- 150 gr ceapa (2 cepe)
- 100 gr morcov (2 morcovi)
- 100 gr telina
- 50 gr radacina de pastarnac
- 50 gr radacina de patrunjel
- 50 gr ardei kapia rosu
- 20 gr usturoi (3 catei)
- 200 ml suc de rosii
- 10 gr boia de ardei dulce (1 lingurita)
- 10 gr leustean proaspat (sau 1 lingurita cu varf de leustean uscat)
- 10 gr patrunjel proaspat
- 2 foi de dafin
- sare (1 lingura)
- piper (dupa gust)
- 200 ml bors (dupa gust)
- 1,6 l apa calda
Cum se face ciorba de cartofi cu bors:
1.Curatam si spalam legumele (ceapa, usturoiul, morcovii, radacina de pastarnac, radacina de patrunjel si ardeiul kapia) si le taiem cubulete.
2. Spalam cartofii si îi curatam de coaja. Ii taiem cuburi de marime medie si îi punem intr-un bol cu apa cat sa-i acopere, ca sa nu se innegreasca.
3. Incalzim uleiul intr-o cratita si calim putin ceapa amestecand incontinuu.
4. Adaugam si celelalte legume tocate si continuam sa le calim 3-4 minute, ca sa-si lase aromele.
5. Adaugam boiaua, amestecam repede si turnam imediat apa calda, ca sa nu se arda boiaua. Scurgem apa in care au stat cartofii si-i adaugam in cratita. Punem si foile de dafin. Cat timp fierb cartofii, fierbem si borsul intr-o cratita mica.
6. Fierbem ciorba timp de aproximativ 20 minute, pana se inmoaie cartofii. Adaugam sucul de rosii, sarea, piperul si borsul. Borsul se pune dupa gust, deoarece nu toate borsurile sunt la fel de acre. Mai fierbem ciorba de cartofi inca 5 minute, apoi oprim focul. Adaugam leusteanul si patrunjelul tocat.
7. Cand nu tinem post, putem adauga o lingura de smantana la fiecare portie de ciorba. Ciorba de cartofi va fi mai cremoasa si mai gustoasa.