Acest cozonac trandafir de post este deosebit de gustos, pufos si cu nimic mai prejos fata de un cozonac obisnuit. La prepararea acestui cozonac trandafir de post folosim lapte de nuca de cocos, care este ideal pentru acest tip de cozonac. Pentru umplutura folosim un amestec de cacao, nuca de cocos, zahar pudra si esenta de rom.
Un cozonac trandafir reusit depinde de calitatea fainii, de timpul de framantare si de un cuptor care coace bine. Toate ingredientele folosite trebuie sa fie la temperatura camerei. Un alt amanunt extrem de important: faina trebuie cernuta de 2-3 ori de la o inaltime mai mare, ca sa prinda aer. Astfel vom obtine un cozonac trandafir bine crescut si pufos.
Cozonac Trandafir de Post – reteta video pas cu pas
Ingrediente pentru reteta de cozonac trandafir de post:
Ingrediente pentru aluat:
- 500 gr faina
- 150 gr zahar
- 250 ml lapte de cocos
- 100 ml ulei
- 25 gr drojdie proaspata
- esenta de rom
- coaja rasa de lamaie si de portocala
- ½ lingurita turmeric (pentru culoare)
- putina sare
- ulei (pentru uns cozonacul)
Ingrediente pentru umplutura:
- 4 linguri cacao
- 4 linguri fulgi de nuca de cocos
- 4 linguri zahar pudra
- 100 ml apa
- esenta de rom
Reteta de cozonac trandafir de post – mod de preparare:
1.Cernem faina de 2-3 ori, pentru a lua aer si cozonacul sa creasca frumos.
2. Amestecam drojdia cu 3 linguri de lapte de cocos caldut, o lingurita de zahar si o lingura de faina. Lasam maiaua sa creasca aproximativ 10 minute, pana isi dubleaza volumul.
- Incalzim laptele de cocos intr-un vas, punem zaharul, turmericul, coaja de lamaie si de portocala, esenta de rom si sarea si amestecam bine pana se dizolva zaharul. Lapte trebuie sa fie doar caldut.
- Punem faina in vasul in care framantam cozonacul, iar in mijloc punem maiaua si incepem sa turnam incet amestecul de lapte de cocos, zahar, turmeric, esenta de rom si coaja de citrice, amestecand incontinuu cu o lingura de lemn. Incepem sa framantam cozonacul pana incorporam toata faina, apoi incepem sa adaugam cate putin ulei, adunand aluatul dinspre margini spre centru, pana incorporam tot uleiul. Framantam cozonacul timp de aproximativ 20 minute, pana obtinem un aluat elastic, care nu se lipeste de maini. Daca este nevoie, mai adaugam putina faina. Aluatul nu trebuie sa fie foarte moale.
- Dupa ce am terminat de framantat cozonacul, il acoperim cu membrana pentru alimente si cu un prosop gros. Il punem la dospit intr-un loc cald. Este important ca in camera sa fie tot timpul cald, pentru ca aluatul sa creasca frumos.
6. Pregatim umplutura pentru acest cozonac trandafir de post. Punem intr-un bol toate ingredientele pentru umplutura si amestecam bine pana se omogenizeaza compozitia. Ungem cu ulei o tava rotunda cu diametrul de 22-24 cm si o tapetam cu faina.
7. Dupa ce aluatul a crescut, il asezam pe masa de lucru presarata cu faina si il impartim in 2 bucati. Intindem o bucata de aluat intr-o foaie dreptunghiulara cu grosimea de 1 cm. Intindem pe foaie jumatate din umplutura.
8. Rulam strans intr-un sul. Taiem sulul de aluat in 8 bucati. Asezam bucatile de aluat pe verticala in tava. Procedam in acelasi mod si cu cealalta bucata de aluat. Lasam cozonacul sa creasca in tava timp de 25-30 minute, pana isi dubleaza volumul.
9. Ungem bucatile de cozonac cu ulei si presaram deasupra putin zahar. Coacem acest cozonac trandafir in cuptorul preincalzit la 180 grade timp de aproximativ 45 minute. Scoatem cozonacul din cuptor si il lasam sa se mai raceasca pe un gratar.
Servim acest cozonac trandafir de post cald sau rece! Este la fel de bun!
Retete de cozonaci
Puteti vedea mai jos si alte retete de cozonac. Dati click pe numele retetei sau pe fotografie pentru a citi reteta.
Cozonac cu nuca si cacao – reteta pas cu pas
Cozonac fara framantare cu rahat si stafide – reteta pas cu pas
Cozonac pufos cu rahat si stafide
Cozonac grecesc – reteta traditionala
Retete de deserturi din aluat de cozonac
Prajitura cartof din aluat de cozonac