Mancare de naut cu ciuperci proaspete – o reteta uimitoare cu naut in rolul principal! Aceasta reteta de mancare de naut cu ciuperci este o reteta foarte sanatoasa si gustoasa cu naut, ciuperci, ulei de masline, vin alb si condimente precum turmeric si chimion, care ii confera o aroma aparte, o imbogatesc cu nutrienti si ii dau o culoare spectaculoasa!
Daca nu v-am convins deja sa incercati aceasta reteta, va prezint mai jos cateva dintre beneficiile ingredientelor folosite:
- Datorita substantelor nutritive pe care le contine, nautul ajuta la reglarea zaharului din sange, sustine sanatatea sistemului osos, combate hipertensiunea si bolile cardiovasculare, ajuta la mentinerea unei bune digestii, mentine sanatatea creierului, previne aparitia anemiei si poate preveni cresterea tumorilor cancerigene.
- Ciupercile ”Champignon” sunt unele dintre cele mai cunoscute ciuperci comestibile si sunt recunoscute pentru beneficiile majore pentru sanatate. Ciupercile sunt importante surse de fibre, vitamine si minerale continand vitaminele B1, B2, B6, acid folic dar si minerale precum: potasiu, magneziu, sodiu, cupru, fier si fosfor. Mai mult, asigura o digestie eficienta, sunt foarte bune pentru cresterea imunitatii, scad riscul de boli cronice de la nivelul intestinului si diminueaza riscul dezvoltarii anumitor tipuri de cancer, precum cel de san si cel de colon.
- Turmericul, cunoscut si ca sofran indian sau zerdiceaf, a fost indelung utilizat in medicina ayurvedica (medicina traditionala indiana), dar si in medicina chineza traditionala, datorita numeroaselor sale proprietati terapeutice: ajuta la imbunatatirea memoriei, protejeaza organismul impotriva bolilor cardiovasculare precum cardiomiopatia sau aritmia, calmeaza durerile reumatice, regleaza nivelul de zahar din sange, reduce colesterolul „rau”, actioneaza ca antiinflamator si antioxidant imbunatatind procesul de detoxificare a organismului. Datorita proprietatilor antioxidante, curcuminul continut de turmeric ajuta la mentinerea sanatatii organismului si stimuleaza enzimele care combat radicalii liberi, responsabili pentru deteriorarea celulelor si a ADN-ului.
- Studiile moderne au confirmat unele dintre beneficiile pentru sanatate ale chimionului precum reglarea digestiei, reducerea infectiilor transmise prin alimente, stimularea pierderii in greutate si imbunatatirea controlului glicemiei si a colesterolului.
-
Uleiul de masline este considerat unul dintre cele mai sanatoase uleiuri. Datorita continutului mare de grasimi sanatoase, este foarte benefic pentru sistemul cardiovascular (consumul regulat de ulei de masline este asociat cu un risc mai scazut de boli cardiovasculare), scade tensiunea arteriala, are efect antiinflamator, ajuta in prevenirea Alzheimerului, a obezitatii si a diabetului de tip 2, amelioreaza artrita reumatoida si astmul.
Acum ca ati aflat cat de benefica pentru sanatate este aceasta reteta de mancare de naut cu ciuperci, a venit momentul sa o incercati!
Mancare de Naut cu Ciuperci Proaspete – reteta video pas cu pas
Ingrediente pentru reteta de mancare de naut cu ciuperci proaspete:
- 500 gr naut nedecojit
- 400 gr ciuperci Champignon (proaspete)
- 2 catei de usturoi
- 100 ml ulei de masline
- 100 ml vin alb sec
- 1 lingurita sare
- 1 lingurita turmeric
- 1 lingurita amidon alimentar
- ½ lingurita piper macinat
- ½ lingurita chimion macinat
Ingrediente pentru decor:
- patrunjel tocat
- bastonase de ardei rosu
Mod de preparare:
1.Punem nautul la inmuiat intr-un vas cu apa de la robinet pentru cel putin 12 ore, de preferat in seara dinaintea zilei in care dorim sa gatim nautul.
2. Dupa ce s-a inmuiat, punem nautul sa fiarba cu putina apa (pentru a economisi timp si energie), fara sa acoperim cratita cu capac.
3. Lasam nautul sa fiarba cateva minute, apoi eliminam spuma care se formeaza, strecuram nautul de prima apa in care a fiert si il punem imediat inapoi in cratita cu apa fierbinte curata. Adaugam putina sare, micsoram temperatura si lasam nautul sa fiarba timp de 50 de minute, fara sa acoperim cratita cu capac.
4. Folosim timpul in care fiebe nautul pentru a pregati ciupercile. Le curatam cu un prosop sau cu hartie de bucatarie, insa nu le spalam cu apa pentru ca absorb multa apa, se innegresc si isi pierd gustul. Taiem fiecare ciuperca in 4 felii pe cat posibil egale ca grosime.
5. Curatam si tocam marunt cateii de usturoi.
6. Punem uleiul de masline intr-o cratita incapatoare (sau intr-o tigaie mare cu pereti inalti) si il lasam sa se incinga la foc mediu spre mare. Calim usturoiul pentru o jumatate de minut, nu mai mult pentru ca se poate arde si devine amar.
7. Adaugam ciupercile feliate si continuam calirea pana le scade volumul, amestecand din cand in cand pentru a nu se arde usturoiul.
8. Adaugam sarea, chimionul, piperul si turmericul, amestecam cu o lingura de lemn si continuam calirea pana cand ciupercile isi micsoreaza volumul si se imbiba cu aromele condimentelor.
9. Cand ciupercile sunt aproape gata, adaugam 100 ml de vin alb si continuam sa calim ciupercile pana se evapora alcoolul.
10. Cand nautul este fiert, il adaugam peste ciuperci impreuna cu o cantitate mica din apa in care a fiert (1 ceasca). Amestecam nautul cu ciupercile si cu amidonul, apoi luam cratita (sau tigaia) de pe foc.
Pentru decor dar si pentru gust, cand servim mancarea in farfurii presaram deasupra patrunjel tocat marunt si bastonase de ardei rosu.
Alte retete cu naut
Mai jos puteti vedea si alte retete cu naut (dati click pe titlul sau pe fotografia retetei pentru a citi reteta).
Mancare de naut cu pui si sos de rosii
Mancare de naut cu legume la cuptor
Chiftele de naut de postOrez cu legume si nautHumus (hummus) – pate de nautAperitiv cu piure de naut si scrumbie afumata