Acest cheesecake cu capsuni este un desert foarte bun si racoritor. Se prepara usor, deoarece nu trebuie sa aprindem cuptorul. Capsunile pot fi inlocuite cu orice fructe dorim: banane, zmeura, caise, piersici sau fructe de padure, in functie de sezon si de preferinte.
Blatul pentru acest cheesecake cu jeleu de capsuni l-am facut din biscuiti digestivi si unt topit. Pentru crema am folosit crema de branza, frisca lichida, zahar si gelatina, la care am adaugat sos de capsuni. Am pregatit un sos de capsuni din 300 gr capsuni, zahar si gelatina. Sosul de capsuni are un gust foarte bun, deoarece am caramelizat mai intai zaharul, apoi am pus capsunile si le-am fiert pana sosul s-a ingrosat putin.
Pentru prepararea acestui cheesecake cu capsuni am folosit o forma cu diametrul de 24 cm.
Cheesecake cu Capsuni – reteta video pas cu pas
Reteta de cheesecake cu capsuni – ingrediente pentru blat:
- 400 gr biscuiti tip Digestive
- 125 gr unt topit
Reteta de cheesecake cu capsuni – ingrediente pentru crema:
- 600 gr crema de branza
- 500 ml smantana pentru frisca (frisca lichida)
- 100 gr zahar pudra
- 300 gr capsuni
- 100 zahar
- 20 gr gelatina
- vanilie
- 200 ml apa rece (pentru inmuiat gelatina)
Reteta de cheesecake cu capsuni – ingrediente pentru sosul de capsuni:
- 300 gr capsuni
- 100 gr zahar
- 10 gr gelatina
- 200 ml apa rece (pentru inmuiat gelatina)
Mod de preparare:
- Maruntim biscuitii in blender si ii punem intr-un bol. Topim untul si il amestecam cu biscuitii din bol. Vom obtine un aluat ca nisipul ud.
2. Punem inelul tavii pe un platou, apoi punem amestecul de biscuiti si unt in interior, presand bine cu dosul unei linguri. Nu exageram totusi cu presatul, deoarece se va sfarama blatul cand vom portiona cheesecake-ul. Punem blatul la frigider pana pregatim crema.
3. Punem foile de gelatina la inmuiat in apa rece si le lasam aproximativ 10 minute. Mixam crema de branza (la temperatura camerei) cu zaharul pana devin o crema pufoasa. Adaugam treptat smantana pentru frisca in timp ce mixam la viteza redusa. Marim viteza si amestecam inca 2 minute.
4. Pregatim un sos de capsuni pe care o sa-l amestecam cu crema. Taiem capsunile spalate in bucati mici si le incalzim putin in cuptor.
5. Intr-o tigaie caramelizam 100 gr zahar pe care il turnam putin cate putin, amestecand incontinuu.
6. Adaugam capsunile calde si le fierbem aproximativ 5 minute. Lasam sosul de capsuni sa se mai raceasca putin, apoi punem foile de gelatina pe care le-am stors de apa. Amestecam energic ca sa se dizolve gelatina.
7. Cand sosul de capsuni a ajuns la temperatura camerei, il punem peste crema.
8. Amestecam cu o spatula sa se omogenizeze compozitia.
9. Turnam compozitia peste blat si punem cheesecake-ul la frigider pentru minim 5 ore (sau il lasam la frigider peste noapte).
10. Dupa ce a trecut timpul in care cheesecake-ul trebuie sa stea la frigider, pregatim jeleul de capsuni. Facem un sos de capsuni in acelasi mod in care am facut sosul pe care l-am amestecat in crema. Punem gelatina la inmuiat in apa rece. Topim intr-o tigaie zaharul pana se caramelizeaza, adaugam capsunile incalzite putin in cuptor si fierbem cateva minute. Pasam capsunile cu blenderul vertical pana devin piure si adaugam foile de gelatina stoarse de apa. Amestecam bine pana se dizolva gelatina. Cand sosul s-a racit, il turnam peste cheesecake-ul care a stat cateva ore la frigider. Punem din nou cheesecake-ul la frigider pentru minim 2 ore.
11. Scoatem cheesecake-ul de la frigider si il lasam 20 minute la temperatura camerei. Decoram cheesecake-ul cu capsuni proaspete si cu frunze de menta. Incalzim usor inelul tavii cu uscatorul de par, apoi il scoatem cu grija.
12. Incalzim in apa fierbinte lama unui cutit lat, o stergem de apa si feliem cheesecake-ul.
Retete cu capsuni
Mai jos puteti vedea si alte retete cu capsuni (dati click pe titlul sau pe fotografia retetei pentru a citi reteta).
Tort diplomat cu capsuni, piscoturi si frisca – reteta fara coacere
Parfait cu iaurt, capsuni si biscuiti cu ciocolata
Gem de capsuni fara conservanti
Dulceata de capsuni intregi cu lamaie
Compot de capsuni natural, fara conservanti
Salata de rucola cu mozzarella si capsuni