Guacamole este o pasta de avocado cu ceapa si rosii, consistenta, fina si foarte aromata. Aceasta pasta se poate servi la orice ora din zi, cu chipsuri de porumb sau pita arabeasca, ca si garnitura langa aproape  orice fel de carne la gartar sau la cuptor sau ca un aperitiv fin la mese festive.

Avocado nu este prea popular in Romania. Oamenii ezita sa il cumpere, spunand ca nu are gust, nu stiu cum sa il aleaga si sa il pregateasca. Avocado este un arbore originar din Mexic si Guatemala (America Centrala). In cadrul studiilor efectuate asupra beneficiilor aduse de consumul fructelor de avocado, oamenii de stiinta au descoperit ca ele au un rol protector impotriva bolilor cardiovasculare, ajuta la controlul greutatii corporale si imbunatatesc abilitatea organismului de a absorbi in parametri optimi nutrienti importanti din alimente. Fructul de avocado este bogat in grasimi mononesaturate (benefice sanatatii), fibre, potasiu, vitaminele E, K, C, complexul de vitamine B si acid folic. Din fructul de avocado se face renumita pasta de avocado guacamole care este foarte gustoasa, aromata si sanatoasa.

Reteta de pasta de avocado se prepara usor si rapid, singura grija pe care trebuie sa o avem este ca avocado sa fie copt, dar sa nu fie nici exagerat de moale si innegrit deoarece devine amar. Trebuie sa ne asiguram ca este copt, adica atunci cand apasam cu degetul este putin moale, dar fara puncte maronii sau crapaturi ale cojii. Daca fructul de avocado este necopt il punem intr-o punga de hartie impreuna cu o banana sau un mar, il tinem 2-3 zile la intuneric (intr-un dulap), apoi il putem folosi. Rosia o taiem cubulete dupa ce i-am inlaturat semintele si zeama care pot face pasta de avocado apoasa. Ceapa, ardeiul si coriandrul le tocam marunt. Dupa ce ne-am pregatit legumele, ne ocupam de avocado care trebuie stropit cu suc de lamaie verde (sau lamaie), ca sa nu se innegreasca. Ardeiul iute si sucul de lamaie le adaugam dupa gust. La inceput punem o cantitate mai mica, gustam si mai adugam daca mai este nevoie. La fel procedam si cu ceapa.

 

Ingrediente pentru reteta de guacamole (pasta de avocado):

 

  • 2 avocado
  • 2 linguri ulei de masline
  • 1 ceapa mica tocata foarte fin
  • 1 rosie taiata cubulete
  • 1 fir de ceapa verde tocat marunt (pentru ornat)
  • 2 ramuri de coriandru tocat marunt (sau patrunjel)
  • 1 ardei mic iute tocat marunt (optional)
  • sucul si coaja rasa de la ½ lime (lamaie verde)
  • ½ lingurita praf de chimen
  • sare
  • piper proaspat macinat

Ingrediente pentru reteta de guacamole (pasta de avocado)

Reteta de guacamole (pasta de avocado) – mod de preparare:

 

  1. Taiem fructul de avocado pe lungime, de jur imprejur, apoi il rasucim pentru a-l desface in doua bucati. Inlaturam samburele.
  2. Cu ajutorul unei lingurite golim pulpa de avocado si o punem intr-un bol. Cu o furculita maruntim pulpa de avocado cat dorim de fin. Daca vrem, lasam si bucatele mai mari.
  3. Tocam foarte fin ceapa uscata si o punem in bolul cu avocado. Taiem marunt ardeiul iute si il adaugam in bol. Adaugam praful de chimen, sarea, piperul, uleiul de masline si amestecam.
  4. Taiem rosia pe jumatate, inlaturam semintele cu ajutorul unei lingurite, o taiem cubulete si o punem in bol (oprim cateva cubulete de rosie pentru ornat). Tocam marunt ceapa verde si o pastram separat pentru a orna compozitia.
  5. Adaugam coriandrul tocat, sucul si coaja rasa de lamaie verde, amestecam bine si punem compozitia de pasta de avocado la frigider pentru o ora, apoi o putem sevi.
  6. Garnisim pasta de avocado cu ceapa verde si rosii si o servim cu chipsuri de porumb, cu pita arabeasca sau cu paine.

 

Adauga un comentariu

Comentarii

Detalii reteta
recipe image
Reteta
Gouacamole (Pasta de Avocado)
Data publicarii
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
Media voturilor
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)