Reteta de rosii umplute cu quinoa si ciuperci este reteta ideala pentru perioadele de post si nu numai. Quinoa este o pseudo-cereala cu un nivel proteic care il depaseste pe cel al multor tipuri de carne.
Quinoa trebuie spalata foarte bine, in mai multe ape, pentru a se se inlatura stratul de saponina care ii da un gust amarui. Este de preferat sa o lasam in apa cateva ore, sau peste noapte.
Reteta de rosii umplute cu quinoa si ciuperci se prepara in mod asemanator cu reteta de rosii umplute cu orez, cu mici diferente, bineinteles. Se umplu rosiile cu umplutura de quinoa si ciuperci si se pun apoi la cuptor pentru o jumatate de ora. Am pus printre spatiile dintre rosii cateva felii groase de cartofi, pe care i-am fiert in prealabil timp de 15 minute.
Rosii Umplute cu Quinoa si Ciuperci – reteta video pas cu pas
Ingrediente pentru reteta de rosii umplute cu quinoa si ciuperci:
- 10-12 rosii
- 150 gr quinoa (10 linguri)
- 300 gr ciuperci proaspete tocate marunt (4-5 ciuperci)
- 100 ml ulei
- 1 ceapa tocata marunt
- 1 morcov razuit
- 1 ardei rosu tocat marunt
- 3 catei de usturoi tocati marunt
- patrunjel, marar, menta tocate (dupa preferinta)
- 1 lingurita oregano
- sare
- piper proaspat macinat
- 4-5 cartofi pentru pus printre rosii (optional)
Reteta de rosii umplute cu quinoa si ciuperci – mod de preparare:
- Pentru aceasta reteta de rosii umplute cu quinoa si ciuperci trebuie sa spalam foarte bine boabele de quinoa. De preferat ar fi sa spalam quinoa si sa o punem in apa cu otet cu o seara inainte, pentru a anihila antinutrientii care ii dau un gust amar.
2. Incalzim cuptorul la 200 grade. Taiem un capac in partea de sus a rosiilor si le scoatem miezul cu o lingurita. Asezam rosiile intr-o tava pentru cuptor si presaram in interiorul lor putina sare. Punem miezul rosiilor in blender si il pasam.
3. Spalam cartofii si ii punem sa fiarba intregi timp de 15 minute. Dupa ce cartofii sunt fierti pe jumatate, ii curatam de coaja si-i taiem felii groase.
4. Intr-o tigaie incapatoare incalzim jumatate din cantitatea de ulei. Calim ceapa, morcovul, ardeiul si usturoiul cateva minute, pana se inmoaie. Adaugam ciupercile si continuam calirea pana scade apa pe care o lasa ciupercile.
5. Adaugam quinoa, o cana de apa calda si mai mult de jumatate din miezul de rosii pasat in blender. Punem sarea, piperul si oregano si fierbem compozitia timp de aproximativ 10 minute, pana fierbe quinoa si se absoarbe tot lichidul. Oprim focul, adaugam verdeata si amestecam.
6. Umplem rosiile cu compozitia de quinoa si ciuperci si punem capacul la fiecare rosie. Asezam printre rosii feliile de cartofi si le presaram cu putin oregano.
7. Cu o pensula ungem rosiile cu restul de ulei si turnam in tava restul de miez de rosii pasat.
8. Introducem tava cu rosii umplute in cuptorul preincalzit la 200 grade pentru o jumatate de ora, pana rosiile s-au inmuiat si au crapat putin.
9. Servim aceste rosii umplute cu quinoa si ciuperci calde sau reci, ca fel principal.
Retete de rosii umplute / retete cu quinoa
Alte retete de rosii umplute si retete cu quinoa care v-ar putea interesa:
Rosii umplute cu orez la cuptor
Aperitiv de rosii umplute cu pui
Salata de quinoa cu sfecla rosie si mar
Chiftele de quinoa si fasole rosie