Aceasta reteta de chec de post cu portocale are ca rezultat un chec foarte pufos, aromat si delicios, pe care cu siguranta il veti face si in zilele cand nu postiti! Dintre multele retete de chec de post, pe aceasta o fac mai des iarna, cand se gasesc portocale din belsug.
Pregatind acest chec de post cu portocale va veti convinge de faptul ca puteti pregati o prajitura de casa deosebit de aromata si savuroasa, fara a folosi oua sau unt. Din cele mai simple ingrediente obtineti un chec moale, pufos și putin umed, cu o aroma irezistibila. Surprindeti-i pe cei dragi cu un desert de post deosebit de gustos si aspectuos!
Din cantitatile de ingrediente date, obtinem o cantitate de aluat de chec pentru o tava mai mare decat cea obisnuita de chec. Ne trebuie o tava cu dimensiunile 15 cm x 25 cm sau 20 cm x 20 cm.
Ingrediente pentru reteta de chec de post cu portocale:
- 300 gr faina
- 2 linguri amidon alimentar
- 250 gr zahar
- 150 ml ulei de masline
- 400 ml suc de portocale
- 3 linguri gem de portocale (sau gem de mere, gem de caise)
- 50 gr nuci taiate marunt
- 1 lingura esenta de vanilie
- 2 linguri fulgi de nuca de cocos pentru ornat (optional)
- 2 lingurite praf de copt
- ½ lingurita bicarbonat de sodiu
- un praf de sare
Ingrediente pentru glazura:
- 100 gr zahar
- 100 ml ulei
- 100 ml apa
- 2 linguri cacao
- 1 ligura esenta de rom (sau coniac)
Mod de preparare:
- Taiem portocalele si stoarcem sucul. Intr-un bol incapator amestecam sucul de portocale, uleiul, gemul, esenta de vanilie si le amestecam pana se omogenizeaza cu ajutorul unui tel.
2. Intr-un alt bol cernem faina impreuna cu amidonul, praful de copt si bicarbonatul. Adaugam zaharul, sarea si le amestecam.
5. Turnam compozitia in tava si o introducem in cuptorul preincalzit la 175 grade pentru aproximativ 55 minute.
6. Scoatem checul din cuptor si facem testul cu scobitoarea. Daca scobitoarea iese curata, checul este copt. Scoatem checul din tava si il lasam sa se mai raceasca.