Reteta de ghiveci de legume cu branza feta (briam) este o reteta din bucataria greceasca. Este o reteta simpla, usor de preparat si – deoarece este gatita la cuptor – legumele nu se zdrobesc, isi pastreaza forma.
Aceasta reteta este una din multele variante in care putem prepara un ghiveci de legume (depinde de sezon si de legumele pe care le avem in frigider la momentul respectiv). Numai rosiile nu pot lipsi deoarece “leaga” ghiveciul si ii dau un gust deosebit. Preparand acest ghiveci valorificam legumele care ne-au ramas in cantitati mici si altfel s-ar vesteji si le-am arunca.
Ingrediente pentru reteta de ghiveci de legume si branza feta (pentru 6 portii):
- 2 vinete curatate de coaja si taiate bucati mai mari
- 2 dovlecei taiati bucati mari
- 2 morcovi taiati rondele
- 1 ardei gras verde taiat bucati mari
- 2 ardei grasi rosii taiati bucati mari
- 1 ceapa mare taiata rondele groase
- 2 cartofi mari taiati in cuburi
- 100 ml ulei de masline
- 300 gr branza feta (sau alta branza de oaie) taiata cubulete
- sare
- piper proaspat macinat
Ingrediente pentru sos:
- 4 rosii bine coapte razuite (sau 400 gr de rosii din conserva)
- 2 catei de usturoi tocati marunt
- 50 ml ulei de masline
- 150 ml apa
- 1 lingurita de oregano uscat
- 1 legatura de patrunjel tocat marunt
Mod de preparare:
- Incalzim cuptorul la 190 grade.
- Spalam legumele, le taiem bucati, punem sarea si piperul si le amestecam.
Tip: Legumele care necesita un timp mai mare de preparare se taie in bucati mai mici, iar cele care fierb mai repede in bucati mai mari.
- Incingem 100 ml ulei de masline intr-o tigaie mai mare si calim legumele 3-4 minute, la foc mare, ca sa-si mai reduca volumul. Daca nu avem o tigaie foarte incapatoare calim legumele pe rand, in doze. Eu am folosit o tigaie wok mare si mi-au incaput toate deodata.
Tip: Legumele se pot pune direct in tava fara sa fie calite si se acopera cu sosul de rosii. In acest caz timpul e gatire la cuptor este mai mare, cel putin o ora si 40 minute.
- Pregatim sosul. Incingem 50 ml ulei de masline si calim usturoiul o jumatate de minut, ca sa-si lase aroma. Adaugam rosiile razuite (sau rosiile din conserva) si 150 ml apa si fierbem sosul 3-4 minute. Oprim focul, adaugam o lingurita de oregano uscat si patrunjelul tocat si amestecam.
- Asezam uniform legumele intr-o tava incapatoare si cu o lingura punem sosul peste legumele din tava.
- Acoperim tava cu folie de aluminiu sau cu hartie de copt umezita si o introducem in cuptor pentru o ora si 15 minute. Dupa o jumatate de ora inlaturam folia de aluminiu, reducem focul la 180 grade si mai lasam tava in cuptor inca 45 minute.
- Dupa ce a trecut o ora de cand ghiveciul este in cuptor, scoatem tava si adaugam branza feta taiata cubulete.
- Introducem din nou tava in cuptor si o mai tinem inca 15 minute, pana se rumenesc putin cubuletele de branza.
Acest ghiveci de legume se poate servi cald sau rece, cu paine proaspata.