Dulceata din flori de soc – o reteta usoara de dulceata de flori de soc, un rasfat dulce perfect pentru micul dejun. Aflati toate ingredientele si reteta pas cu pas!
Dulceata din flori de soc este o dulceata foarte racoritoare care, odata preparata si pastrata corect, poate fi consumata pe tot parcursul anului. Deschizand un borcan de dulceata de flori de soc va veti aminti instantaneu de primavara – atat gustul, cat si mirosul dulcetii de flori de soc sunt speficice acestui anotimp.
Dulceata din flori de soc este fina, delicata si incredibil de aromata. Seamana cu mierea de salcam, dar are o aroma ceva mai intensa! Este genul acela de dulceata pe care trebuie sa o aveti in casa, in special pentru momentele cand vreti sa va rasfatati cu ceva deosebit.
Flori de soc beneficii
Daca doriti sa descoperiti minunatele efecte benefice ale florilor de soc pentru sanatate va recomandam sa cititi articolul nostru “Flori de Soc – Beneficii pentru Sanatate si Retete“.
De unde culegem florile de soc
Socul creste de foarte multe ori pe margunea drumurilor, dar ar trebui sa nu culegem florile de soc de acolo. Florile de soc sunt pline de praf si de substante toxice pe care le emit tevile de esapament. Este de preferat sa cautam soc in zone mai retrase, mai putin circulate, in apropierea apelor curgatoare.
Retete cu flori de soc
Pana acum, ne-am folosit doar de florile acestui arbust si am preparat retete delicioase precum reteta de socata traditionala. Acum vom pregati dulceata de flori de soc.
Cum se prepara dulceata de flori de soc
Dulceata de flori de soc se prepara usor, ca orice alta dulceata. Se face un sirop de zahar fiert in care se pun florile de soc. Dureaza ceva mai mult desprinderea floricelelor de pe tije insa merita efortul. Ciorchinii cu flori de soc se spala in mai multe ape reci ca sa inlaturam praful si eventualele insecte ascunse intre ele. Apoi se scurg si se lasa la zvantat pe prosoape de bucatarie curate sau in tavi. Florile de soc se culeg de pe tije bucata cu bucata. Folosim doar florile mici care ies cu usurinta daca sunt deschise (nu boboci) si nu sunt nici ofilite.
Dulceata din flori de soc – reteta video pas cu pas
Ingrediente pentru reteta de dulceata din flori de soc:
- 100 gr flori de soc
- 1 kg zahar
- 1 litru apa
- 1 lamaie
Dulceata din flori de soc – mod de preparare:
- Spalam ciorchinii cu flori de soc in mai multe ape reci ca sa inlaturam praful si eventualele insecte ascunse intre ele.
2. Culegem florile de soc de pe tije, una cate una. Folosim doar florile mici care se desprind cu usurinta daca sunt deschise (nu boboci) si nu sunt ofilite.
3. Punem intr-o cratita zaharul, apa si coaja de lamaie (numai partea galbena) si le aducem la punctul de fierbere. Lasam siropul sa fiarba pana se ingroasa (aproximativ 15 minute).
4. Facem proba cu picaturile de sirop pe farfurioara: daca picaturile de sirop isi pastreaza forma inseamna ca siropul este bine legat.
5. Cu o spumiera scoatem cojile de lamaie din siropul fiert si adaugam florile de soc.
6. Lasam la fiert 4-5 minute pana siropul se ingroasa din nou. Dulceata este gata atunci cand siropul este legat. Ea se va mai ingrosa dupa racire. Stingem focul si luam cratita cu dulceata de pe foc.
7. Pregatim borcanele in care vom pune dulceata. Spalam bine borcanele si le sterilizam tinandu-le in cuptor la 100 grade pentru 10 minute.
8. Turnam dulceata din flori de soc in borcane si inchidem capacele.
9. Verificam daca borcanele sunt bine sigilate intorcandu-le cu fundul in sus.
10. Dulceata este gata si o putem depozita in camara.
Dulceata de flori de soc este foarte aromata, aurie si fina!
Alte retete si articole care v-ar putea interesa
Sirop de soc la rece – sirop din flori de soc pentru iarna – reteta pas cu pas
Socata – reteta traditionala de suc de soc cu lamaie – reteta pas cu pas
Flori de soc – beneficii pentru sanatate si retete
Sirop de papadie (miere de papadie) – beneficii si reteta pas cu pas
Jeleu de papadie – reteta pas cu pas