Ce ziceti de un cozonac grecesc (tsoureki)? Anul acesta, de Paști, pregatiti cel mai delicios si mai pufos cozonac de Paști cu reteta traditionala greceasca. Acest cozonac grecesc (tsoureki) se gaseste in permanenta in magazile grecesti, dar se prepara neaparat pentru masa de Pasti! Mahlepul si masticul de Chios sunt condimentele care dau gustul deosebit, specific acestui cozonac, dar daca nu le puteti gasi, le omiteti si rezultatul va fi tot atat de bun.
Ingrediente pentru reteta de cozonac grecesc:
Compozitia A
• 330 gr faina pentru cozonac
• 230 ml lapte
• 24 gr drojdie uscata
Compozitia B
• 40 ml lapte integral
• 210 gr unt
• coaja de la doua portocale
• 16 gr mahlepi (mahlep, mahleb)
• 280 gr zahar granulat
• 3 gr mastic de Chios
• 2,5 gr esenta de vanilie
• 4 oua de marime medie (50 gr fiecare)
• 4 gr sare
Compozitia C
• 670 gr faina pentru cozonac
Pentru uns cozonacii:
• 1 galbenus de ou diluat in 2 linguri de apa
• migdale feliate pentru decorat
Reteta traditionala de cozonac grecesc – mod de preparare:
Compozitia A
- Punem faina, laptele, drojdia in vasul mixerului si amestecam bine.
- Se lasa deoparte 30 de minute pentru dospit.
Compozitia B
- Intr-un mojar se pune 1 lingura de zahar si masticul. Le pisam bine, astfel incat masticul sa se dizolve si sa devina o pulbere fina.
- Intr-o craticioara se adauga masticul, laptele, untul rece taiat bucatele, coaja de portocala, mahlepi, esenta de vanilie si restul de zahar.
- Transferam la foc mic pana cand untul se topeste si ingredientele se omogenizeaza, amestecand incontinuu. Atentie, nu vrem ca amestecul sa fiarba, ci sa se incalzeasca!
- Se ia de pe foc si se lasa la racit 5-10 minute. Atentie, nu vrem ca amestecul nostru sa fie prea fierbinte ca sa nu ne arda drojdia.
Se adauga apoi ouale si sarea si se amesteca bine cu mixerul. Ouale trebuie sa fie de 50 gr fiecare, nu mai mari, trebuie sa cantareasca 200 gr in total. - Transferam amestecul din cratita in vasul mixerului, adaugam ingredientele amestecului A si amestecam la viteza mica timp de 5 minute.
Compozitia C
- Adaugam faina in vasul cu celelate ingredientele si amestecam din nou timp de 15 minute. Mixam compozitia la viteza mica pana cand faina se absoarbe si apoi crestem viteza mixerului cat de mult este posibil, pentru inca 5 minute. Aluatul este gata atunci cand se desprinde de peretii mixerului.
- Scoatem aluatul din vasul mixerului, il punem intr-un bol si il acoperim cu o folie transparenta sau cu un prosop de bucatarie. Il lasam deoparte pentru o ora sau o ora si jumatate, pana isi dubleaza volumul.
- Punem aluatul in vasul mixerului si il framantam din nou la viteza mica timp de 5-10 minute, pana capata o formă neteda si elastica.
- Punem aluatul pe blatul de bucatarie si il lasam sa se odihneasca 15 minute.
Asamblare cozonac grecesc
- Impartim aluatul in doua bucati.
- Taiem fiecare bucata in patru bucati egale (160 gr) si le modelam in fasii de aproximativ 50 cm.
- Pentru a face o impletitura frumoasa unim toate capetele fasiilor de aluat. Pentru a putea face impletitura, numerotam fasiile de aluat de la 1 la 4. Punem fasia de aluat 4 deasupra fasiei de aluat 2, fasia de aluat 1 deasupra fasiei de aluat 3 si fasia de aluat 2 deasupra fasiei de aluat 3. Repetam procesul de cate ori este nevoie pana cand se formeaza impletitura si se termina aluatul.
- Transferam cozonacul intr-o tava tapetata cu hartie de copt si urmam aceeasi procedura pentru al doilea cozonac.
- Preincalzim cuptorul la 150o C la aer.
- Acoperim cozonacii cu un prosop si ii lasam sa creasca aproximativ 45 de minute apoi ii scoatem din cuptor.
- Marim temperatura cuptorului la 180o C.
- Ungem cozonacii cu galbenusul diluat in apa si un praf de sare, presaram migdalele feliate si punem cozonacii la cuptor pentru 35-40 de minute.
Retete de cozonaci
Puteti vedea mai jos si alte retete de cozonac. Dati click pe numele retetei sau pe fotografie pentru a citi reteta.
Cozonac cu nuca si cacao – reteta pas cu pas
Cozonac fara framantare cu rahat si stafide – reteta pas cu pas
Cozonac pufos cu rahat si stafide
Cozonac trandafir de post – reteta pas cu pas
Retete de deserturi din aluat de cozonac
Prajitura cartof din aluat de cozonac