Acest cozonac de post este deosebit de gustos, pufos si cu nimic mai prejos fata de  un cozonac cu nuca obisnuit. La prepararea acestui cozonac de post am folosit lapte de nuca de cocos, care mie mi se pare ideal pentru acest tip de cozonac. Pentru umplutura am folosit un amestec de nuci, zahar si cacao.

Un cozonac reusit depinde de calitatea fainii, de timpul de framantare si de un cuptor care coace bine. Toate ingredientele folosite trebuie sa fie la temperatura camerei. Un alt amanunt extrem de important: faina trebuie cernuta de 2-3 ori de la o inaltime mai mare, ca sa prinda aer. Astfel vom obtine un cozonac bine crescut si pufos.

 

Reteta de cozonac de post cu nuca – ingrediente pentru aluat:

 

  • 500 gr faina de buna calitate
  • 300 ml lapte de nuca de cocos
  • 150 gr zahar
  • 100 ml ulei de floarea soarelui
  • 25 gr drojdie proaspata
  • coaja de la o portocala
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • 1 lingurita esenta de rom
  • 1 lingurita de sare
  • ulei de floarea soarelui (pentru uns cozonacul)

 

Reteta de cozonac de post cu nuca – ingrediente pentru umplutura:

 

  • 300 gr nuca macinata
  • 4 linguri de zahar
  • 2 linguri de cacao
  • 1 lingura esenta de rom

 

Reteta pentru cozonac de post cu nuca – mod de preparare:

 

  1. Cernem faina (de 3 ori) cu cateva ore inainte pentru a lua aer si cozonacul  sa creasca frumos si sa fie pufos.
  1. Pregatim maiaua. Amestecam drojdia cu o lingurita de zahar, 3 linguri de lapte de cocos caldut si o lingura de faina, apoi amestecam compozitia pana se omogenizeaza. O lasam sa creasca pana isi dubleaza volumul.

Maia pentru reteta de cozonac de post cu nuca

  1. Incalzim laptele de cocos intr-un vas, punem zaharul, uleiul, coaja de portocala, esenta de vanilie, esenta de rom si sarea si amestecam bine pana se dizolva zaharul. Lapte trebuie sa fie doar caldut.
  1. Punem faina in vasul in care framantam cozonacii, iar in mijloc punem maiaua si incepem sa turnam incet amestecul de lapte de cocos, zahar, ulei, esente si coaja de portocala, amestecand incontinuu cu o lingura de lemn.
  1. Cu multa rabdare framantam energic cozonacul cu palmele si cu pumnii timp de aproximativ 30 minute. Succesul unui cozonac de post pufos consta in framantat.
  1. Dupa ce am terminat de framantat cozonacul, il acoperim cu membrana pentru alimente si cu un prosop gros. Il punem la dospit intr-un loc cald. Este important ca in camera sa fie tot timpul cald pentru ca aluatul sa creasca frumos.
Compozitie aluat pentru reteta de conozac de post cu nuca
Compozitie aluat pentru reteta de conozac de post cu nuca
Aluat pentru reteta de conozac de post cu nuca
Aluat pentru reteta de conozac de post cu nuca
  1. Peste nucile macinate adugam 2 linguri de cacao, o lingura de esenta de rom, 4 linguri de zahar si amestecam usor.
Umplutura pentru conozac de post cu nuca
Umplutura pentru conozac de post cu nuca
  1. Dupa ce aluatul a crescut il impartim in 2 portii egale. Punem pe masa de lucru putin ulei. Luam cate o portie de aluat si o intindem cu mana sau cu ajutorul unui sucitor pana obtinem o foaie de aluat de marimea tavii de cozonac. Peste fiecare foaie intinsa adaugam jumatate din umplutura de nuci si o distribuim uniform pe toata suprafata foii.
Foaie de cozonac umpluta
Foaie de cozonac umpluta
  1. Rulam foile si le impletim cate doua. Ungem forma de cozonac cu putin ulei si o tapetam cu hartie de copt. Punem cozonacul in forma si il lasam sa creasca pana isi dubleaza volumul in aceeasi incapere incalzita.
Cozonac de post cu nuca impletit si lasat sa creasca
Cozonac de post cu nuca impletit si lasat sa creasca
  1. Dupa ce a crescut cozonacul, il ungem cu ulei si il presaram cu zahar, apoi il punem in cuptorul pe care l-am incalzit dinainte la 180 grade (foc mediu). Il coacem aproximativ 45 minute. In primele 25 minute nu deschidem usa cuptorului, ca sa nu scada temperatura. Daca cozonacul se rumeneste prea repede dupa 25 minute, il putem acoperi cu hartie de aluminiu.
Cozonac de post cu nuca dupa ce a crescut in tava
Cozonac de post cu nuca dupa ce a crescut in tava
  1. Verificam daca cozonacul este copt introducand o scobitoare. Daca nu se lipeste aluat de ea, inseamna ca cozonacul este gata. Lasam cozonacul 2-3 minute in tava, apoi il scoatem si il invelim in hartie de copt peste care punem un prosop.

Adauga un comentariu

Comentarii

Detalii reteta
recipe image
Reteta
Cozonac de Post cu Nuca
Data publicarii
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
Media voturilor
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)