Sirop de Soc la Rece – Sirop din Flori de Soc pentru Iarna

0
17741

Sirop de soc la rece (fara fierbere) preparat din flori de soc proaspete, zahar si lamaie, fara conservanti. Cum se face siropul de soc (sirop concentrat de soc) fara fierbere si fara conservanti pentru iarna. Reteta sirop din flori de soc la rece pentru iarna.

Am facut acest sirop de soc preparat la rece din primele flori de soc culese anul acesta. Siropul de soc ne permite conservarea aromei inflorescentelor de soc pentru sezonul rece in care ne va fi dor de ele.

Primavara este sezonul socatei dar, sezonul este destul de scurt. Socul infloreste la inceputul lunii mai si atunci avem ocazia sa preparam o socata din flori de soc delicioasa si racoritoare. Numai ca socata nu se poate conserva pentru iarna! De aceea prepar sirop din flori de soc cu zahar mai mult.

Siropul natural din flori de soc se poate face si cu indulcitori (zaharina, stevia) sau cu miere. Siropul de soc facut cu indulcitori trebuie consumat repede, nu poate fi pastrat pentru iarna. Singurul conservant din reteta de sirop din flori de soc este chiar zaharul. Cand acesta lipseste sau este prea putin nu avem garantia ca siropul nu va mucegai.

Aspectul acestui sirop din flori de soc facut la rece nu este ca cel al unui sirop obisnuit, adica mai gros, mai legat, ci seamana mai degraba cu un lichior fara alcool. La genul acesta de sirop se foloseste lamaie dar si acid citric sau sare de lamaie ca si conservant.

Pentru a prepara reteta de sirop din flori soc eu am folosit coaja de la o lamaie (numai partea galbena), pulpa de la care am inlaturat partea alba care este amara, si sucul de la o lamaie.

Am inlaturat cu foarfeca tulpina de la florile de soc, partea verde, desprinzand micile floricele de pe ramurelele verzi de care sunt prinse.

Din cantitatile de ingrediente de mai jos rezulta 1,5 l de sirop de soc concentrat.

Reteta video pas cu pas

Ingrediente:

  • 200 gr flori de soc (30 flori de soc mari)
  • 1 kg zahar
  • 1 litru apa
  • 2 lamai netratate
Ingrediente pentru reteta de sirop de soc la rece fara conservanti pentru iarna
Ingrediente pentru reteta de sirop de soc la rece fara conservanti pentru iarna

Cum se prepara siropul de soc la rece fara conservanti pentru iarna:

1.Spalam florile de soc intr-un vas cu apa rece, una cate una, scufundand inflorescentele in apa si apoi scuturandu-le usor pentru a indeparta praful si eventualele insecte. Dupa spalare le punem la scurs.

Spalam florile de soc intr-un vas cu apa rece

2. Inlaturam tulpina de la florile de soc (partea verde) desprinzand floricelele cu o foarfeca de pe ramurelele verzi de care sunt prinse.

Inlaturam tulpina de la florile de soc
Flori de soc spalate si curatate

3. Spalam foarte bine lamaile. Cu ajutorul unui peeler sau cu un cutit bine ascutit decojim partea galbena de la o lamaie. Curatam lamaia de partea alba (care este amara) si o taiem felii. Stoarcem sucul de la cealalta lamaie.

Pregatim lamaile pentru siropul de soc

4. Punem zaharul, apa, lamaia taiata felii, coaja de lamaie si sucul de lamaie intr-o cratita de 4-5 litri perfect curata. Punem cratita pe foc si incalzim continutul cratitei pana ce zaharul se dizolva complet (nu trebuie sa fiarba), apoi luam cratita de pe foc.

Tip: Nu reduceti cantitatea de zahar, sub nici un motiv! Este minimum acceptabil pentru ca siropul sa poata fi pastrat pentru iarna. Pentru mai multa siguranta ca siropul nu va mucegai chiar recomand sa suplimentati zaharul, dar in nici un caz sa nu puneti mai putin. De asemenea, pentru siropul pe care vreti sa-l pastrati pentru iarna nu inlocuiti zaharul cu miere sau cu indulcitori.
Punem zaharul, apa, lamaia taiata felii, coaja de lamaie si sucul de lamaie intr-o cratita de 4-5 litri

5. Adaugam florile de soc in cratita dupa ce siropul s-a racit cat sa fie doar caldut. Nu eliminam din cratita bucatile de coaja de lamaie.

Adaugam florile de soc in cratita

6. Acoperim cratita cu un capac si o punem la frigider pentru 3 zile. Florile de soc trebuie sa se macereze la rece pentru a transfera siropului toata aroma lor.

Acoperim cratita cu un capac si o punem la frigider pentru 3 zile

7. Dupa 3 zile in care a stat la frigider filtram siropul printr-un tifon pus pe o strecuratoare.

Sirop de soc macerat la rece
Filtram siropul de soc printr-un tifon pus pe o strecuratoare

8. Sterilizam sticlele in cuptor timp de 10 minute la 100°C.

Sterilizam sticlele in cuptor

9. Punem siropul in sticle si le inchidem bine capacele. Sticlele cu sirop se pot pastra intr-un loc racoros si intunecat (in camara) pentru iarna. 

Punem siropul de soc in sticle
Tip: Siropul din flori de soc preparat la rece se poate pastra si la congelator, in pungile speciale pentru cuburi de gheata. Cand dorim sa servim o lemonada de soc, taiem cateva cuburi de sirop si le punem intr-un pahar cu apa.
Sirop de soc congelat
Sirop de soc congelat

Cum servim siropul de soc

Siropul se dilueaza cu apa plata sau cu apa minerala, in functie de preferinte, in proportie de 1:5 sau 1:8 sau 3-4 cuburi de sirop din flori de soc congelat la 200 ml apa. Daca doriti puteti adauga cateva cuburi de gheata.

Preparand acest sirop concentrat de soc va puteti bucura de aroma florilor de soc tot anul.

Sirop de Soc la Rece - Sirop din Flori de Soc pentru Iarna
Sirop de Soc la Rece - Sirop din Flori de Soc pentru Iarna
Sirop de Soc la Rece - Sirop din Flori de Soc pentru Iarna

Alte retete cu flori de soc

Socata – reteta traditionala de suc de soc cu lamaie – reteta pas cu pas

Socata - Reteta Traditionala de Suc de Soc cu Lamaie
Socata

Dulceata din flori de soc – reteta pas cu pas

Dulceata din Flori de Soc
Dulceata din flori de soc

Daca doriti sa aflati mai multe despre beneficiile pentru sanatate ale consumului de flori de soc cititi articolul nostru Flori de Soc – Beneficii pentru Sanatate si Retete.

Flori de Soc - Beneficii pentru Sanatate si Retete
Articol: Flori de Soc – Beneficii pentru Sanatate si Retete

Adauga un comentariu

Comentarii

Detalii reteta
recipe image
Reteta
Sirop de Soc la Rece - Sirop din Flori de Soc pentru Iarna
Autor
Retete Pentru O Viata
Data publicarii
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
Media voturilor
3.51star1star1star1stargray Based on 3 Review(s)