Parfait-ul este o inghetata care contine frisca. Este desertul ideal pentru zilele calduroase de primavara si de vara, atunci cand asteptam prieteni in vizita. Pentru ca este sezonul capsunilor si vrem sa profitam din plin de parfumul si dulceata lor, va propun sa incercati reteta de parfait cu iaurt, capsuni si biscuiti cu ciocolata. Un desert delicios, usor, rocoritor si plin de arome! Pentru a prepara aceasta reteta m-am inspirat dintr-a reteta a nunui renumit bucatar grec Andreas Lagos.

 

Ingrediente pentru reteta de parfait:

 

  • 500 gr iaurt gras
  • 800 gr capsuni
  • 15 biscuiti cu ciocolata
  • 4 oua
  • 200 gr zahar
  • 3 linguri miere
  • 200 ml smantana pentru frisca (rece)
  • sucul si coaja rasa de la un lime
  • ¼ lingurita sare
  • frunze de menta
  • 2-3 linguri sos de ciocolata (pentru ornat)

 

Mod de preparare:

 

  1. Spalam capsunile, le uscam cu hartie de bucatarie si le taiem pe jumatate. Daca sunt mai mari le taiem in patru.
  1. Punem intr-o cratita mica jumatate din cantitatea de capsuni impreuna cu 100 gr zahar si le fierbem aproximativ 5-6 minute, pana se leaga putin zeama pe care o lasa. Luam cratita de pe foc, adaugam restul de capsuni proaspete si amestecam bine. Sosul de capsuni trebuie sa fie rece atunci cand il adaugam peste compozitia de iaurt.
  1. Separam galbenusurile de albusuri. Intr-un castron metalic asezat pe o cratita cu apa care fierbe pasteurizam galbenusurile impreuna cu 50 gr zahar, amestecand incontinuu cu telul pana se ingroasa. Le lasam sa se raceasca.
  1. Razuim coaja de la lime si stoarcem sucul.
  1. Batem albusurile impreuna cu sarea pana se formeaza o spuma tare. Adaugam 50 gr zahar si batem din nou albusurile albusurile pana se intaresc.
  1. Batem smantana pana se ingroasa (smantana trebuie sa fie rece). Nu trebuie devina frisca, doar sa se ingroase pana ajunge la consistenta unui iaurt mai gros.
  1. Punem iaurtul intr-un castron mare, adaugam 3 linguri de miere, sucul si coaja de lime, galbenusurile si smantana batuta si amestecam pana se omogenizeaza. Adaugam apoi albusurile batute spuma si amestecam usor cu spatula sa se incorporeze si albusurile.
  1. Intr-o tava de chec asezam cate o bucata de membrana de plastic pentru alimente si pe lungime si pe latime, astfel incat marginile membranei sa depaseasca destul de mult marginile tavii, ca sa ne ajunga sa acoperim compozitia
  1. Turnam in tava jumatate din compozita de iaurt din castron, punem jumatate din cantitatea de capsuni, apoi umplem tava cu restul de compozitie de iaurt. Rupem cativa biscuiti in jumatate si ii introducem in compozitie pe verticala, apoi acoperim cu biscuiti asezati pe orizontala, astfel ca sa formam un ‘blat’. Acoperim desertul cu membrana de plastic si introducem tava la congelator pentru aproximativ 6 ore. Pastram restul de sos de capsuni pentru a orna desertul dupa ce il scoatem de la congelator.
  1. Cand vrem sa il servim, scoatem tava din congelator si desfacem membrana de deasupra. Acoperim tava cu platoul pe care vrem sa servim desertul si intoarcem tava. Apoi ridicam tava si inlaturam membrana. Punem deasupra parfait-ului cealalta jumatate din sosul de capsuni, cativa biscuiti rupti in bucati mici, cateva frunze de menta si ornam cu putin sos de ciocolata. Lasam platoul aproximativ 10 minute la temperatura camerei, apoi se poate taia si servi. Cantitatea care nu se consuma imediat se pastreaza la congelator.

Adauga un comentariu

Comentarii

Detalii reteta
recipe image
Reteta
Parfait cu Iaurt si Capsuni
Data publicarii
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp total
Media voturilor
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)