Reteta de compot de struguri negri se prepara in mod asemanator cu reteta de compot de cirese negre.
Pentru un compot de struguri negri reusit alegem boabe de struguri sanatoase, tari. Punem ciorchinii de struguri intr-un vas cu apa in care adaugam doua linguri de otet si o lingura de bicarbonat de sodiu. Ii lasam in aceasta apa timp de aproximativ 15 minute. Spalam apoi foarte bine fiecare boaba de strugure, sub jet de apa, pentru a indeparta substantele chimice cu care au fost stropite. Sterilizam borcanele asa cum am aratat la reteta de gem de capsuni. Eu am avut doua soiuri de struguri si le-am pus amestecat in borcane.
Ingrediente pentru reteta de compot de struguri negri fara conservanti:
- 1 kg boabe de struguri negri
- 100 gr zahar
- 2-3 cuisoare
- 600 ml apa
Mod de preparare:
1. Spalam bine boabele de struguri. Umplem borcanele cu boabe de struguri la trei sferturi din capacitatea lor. Completam cu apa, apoi punem toata apa intr-o oala si adaugam zaharul. Pentru un borcan cu capacitatea de 400 ml punem o lingura de zahar (25 gr). Pentru borcanele de 800 gr punem 2 linguri de zahar.
2. Fierbem siropul timp de aproximativ 5 minute si luam spuma. Il lasam apoi sa se mai raceasca cel putin 10 minute.
3. Punem siropul caldut in borcane si le umplem cu un deget mai jos de gura borcanului. Punem capacele la borcane si le sterilizam. Asezam un prosop intr-o cratita larga si punem borcanele pe el. Punem apa cat sa ajunga pana la jumatatea borcanelor si le fierbem timp de 30-40 minute din momentul in apa incepe sa fiarba.
4. Lasam borcanele sa se raceasca in apa in care au fiert, apoi le punem in camara. Daca nu doriti sa fierbeti siropul separat, puteti sa puneti zaharul direct in borcane, le umpleti cu apa si le sterilizati. Zaharul se va dizolva la fiert.
Acest compot de struguri negri rezista foarte bine chiar si doi ani.