Salata de vinete cu maioneza, reteta romaneasca traditionala. Cum se face salata de vinete cu maioneza alba si cremoasa, cu ceapa sau cu usturoi. Cum se aleg vinetele. Cum se coc vinetele pentru salata.
Salata de vinete cu maioneza este una dintre cele mai indragite salate cu maioneza. Nu cred ca exista cineva caruia sa nu-i placa salata de vinete, cu sau fara maioneza! Totusi, preferata romanilor ramane salata de vinete cu maioneza. Este fina, cremoasa si atat de gustoasa incat ramane intotdeauna prima alegere cand este vorba de o salata de vinete.
Reteta de salata de vinete cu maioneza este o reteta traditionala, simpla si gustoasa. O gasim in meniurile noastre nu doar in plin sezon, ci si la mesele de sarbatoare de peste an. Cati dintre noi nu punem la congelator macar un pachetel cu vinete coapte pentru a putea face o salata de vinete gustoasa pe timpul iernii?
Salata de vinete cu maioneza este preparata de obicei din vinete congelate. Maioneza adaugata la salata de vinete congelate ajuta la albirea salatei si o face mai cremoasa si mai gustoasa in acelasi timp.
Pornind de la varianta simpla – salata de vinete de post – se pot face alte si alte combinatii (salata de vinete cu ardei copti, salata de vinete cu rosii). Unele gospodine pun ceapa calita in prealabil si in combinatie cu ardei copti, salata de vinete este delicioasa! De asemenea, foarte gustoase sunt si salata de vinete cu tahini (Baba Ghanoush) si salata de vinete picanta. In unele regiuni ale tarii se foloseste usturoi in loc de ceapa. Se poate adauga maioneza (in perioada de post folosim maioneza de post), iar cand nu postim putem adauga si iaurt.
La salata de vinete cu maioneza este bine sa folosim maioneza facuta in casa, deoarece este mai sanatoasa, fara conservanti. Pentru reteta de mai jos nu este nevoie sa facem maioneza separat. Adaugam de la inceput galbenusurile peste vinete si le mixam impreuna, turnand treptat uleiul.
Cum pasteurizam galbenusurile
Pentru a ne asigura ca nu ne imbolnavim de la galbenusuile crude din maioneza este bine sa pasteurizam galbenusurile.
Exista doua metode simple de a pasteuriza galbenusurile:
- Intr-o cratita mica (sau ibric) fierbem apa cat sa acopere 2-3 oua. Cu un ac sterilizat intepam ouale la capatul mai lat (unde se afla golul de aer), pentru a preveni craparea. Cu ajutorul unei linguri cufundam ouale in apa care clocoteste pentru exact un minut, apoi le scoatem imediat pe o farfurie. Separam galbenusuile de albusuri.
- In alt mod, putem pasteuriza galbenusurile la bain-marie, cu o lingura de apa, amestecand incontinuu pana ajung la temperatura de 90°C (aproximativ un minut).
Cum alegem vinetele
Pentru a pregati o salata de vinete cu maioneza simpla si gustoasa avem nevoie de vinete proaspete, alese atent. Vinetele proaspete au cotorul inca verde, iar atunci cand le apasam cu degetele revin imediat la forma initiala. Culoarea acestora este de un mov inchis si au o suprafata lucioasa, fara pete vizibile sau stricaciuni.
De asemenea, alegem vinete potrivite ca dimensiuni. Cu cat vanata este mai mare, cu atat numarul semintelor poate fi mai mare. Daca vanata este foarte mica, poate avea miez mai putin, coaja fiind mai groasa. Pentru o salata de vinete buna si deschisa la culoare, este bine sa alegem vinete de marime mijlocie, nu foarte tari. Vinetele foarte tari la pipait sunt necoapte.
Cum se coc vinetele
Daca avem posibilitatea, cel mai bine este sa coacem vinetele pe gratar, la flacara sau pe plita, la foc de lemne. Gustul usor afumat al vinetelor coapte la foc de lemne este de neegalat pentru o salata de vinete cu maioneza.
Daca nu dispunem de un gratar deschis, cu lemne, putem coace vinetele pe un gratar cu capac pentru aragaz, pe care facem friptura, sau direct pe ochiul de la aragaz. Avem grija sa protejam suprafata aragazului cu folie de aluminiu si sa tinem fereastra larg deschisa si hota deschisa la maxim.
Putem coace vinetele si la cuptor, la temperatura inalta. Desigur, in acest caz gustul autentic nu va fi la fel de pronuntat ca in cazul salatei de vinete preparata din vinete coapte la flacara deschisa.
Eu am copt vinetele pe aragaz, intr-o tigaie speciala pentru copt legume. Vinetele s-au copt foarte bine si nu a iesit fum in bucatarie.
Ingrediente pentru reteta de salata de vinete cu maioneza:
- 1 kg vinete coapte (3 kg vinete proaspete)
- 150 ml ulei de floarea soarelui
- 3 galbenusuri
- 2 linguri suc de lamaie
- 1 ceapa
- 3 catei de usturoi (optional)
- sare (dupa gust)
Cu ce se orneaza salata de vinete:
- rosii
- ceapa
- ardei
- masline
- verdeata proaspata (patrunjel, marar)
Reteta de salata de vinete cu maioneza – mod de preparare:
1.Spalam vinetele si le uscam de apa cu hartie de bucatarie.
2. Coacem vinetele pe gratar, in tigaie sau la cuptor.
3. Facem o taietura in lung pe fiecare vanata coapta si o desfacem.
4. Adunam miezul vinetei cu ajutorul unei linguri de inox.
5. Punem miezul vinetelor la scurs intr-o strecuratoare asezata pe un bol. Lasam vinetele sa se scurga de lichid cel putin doua ore.
6. Scoatem vinetele din strecuratoare si le asezam pe un tocator mare. Le maruntim bine cu un cutit de lemn sau de inox si le punem intr-un bol incapator.
7. Pasteurizam galbenusurile. Cu un ac sterilizat intepam ouale la capatul mai lat (unde se afla golul de aer), pentru a preveni craparea.
8. Intr-o cratita mica fierbem apa cat sa acopere cele trei oua. Le cufundam cu ajutorul unei linguri in apa care clocoteste pentru exact un minut, apoi le scoatem imediat pe o farfurie.
9. Separam galbenusurile de albusuri.
10. Razuim ceapa sau o tocam marunt.
11. Punem cele trei galbenusuri pasteurizate peste vinetele tocate. Adaugam sucul de lamaie si sarea direct peste galbenusuri. Lamaia si sarea puse de la inceput ajuta obtinerea unei salate de vinete cu maioneza de o culoare deschisa.
Incepem sa amestecam cu mixerul clasic de mana si sa adaugam treptat uleiul de floarea soarelui. Nu-l inlocuim cu ulei de masline deoarece acesta este mai gras si va schimba gustul si aroma salatei de vinete. Mixam salata pana incorporam tot uleiul, 1-2 minute, nu mai mult. Maioneza se formeaza simultan cu salata de vinete, fara a fi nevoie sa o preparam separat.
12. Adaugam ceapa razuita si amestecam cu o lingura. Gustam salata si, daca este nevoie, mai adaugam sare sau suc de lamaie.
Am obtinut o salata de vinete cu maioneza foarte cremoasa, pufoasa, deschisa la culoare, aromata si placuta la gust.
Mutam salata de vinete in bolul pentru servit, o acoperim cu folie alimentara si o punem in frigider. Prin racire ea devine si mai cremoasa, mai legata.
Cu ce se mananca salata de vinete
Ornam salata de vinete cu patrunjel sau marar proaspat si cu felii de usturoi, rosii si ardei. O servim pe felii de paine de casa proaspata, decorata cu usturoi, ceapa si verdeata, alaturi de rosii proaspete si masline.
Alte retete de salata de vinete
Dati click pe titlul retetei pentru a citi reteta.
Salata de vinete – reteta romaneasca traditionala (de post)
Salata de vinete cu tahini (Baba Ganoush)
Salata de vinete fara maioneza, picanta si aromata